Column: ‘Wie schrijft die blijft’

Column: ‘Wie schrijft die blijft’

Phil Kleingeld helpt mensen om hun levensverhaal op papier te zetten. In deze column geeft hij je 11 tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Column Phil Kleingeld: ‘Wie schrijft die blijft’

Tijdens het winkelen kwam ik een ‘oude’ opdrachtgever van mij tegen en besloot een praatje aan te knopen. ‘En, hoe bevalt je pensioen?’ vroeg ik hem. Hij keek mij met een trieste blik aan, schudde zijn hoofd meewarig en zei: ‘Phil, ik kan er maar niet aan wennen. Ik vind het verschrikkelijk!’

‘Koffie?’, stelde ik voor om hem de gelegenheid te geven zijn hart verder te luchten. Dat vond hij een goed idee, als ik dat tenminste mocht opmaken uit de vale glimlach die hij produceerde.

Henk, laat ik hem maar even zo noemen, had er bijna 50 jaar opzitten bij hetzelfde bedrijf en eigenlijk nooit de tijd gehad om hobby’s te ontwikkelen. Zijn werk was zijn hobby en toen dat bij zijn pensionering wegviel, kwam hij in een zwart gat terecht en wist niet wat hij met de overvloed aan vrije tijd moest doen. ‘Jij bent toch ook al AOW’er? Heb jij daar dan geen last van?’ vroeg hij mij. ‘Henk, je weet toch dat schrijvers nooit met pensioen gaan. Zij leven en sterven bij het credo: ‘Wie schrijft die blijft’ en dat heb ik overgenomen!’

Na ruim 2 uur praten namen we afscheid van elkaar. Hij schudde mij lang en stevig de hand en dit keer met een energieke uitdrukking op zijn gezicht. ‘Bedankt voor de tips!’ zei hij. ‘Ik ga er direct mee aan de slag!’

‘Een leven dat is beschreven’

Ruim 1,5 miljoen mensen lopen al jaren rond met de idee een boek te schrijven maar, door hun drukke werkzaamheden, komt het er gewoon niet van. Het werk en het gezin vragen alle aandacht op, maar na de pensionering is dat vaak anders en kan een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.

Misschien hoort u ook bij degenen die hun levensverhaal aan kinderen, familie en vrienden willen vertellen. Een boek waarin u uw zienswijze op het leven geeft, waarin u anekdotes deelt en/of bijzondere gebeurtenissen beschrijft. Mocht dat zo zijn, dan geef ik u graag dezelfde tips die ik Henk gaf om zijn levensverhaal vorm te geven. Immers, een leven dat is beschreven komt pas echt tot leven!

11 tips

 1. Maak eerst een chronologisch overzicht van uw familie- en persoonlijke gebeurtenissen.
 2. Fris uw geheugen van deze gebeurtenissen op door middel van foto’s en filmmateriaal te bekijken, documenten te raadplegen, kranten uit een bepaalde periode te lezen, en door te praten met mensen die u in die tijd kende en controleer uw herinneringen met die van hen.
 3. Teken uw familiestamboom; ook die van de ‘koude kant’ omdat de familie van uw partner(s) ook invloed op uw leven heeft (gehad).
 4. Denk aan de belangrijkste episodes en relaties (individuele familieleden, vrienden, leraren etc.) in uw leven en maak daarvan aantekeningen. Een idee is bijvoorbeeld om al die relaties bepaalde kleuren of symbolen toe te kennen zodat u in een oogopslag (emotie)patronen herkent.
 5. Beschrijf in het kort aan welke leefregels u zich moest houden toen u bij uw ouders woonde. Wat mocht wel en wat niet, wat werd beloond, (en wat niet) waarover kon u praten en waarover niet, wat was belangrijk, wat waren uw ‘geheimen’ etc.
 6. Als u naar uw eigen relatie/gezin kijkt, wat is er ten opzichte van punt 5 veranderd? Hoe is dat zo ontstaan? Wat heeft bijvoorbeeld uw partner aan waarden, tradities, rituelen, compromissen, omgang met conflicten e.d. in de relatie meegenomen?
 7.  Beschrijf hoe u datgene wat u van uw ouders hebt meegekregen nu ervaart (Leuk, niet leuk, goed, nuttig, mist u iets) en in welke mate uw partner gedrag vertoont dat op dat van een van uw ouders lijkt!
 8. Kijk eens naar de beroepskeuzes die u hebt gemaakt. Hoe zijn die tot stand gekomen? Hoe tevreden bent u met uw keuzes? Welke belangrijke ervaringen hebt u daarin opgedaan? Hebben uw ouders of andere mensen een rol gespeeld in uw opleiding- en beroepskeuze(s)? Zo ja, welke rol was dat?
 9. Maak de balans op van iedere episode in uw persoonlijke relaties. Wat hebt u gewonnen, verloren, geleerd, ervaren, hoogtepunten, dalen etc.
 10. Begin, voordat u gaat schrijven, met het op een rijtje zetten van de inhoudsopgave.
 11. Wie kan praten kan ook schrijven is mijn motto, dus ga er maar eens goed voor zitten en begin met schrijven.

Phil Kleingeld: Mocht u achteraf moeite hebben met het zelf samenstellen van uw autobiografie of wilt u tijdens het schrijfproces uw ervaringen met anderen delen? Schrijf u dan eens in bij ‘Rent a Pen’ voor een cursus biografieschrijven. U kunt dan ik groepsverband van elkaar leren en ideeën uitwisselen. Via Leef Je Pensioen ontvangt u 15% korting op deze cursus met kortingscode ‘LJP15’.

Lees voor nog meer inspiratie ook het artikel op Leef je Pensioen: je biografie schrijven, hoe doe je dat?