Zo vind je vrijwilligerswerk dat bij je past

Zo vind je vrijwilligerswerk dat bij je past

Vrijwilligerswerk is er in allerlei vormen. Van vast tot flexibel, van zorg tot administratief. Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen is het verstandig om vooraf te bedenken welk vrijwilligerswerk bij jou past. Wij geven je enkele tips.

Zo vind je vrijwilligerswerk dat bij je past

Je bent net met pensioen, of je gaat bijna met pensioen. En nu? Je hebt altijd met veel plezier gewerkt en je steekt graag je handen uit de mouwen. De dag is volgens jou pas voorbij als je iets hebt gedaan, want je voelt je graag nuttig. Ga vrijwilligerswerk doen! Zo help je anderen en kom je met een voldaan gevoel thuis; een win-winsituatie dus. Er is genoeg te doen in Nederland op het gebied van vrijwilligerswerk! Oriënteer je daarom breed en kies het type vrijwilligerswerk dat bij jou past. We geven je graag een paar tips om te zorgen dat je vrijwilligerswerk vindt dat bij je wensen past.

1) Ken je interesses en kwaliteiten​​

Vrijwilligerswerk moet vooral leuk zijn. Je doet het immers om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, mens of natuur. Kies daarom het type vrijwilligerswerk dat past bij je interesses en kwaliteiten. Ben je dol op dieren of kinderen? Trek je graag de natuur in of ben je juist graag op de weg? Ben je een waar organisatietalent, heb je oog voor detail of ben je een echte klusser? Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en maten. Van administratief medewerker bij de lokale vereniging tot verkoper bij de kringloopwinkel in de stad en observator in het bos om de hoek.
Wil je iets doen wat je al graag doet of zoek je iets nieuws om uit te proberen? En vind je het prettig om je bijdrage te leveren vanuit een bestuursrol of wil je juist graag uitvoerend aan de slag. Ook hierin heb je veel te kiezen. Bedenk of je het juist prettig vindt om iets te doen in het verlengde van je kunnen en interesse of juist iets compleet nieuws doen waar je nog geen ervaring in hebt. De wereld van vrijwilligerswerk ligt aan je voeten.

2) Hoeveel tijd kun je kwijt?

Je bent (bijna) klaar met werken, dus je denkt zeeën van tijd over te houden als je met pensioen bent, maar is dat wel zo? Bedenk goed hoeveel tijd je kunt en wilt besteden aan vrijwilligerswerk. Zo houd je het namelijk leuk voor jezelf! Misschien wil je, nu je niet meer werkt, ook wel meer tijd besteden aan de (klein)kinderen of aan het maken van mooie reizen. Maak daarom een realistische inschatting hoeveel uur je in de week kunt en wilt besteden aan vrijwilligerswerk.

3) Vrijwillig of verplicht?

Vrijwilligerswerk is dan wel vrijwillig, maar toch wordt er wel op je gerekend door de instelling waar je vrijwilligerswerk doet. Dus helemaal vrijwillig is vrijwilligerswerk ook weer niet, want als je ingeroosterd bent voor een dienst bij de kinderopvang of voedselbank, dan word je daar uiteraard wel verwacht. En dat maakt vrijwilligerswerk juist ook zo leuk! Je wilt je tenslotte ook graag nuttig voelen.