Met pensioen gaan, hoe doe je dat?

Met pensioen gaan, hoe doe je dat?

Het is vaak zo makkelijk gezegd: “Goh wat heerlijk dat je met pensioen gaat” of je hoort aanstaande pensionado’s zeggen: “Ik kijk zo uit naar mijn pensioen”. Iedereen verwacht dat pensioen een fijne tijd is omdat je verplichtingen wegvallen en je je tijd helemaal kunt invullen zoals je zelf wilt. En dat is het natuurlijk ook, maar dat neemt niet weg dat gepensioneerden soms moeite kunt hebben om hun draai te vinden in deze nieuwe levensfase.

Hoe vind je een ritme zonder je werk en hoe vul je je tijd met je partner in nu je vaker thuis bent. In dit artikel geven we je enkele handreikingen die je mee kunt nemen in de aanloop naar je pensioen toe of tijdens je pensionering.

Met pensioen gaan; bereid je voor

Net zoals je je moet voorbereiden op een baan, is het ook van belang om je voor te bereiden op je naderende pensioen. Uit onderzoek van Leef Je Pensioen blijkt dat slechts 27% van de mensen zich goed voorbereid op zijn pensioen. Maar bedenk dat als je 40 jaar gewerkt hebt (of zelfs meer), dat het dan een vreemde gewaarwording is om niet meer elke dag ergens verwacht te worden, geen collega’s om je heen te hebben of doelstellingen te moeten behalen.

met pensioen gaan

Niet iedereen kijkt er dan ook naar uit om met pensioen te gaan. Ondanks dat je natuurlijk nooit helemaal weet wat je te wachten staat kun je je wel zo goed mogelijk voorbereiden. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om een pensioencursus te volgen.

Naast het regelen van de financiën na pensionering komt daarin ook het sociale stuk van pensionering aan de orde. Wat doet pensioen met je relatie en hoe vind je opnieuw een ‘doel’ in je leven. Stuk voor stuk punten die van belang zijn.

Of je er nu zelf over nadenkt of een cursus gaat volgen, belangrijk is om niet verrast te worden door de pensioendatum die ineens daar is. Praat met anderen over wat zij doen nu ze met pensioen zijn, wat ‘met pensioen gaan’ voor hen betekende, wat vonden ze moeilijk of lastig en hoe hebben ze hier invulling aan gegeven? Van ervaringen kun je veel leren.

Ook op Leef Je Pensioen kun je terecht om tips en ervaringsverhalen van (bijna) gepensioneerden te lezen.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd

Vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is één van de manieren om invulling te geven aan je vrije tijd. Ruim 40% van de gepensioneerden doet aan vrijwilligerswerk. Of dit bij jou past hangt helemaal van je eigen wensen af. Sommigen vinden het heerlijk om door dit vrijwilligerswerk nog een vorm van ‘werk’ te hebben. Vooral door de sociale contacten met andere vrijwilligers en de mensen voor wie ze het vrijwilligerswerk doen. 

Als je houdt van structuur kun je ervoor kiezen om vrijwilligerswerk te doen bij één organisatie op een vaste dag of dagen in de week. Zo houd je het gevoel dat je ergens verwacht wordt en waar mensen je komst waarderen. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk in een zorginstantie waar je elke week bijspringt bij activiteiten.

Je kunt ook kiezen voor vrijwilligerswerk wat je sporadisch doet, bijvorbeeld bij steeds verschillende projecten zoals een schoonmaakactie of helpen op een open dag. 

Op zoek naar een leuke hobby

Vind je vrijwilligerswerk teveel een verplichting of zoek je meer iets wat je kunt doen op jouw moment en op jouw manier? Misschien heb je een hobby die je kunt uitbreiden en waar je zo meer tijd aan kunt besteden.

Als je geen hobby hebt is de zoektocht ernaar een leuke uitdaging. Kijk bijvoorbeeld eens naar de dingen die je vroeger graag deed. Zijn er oude passies van je die je weer leven in zou kunnen blazen? Op Leef Je Pensioen vind je bovendien veel leuke inspiratieverhalen van hobby’s die de moeite waard zijn om te proberen! 

Wij wensen je een fijne pensioentijd toe! 

Waar moet ik aan denken als ik met pensioen ga?

Goed dat je hier op tijd aan denkt! Het aanvragen van pensioen, AOW en de wijziging van je arbeidscontract vragen aandacht. Schenk ook aandacht aan de persoonlijke kant van je pensioen: wat wil je nu je veel vrije tijd krijgt met je leven?

Wat is de grootste pensioenvalkuil?

Na jaren van onafgebroken werken is het vaak even wennen om je dagritme kwijt te zijn. Ook contact met collega’s en de voldoening die je uit je werk haalde kun je sterk missen. Maar er zijn ook grote kansen: op onze site lees je er alles over.

Welke keuzes maken andere pensionado’s?

Leefjepensioen.nl verzamelt vele verhalen van pensionado’s. Ieder maakt een eigen keuze. Het doorlezen bied je ongetwijfeld inspiratie.