Geen wekkers of overvolle agenda’s, maar een zee aan vrije tijd. Waar de één zijn pensioen associeert met eindeloos genieten, ervaart de ander als stress.
Zo blijf je pensioenstress een paar stappen voor
Geen wekkers of overvolle agenda’s, maar een zee aan vrije tijd. Waar de één zijn pensioen associeert met eindeloos genieten, ervaart de ander stress. Want wat blijft er nu nog over? Met pensioen gaan betekent weliswaar dat je niet langer deel uitmaakt van de werkende maatschappij, maar de knop hoeft niet direct om. De mogelijkheden tot zelfontplooiing, zijn eindeloos.
“Wat ga je doen na je pensioen’’, wordt vaak tot in de treurnis gevraagd. Het antwoord is lastig. Eigenlijk weet je het niet zo goed. Reizen vind je leuk, maar kun je niet 24/7 doen. Naar vaste oppasdagen staat je hoofd al helemaal niet. Jij hebt andere ambities. Jarenlang heb je een goede functie bekleed. Voldeed je aan de eisen die jouw werkgever je stelde. Een leven dat je als workaholic maar moeilijk op zij kunt zetten en ook helemaal niet op hoeft te geven.
Het is logisch dat met pensioen gaan, wordt ervaren als één lange vakantie. Natuurlijk is het de bedoeling dat je tot rust komt, maar zie het pensioen vooral als een nieuwe fase in je leven. Één waarin je actief en ondernemend kunt zijn. Het biedt zelfs de kans om iets te doen waar je anders nooit tijd voor had.
Neem allereerst uitgebreid de tijd om te ontdekken wat je echt wilt. Niet alleen op korte, maar ook op lange termijn. Heb je behoefte aan iets dat in je straatje past of gooi je het roer volledig om? Blijf je werken of ga je studeren? Plan je de week vol met afspraken of houd je ook nog tijd over voor een nieuwe hobby? De vragen lijken simpel, maar zijn wel degelijk van belang.
Doorwerken is zo gek nog niet
Het kan zijn dat je werkgever zo goed bevalt, dat afscheid nemen geen optie is. Goed nieuws: dat hoeft ook niet. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven weer dat in 2013 nog 186.000 65-plussers aan het werk zijn. De mogelijkheden om na je 65ste door te werken, zijn eindeloos. Bepaal in overleg met je werkgever hoeveel uren je inzetbaar bent en welke klussen je op je neemt. Misschien heb je wel helemaal geen zin meer in vergaderingen, maar vind je het met jouw ervaring leuk om nieuwe medewerkers te begeleiden.
Stippel een nieuwe carrière uit
Er zijn genoeg mensen die na hun pensioen kiezen voor een nieuwe carrière. Jarenlang artikelen getypt voor de krant, maar nog niet uitgeschreven? Begin als freelancer. Gefascineerd door camera’s? Maak een eigen documentaire en probeer deze aan de lokale omroep te verkopen. De kans om financieel de mist in te gaan, is klein. Je ontvangt als het goed is gewoon pensioen en AOW. Alles wat je extra verdient, is mooi meegenomen. Zo wordt die carrièreswitch opeens een stuk makkelijker.
Bekleed een bestuursfunctie
Gewend om leiding te geven, maar nog lang niet klaar met besturen? Ga op zoek naar een voorzittersfunctie. Voorzitters en bestuursleden zijn gewild, maar moeilijk te vinden. Van sollicitanten wordt verwacht dat ze functie vrijwillig uitoefenen. Dat is voor mensen met een 40-urige werkweek een stuk minder aantrekkelijk dan voor gepensioneerden. Zeker als je een dosis ervaring op zak hebt, ziet een vereniging jou graag terug in hun raad van bestuur. Wellicht is dit zelfs de kans om eindelijk mee te praten over het beleid van het bedrijf waar je altijd hebt gewerkt.
Ga vrijwilligerswerk doen
Vrijwilligerswerk is gezond, levert nieuwe contacten op, maakt gelukkig en ga zo nog maar even door. Omdat inkomsten niet langer belangrijk zijn, kun je iets voor een ander doen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Vrijwilligersbaantjes zijn er in verschillende soorten en maten. Een business club opzetten, kaartjes verkopen in het museum of assisteren langs de route van de Tour de France. Wat je ook zoekt, er is altijd wel iets wat in jouw straatje past. Ook al klinkt het vrijwillig, het werk brengt wel bepaalde verplichtingen met zich mee. Maar heb je plezier in je werk, dan zijn die verplichtingen wel het laatste waar jij je zorgen om maakt.
Volg een cursus
Uitgewerkt is iets anders dan uit uitgeleerd. Dat je nooit te oud bent om te leren, bewijst de 92-jarige Eddy van Drooge. In 2013 behaalde ze haar bachelor filosofie aan de rijksuniversiteit Groningen. Haar motivatie? ,,Ik heb filosofie altijd leuk gevonden, maar ik wilde het half-half. Daarom heb ik voor een universitaire opleiding gekozen.’’ Natuurlijk heeft niet iedere 65-plusser de behoefte om de boeken er na vijftig jaar weer op na te slaan. Ook een laagdrempelige cursus of training biedt voldoende kansen tot zelfontwikkeling. Kom bijvoorbeeld tot de ontdekking dat je talent hebt om een taal te leren, fotograferen, beleggen of gitaar spelen. En maak het vooral zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt.
Hoe heb jij de tijd na je pensionering ingevuld? Deel je bevindingen of tips onder dit artikel.