Zwart gat na je pensionering, pensioencliché of niet?

Zwart gat na je pensionering, pensioencliché of niet?

Bestaat er volgens gepensioneerden zoiets als een zwart gat of is het onterechte bangmakerij? Wij vroegen het jullie.

Zwart gat na je pensionering, pensioencliché of niet?

Mensen die stoppen met werken worden met regelmaat gewaarschuwd voor het zwarte gat waar ze in zouden kunnen vallen na hun pensionering. Het wegvallen van iets wat jarenlang zo belangrijk is geweest in je dagelijks leven, zou door veel (toekomstige) gepensioneerden onderschat worden. Maar wat vinden gepensioneerden zelf eigenlijk van dat stereotype van het pensioen? Bestaat er zoiets als een zwart gat of is het onterechte bangmakerij?

“Ik zie er zeker tegen op om te stoppen met werken”, reageert Lenie die vijftig jaar in de horeca heeft gewerkt. Ze ziet er met name tegenop om de wintermaanden door te brengen als gepensioneerde. Gelukkig stopt ze met werken in de lente, vertelt ze, dus heeft ze een half jaar om te wennen aan de situatie en daardoor zich voor te bereiden om een winterdip te voorkomen. Toch hoeft ze niet echt bang te zijn voor een zwart gat zo blijkt uit de reactie van andere gepensioneerden. Het merendeel zegt niet het gevoel te hebben dat ze nadat ze zijn gestopt met werken in een dergelijk dip beland te zijn.

“De overgang is eigenlijk heel vloeiend gegaan”, vertelt Nel. “Ik was juist heel bang voor dat zwarte gat”, maar om dat te voorkomen heeft ze veel eigen initiatief getoond. “Het komt niet vanzelf naar je toe, maar inmiddels vult mijn agenda zich met leuke uitjes en afspraken.” Iets wat Jenny ook benadrukt. Zij richt zich tot (toekomstige) gepensioneerden en zegt: “doe niet alsof het leven stilstaat als je met pensioen gaat. Je hebt de afgelopen jaren toch niet alleen maar gewerkt? Als het goed is heb je toch wat vrienden en vriendinnen en hobby’s. Natuurlijk moet je een ander ritme vinden, maar die nieuwe balans vinden is alleen maar leuk en spannend.”

Ook Ida, Rob, Willemien en Wim ervaren geen zwart gat sinds zij gestopt zijn met werken. Ida beaamt dat ze heel veel vrijheid heeft gekregen sinds ze gestopt is met werken in de zorg. Om een zwart gat te voorkomen heeft ze niet talloze nieuwe activiteiten op zich genomen. Ze houdt het nog redelijk rustig, vertelt ze, maar is erg tevreden met twee keer in de week oppassen en sporten. Lichamelijk en geestelijk fit blijven is ook iets wat de 67-jarige Rob doet om een zwart gat te voorkomen. Hoewel hij dat deels doet door nog op projectmatige basis te werken.

Yvonne is de enige die zegt wel “een beetje” een zwart gat te hebben ervaren nadat zij stopte met werken. Ze is nu een jaar met pensioen. In het begin viel ze nog in bij haar oude werkgever, maar is nu een aantal maanden echt volledig gestopt met werken. “Maar als ik alleen thuis ben vind ik er weinig aan.” Herkenbaar voor Joke die aangeeft dat ze eerst ook moest wennen, maar de vrijheid die het pensioen met zich meebrengt zo langzamerhand juist wel prettig vindt.

Kees vat de mening van de meningen mooi samen in zijn visie: “zwarte gaten kunnen worden vermeden, maar je moet er aan werken. Als je daar toe bereid bent dan gaat er een fantastische wereld voor je open na je pensioen.”

Hoe heb jij je pensionering ervaren? Praat mee!