Zo belangrijk is tijd voor jezelf: 5 tips

Zo belangrijk is tijd voor jezelf: 5 tips

We zijn gewend om onze agenda te vulllen met afspraken en leuke dingen. Samen zijn lijkt de 'norm' in de samenleving. Maar het is juist ontzettend goed om ook af en toe bewust tijd met jezelf door te brengen.

Zo belangrijk is tijd voor jezelf: 5 tips

Wat komt er al eerste bij je op als je iemand in zijn/haar eentje in een restaurant ziet eten? Denk je dan aan een gevoel van eenzaamheid of denk je juist dat de persoon een fijne tijd heeft met zichzelf? Vaak worden ‘alleen zijn’ en ‘eenzaamheid’ als synoniemen benaderd. Maar dit is naar ons idee niet hetzelfde. Je kunt namelijk heel eenzaam zijn terwijl je niet alleen bent. Bijvoorbeeld op een feest waar je niemand kent. Tegelijkertijd kun je alleen zijn en daar juist ontzettend (bewust) van genieten. Hoewel het vaak voelt dat ‘samen zijn’ de norm is kunnen we er ook erg van genieten om een momentje alleen te hebben. In dit artikel bespreken we de voordelen van (zo nu en dan) alleen zijn.

1) Nieuwe energie opdoen

Mensen zijn van nature gewend om samen te willen zijn en dingen te ondernemen met anderen. Neem het verlangen om een levenspartner te vinden en goed gevulde sociale agenda te hebben. Maar vergeet niet dat hoe leuk het ook is om met anderen te zijn, het tegelijkertijd ook energie kan kosten. Voor je het weet puilt je agenda uit en voelen afspraken als een verplichting. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg tijd voor jezelf inplant om jezelf op te laden. Zo bouw je weer energie op om te kunnen genieten van je afspraken. Je moet namelijk niet vergeten dat samen zijn met anderen ook energie kan kosten. Je bent vaak bezig met de ‘ander’. Door vrolijk te willen zijn, aardig gevonden willen worden of jezelf af te vragen wat de ander vindt. Als je alleen bent kun je deze gedachten echt even uitschakelen en alleen te bedenken wat je zelf prettig vindt.

2) Reflectie

De weken vliegen vaak voorbij zonder dat we ons er bewust van zijn. We zijn druk met onze dagelijkse bezigheden. Het ‘gevaar’ is dat je routine je leven laat bepalen en alles op de automatische piloot gaat. Als je af en toe bewust tijd maakt voor en met jezelf heb je de tijd om even te reflecteren op je leven. Laat de dingen je meemaakt en je bezigheden even bewust bezinken. Stel jezelf de vraag of je nog steeds blij bent met de dingen die jij onderneemt. Je pensioentijd is het moment om je vrijetijdsinvulling vorm te geven. Het is helemaal niet nodig om het te zwaar te maken, maar zorg dat je niet wordt opgeslokt door de dagelijkse dingen zoals ze altijd zijn.

3) Door alleen te zijn geniet je meer van samen

Hoewel samen zijn met anderen erg gezellig is kan het ook vermoeiend zijn. Als je agenda elke dag gevuld is kun je dit als de ‘norm’ gaan zien. Het gevaar is dat je jezelf voorbij loopt. Door vaker alleen te zijn ga je het samenzijn met anderen weer als een ‘aanvulling’ zien op je eigen leven. Het wordt dan weer echt iets om naar uit te kijken.

4) Iets ondernemen wat JIJ echt leuk vindt

Alleen zijn kun je thuis op de bank doen, maar het is nog beter om er ook eens alleen op uit te trekken en iets te ondernemen wat jij echt leuk vindt. Zodra je thuis op de bank ligt kan je namelijk nog steeds het gevoel bekruipen dat andere mensen wel hele leuke dingen (samen) aan het ondernemen zijn. Door zelf iets te ondernemen is dat een hele andere manier van genieten, namelijk van een activiteit. Een museum bezoeken, ergens lekker gaan lunchen of winkelen in een (nog) onbekende stad. Je mag het helemaal zelf weten en hoeft met niemand te overleggen. Ook leer je op deze manier ook dat je niet altijd samen met anderen hoeft te zijn om te genieten. Zo verklein je ook het gevoel van eenzaamheid op andere momenten.

5) Je krijgt meer voorelkaar

Hoe gezellig het ook is om onder de mensen te zijn, alleen ben je een stuk productiever. Nog even een boodschap halen, een was draaien of het huishouden doen. Er is niemand die je afleidt, waardoor je dingen afkrijgt. Door dingen echt af te ronden houd je daarbuiten tijd over om leuke dingen met anderen te ondernemen. Een echte win-win situatie.

Wat doe jij graag als je alleen bent? Of als je alleen bent komen te staan, hoe heb jij een nieuwe draai gegeven aan je vrijetijdsinvulling?