Zwart gat? Ik kom tijd tekort!

Zwart gat? Ik kom tijd tekort!

Een groot pensioencliché is dat pensionados na hun pensioen in een zwart gat vallen. Dit geldt echter niet voor de pensionado's van Leefjepensioen.nl, zo merken wij aan de reactie op onze Facebookpagina.

Zwart gat? Ik kom tijd tekort!

Wie met pensioen gaat loopt een risico om in een zwart gat te vallen. Althans dat is een dominant beeld over het pensioen. Maar bij Leefjepensioen.nl ontmoeten we vaak gepensioneerden die aangeven veel te druk te zijn om in een zwart gat te vallen. Dat beeld kwam ook naar voren toen we onze facebookvolgers vroegen hoe zij dachten over dit pensioencliché. “Zwart gat?”, reageert Joyce, “hahahaha. Dacht het niet.”

Natuurlijk krijgen de gepensioneerden van Leefjepensioen weleens een tegenslag te verwerken, maar ze ervaren dat niet als een zwart gat. Daarbij weten ze vaak een manier te vinden om ondanks een tegenslag of beperking toch een positieve draai te geven aan deze nieuwe levensfase. Zo reageert Annet bijvoorbeeld dat ze “even een dipje” heeft gehad nadat ze met pensioen ging, omdat ze een nieuwe invulling moest vinden voor de dagen waarop ze voorheen werkte. Sinds ze nieuwe hobby’s als vervanging van werk heeft gevonden kan ze genieten van haar pensioen. Ook Susan moest even wennen toen ze met pensioen gaat. “Na 55 jaar onregelmatige diensten, moet ik resocialiseren.” Maar ook zij heeft inmiddels haar draai gevonden. Nu gaat ze met een vriendengroep naar exposities, geeft ze rondleidingen in de stad Rotterdam, is ze vrijwilliger in een ziekenhuis en moet ze opnieuw kennismaken met haar echtgenoot nu ze opeens weer de tijd hebben om met elkaar te zijn.

Genieten voert de boventoon

Dat het merendeel van de gepensioneerde geniet blijkt wel uit de tientallen reacties. “Heerlijk dat ik geen verplichtingen meer heb”, reageert Joan die ruim veertig jaar werkte met kinderen. Ze “rust” tijdens haar pensioen uit van haar arbeid de voorgaande jaren en geniet van de momenten dat haar kleinzoon van dertien haar moderne technologie uitlegt. Joyce moet lachen om het idee van heen zwart gat. “Ik dacht het niet”, schrijft ze. Nadat ze 46 jaar heeft gewerkt vindt ze het fijn om nu even voor haarzelf te leven. “Dat was ik een beetje vergeten de laatste jaren.” Ze heeft zich vol plezier in duikvakanties en momenten met vrienden en familie gestort. Ook Jan Derk doet erg veel sinds zijn pensioen. Wijntje hier, schilderen daar, varen hier en vrienden daar. “Ik leef en doe leuke dingen”, zegt hij, “ik kom tijd te kort. Een zwart gat heb ik niet gezien.” Iets wat herkenbaar is voor Andrea, Adrie, George en Franz.

Doen wat je wilt en wanneer je wilt

Doen wat je wil en wanneer je wil, dat geeft het merendeel van de gepensioneerden een gevoel van vrijheid. En dat vinden ze fijn. “Ik heb sinds mijn pensioen weer de tijd om dingen te doen”, zegt George. “Ontspannen dingen ondernemen”, noemt Jose dat. “Geen verplichtingen en vooral doen wat je zelf wil.” “Het voordeel van een pensionado”, noemt ook Franz de vrijheid. Hij zegt: “We kunnen volgende week besluiten om voor tig weken op vakantie gaan.” Geraldine beaamt dat ook zij het leven na haar pensioen heerlijk vindt. Echter is ze wel minder gaan doen dan toen zij nog werkte. Niet elk werkuurtje is opgevuld met een nieuwe activiteit. “Het is heerlijk om te leven zonder de stress van ‘moeten’. Ik vind een dag met één afspraak nu al een drukke dag, terwijl ik dat vroeger gewoon bij mijn werk deed.”

Het probleem wordt overschat

“Het probleem wordt heel erg overschat”, stelt Berend. “Het leven gaat in vrije vorm gewoon door.” Arie geeft wel als tip aan (toekomstige) gepensioneerden om goed te overleggen met je partner. “Als je een partner hebt begin dan met goede afspraken te maken met elkaar. Ga niet op elkaars lip zitten en houd tijd voor jezelf. Dat is vijftig procent van een gelukkig leven na je pensioen.” Geraldine voegt toe: “het leven wordt alleen maar leuker”.