“Zie je pensioen als een prijs in de loterij”

“Zie je pensioen als een prijs in de loterij”

Van stilzitten wordt Cees de Graaff uit Driebergen-Rijsenburg niet vrolijk. Hij wil zich bezighouden met dingen die belangrijk zijn. Maar het ouder worden heeft hem wel bewuster doen leven. “Je moet goed naar je lichaam luisteren.”

“Wil je een biologische stroopwafel? Er zit veel minder suiker in.” Cees de Graaff vertelt lachend dat hij er toch meer op moet letten. “Als je ouder wordt ga je bewuster leven. Je moet je gezondheid in de gaten houden en dingen eten die gezond zijn.”

Luisteren naar je lichaam

Cees is sowieso anders naar het leven gaan kijken. Zo’n vijftien jaar geleden, nog voor z’n pensioen, onderging hij een hartoperatie. “Ik heb een kunstklep. Ik ben nog in leven door de techniek: als die uitvalt dan ben ik er niet meer. Daardoor ben ik me bewuster van elke dag die me gegeven is.”

Dat was een behoorlijke verandering voor Cees. Vroeger reed hij nog de Elfstedentocht en liep hij de Nijmeegse Vierdaagse. “Dat kan niet meer. Je moet goed naar je lichaam luisteren als je ouder wordt.”

70 is het nieuwe 60

Cees ziet het veel om zich heen: gepensioneerden die zich te veel op de hals halen. “Dan gaan ze zich met de kinderen bezighouden, op kleinkinderen passen, vrijwilligerswerk doen zoals maaltijden rondbrengen. Ze zijn hartstikke druk en dat ga je merken. Dat lichaam gaat achteruit. Alles wat je opsoupeert, krijg je niet meer terug.”

Hoewel hij merkt dat zijn lichaam meer zorg nodig heeft, voelt de pensionado zich niet oud. “Ouderen zijn mensen die voor de oorlog geboren zijn. Mijn generatie, de babyboomer, is van een heel ander cohort. We hebben de welvaart meegemaakt en pensioenregelingen. We hebben alle technologische ontwikkelingen zien opkomen. Ik zeg altijd: 70 is het nieuwe 60.

Geen koersbal of bingo

Hij ziet grote verschillen tussen beide generaties, ook vanuit zijn rol als voorzitter van de KBO Utrechtse Heuvelrug. Terwijl die organisatie zich nog erg richt op de ‘oudere’, in plaats van de net gepensioneerde. “De babyboomer gaat geen koersbal doen, gaat niet naar de bingo. Ouderen deden vroeger fietstochtjes, de senioren van nu pakken de e-bike. Hun actieradius is veel groter.”

En daar maken ze ook gebruik van, vertelt Cees. Ze zien veel van de wereld, want de pensionado’s van nu kunnen zich veel meer permitteren. “Tenminste, als je gezond bent.”

Naar dochter in Engeland

Zelf reist hij geregeld naar Engeland, naar zijn dochter en kleinkinderen. Daar blijft hij dan een lang weekend. “Ze wonen in Norwich. Ik kan goedkoop van Schiphol naar Londen vliegen, maar dan moet ik daarna nog met de trein, overstappen. Dan ben ik de hele dag onderweg. Ik kan het me permitteren om een lijnvlucht rechtstreeks naar Norwich te boeken. Waarom zou je de mogelijkheden die je hebt niet te baat nemen?”

Cees is nu zo’n negen jaar met pensioen. Daarvoor was hij beleidsmedewerker voor zorgverzekeraars in Nederland. Hij wist al heel lang wat hij ongeveer wilde. “Toch vrijwilligerswerk, het liefst in het bestuurlijke.”

Laatste werkdag

Zijn laatste werkdag was heel fijn. Feestelijk. “Je krijgt alle aandacht. Alles is leuk, alles is hosanna. Maar daarna is dat allemaal voorbij. Ze zeggen: ‘je hoort nog wel wat’, maar dat is snel voorbij.” Het stoorde hem dat na het pensioen het contact zo snel verwatert. “Het is over en uit.”

Inmiddels staat hij weer in contact met enkele oud-collega’s, via het bedrijfstakpensioenfonds SBZ Pensioen. Daar organiseert Cees ook het Pensioencafé. Het idee is om mensen bij elkaar te brengen, om contact met elkaar te maken in een ongedwongen sfeer. “Mensen met alzheimer hebben ook een Alzheimercafé, als je op voetbal zit heb je een voetbalkantine. Waarom dan geen Pensioencafé?”

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

Pensioencafé

De eerste editie ging over vitaliteit en trok honderd mensen uit het hele land. “We hadden smoothies, het ging vooral over gezondheid. Het pensioen is niet ‘over en uit’, als je maar fit blijft. En daarvoor moet je zoveel mogelijk in de benen blijven.” Het tweede Pensioencafé ging over het nieuwe Pensioenakkoord. Wat betekent dat nou in de praktijk?

Hij vindt het belangrijk dat gepensioneerden goed op de hoogte zijn en voor zichzelf opkomen. Naast de organisatie van het SBZ Pensioencafé is hij actief binnen de KBO en voor 50Plus. “Het gaat steeds meer leven, de grijze golf wordt steeds sterker. We moeten van ons laten horen.”

Rustig aan

Hij is dus nog behoorlijk druk, al wordt dat wel minder. “In het begin deed ik nog veel meer. Schilderen, beeldhouwen. Nu probeer ik het te beperken tot één ding per dag. Nu hebben we dit gesprek, dan ga ik vanmiddag lekker niksen. Misschien een ommetje maken, het is mooi weer.”

Of hij advies heeft voor mensen die met pensioen gaan? “Probeer drie à vier jaar voor je pensioen al na te denken wat je wilt gaan doen. Zie het als een prijs in de loterij. Je hebt een miljoen: wat ga je nu doen? Hoe ga je het leven zo prettig mogelijk delen met je partner of met de samenleving? En probeer zo lang mogelijk optimistisch te blijven, dat geeft energie.”