Pensioen cadeau: cadeautips op de drempel van pensioen

Pensioen cadeau: cadeautips op de drempel van pensioen

Ga je binnenkort met pensioen? Of ben je op zoek naar een passend pensioen cadeau voor iemand? Dan ben je hier op de juiste plek. Wie met pensioen gaat, staat voor een dubbel afscheid; zowel van het werkende leven als van de huidige werkgever en collega’s. Dit maakt het extra belangrijk dat er genoeg aandacht wordt besteed aan deze bijzondere dag. Een origineel pensioen cadeau mag dan niet ontbreken. Wij geven je verrassende cadeautips.

Het belang van een goed pensioen cadeau

Uit onderzoek blijkt dat een cadeau (zowel van werkgevers als collega’s) de feestvreugde verhoogt tijdens een afscheid. Erkenning voor je werk vanuit beide kanten is juist voor iemand die met pensioen gaat een belangrijk onderdeel in het met plezier afscheid nemen van het werkzame leven en het bedrijf.

Of iemand een cadeau krijgt voor het pensioen bepaalt voor een groot deel hoe iemand het afscheid waardeert. De meeste mensen krijgen dan ook een cadeau; 90% geeft aan een cadeau voor hun pensioen te hebben gekregen. Het merendeel hiervan geeft aan dat hier zorg en tijd aan is besteed. En wie met een goed gevoel afscheid neemt van het werkende leven, begint ook met een goed gevoel aan zijn of haar nieuwe levensfase.

cadeau pensioen

De meest populaire cadeaus

Om te weten wat nou het meest wenselijke cadeau is onder de pensionado’s bleek uit een rondvraag van Radio 2 aan mensen die al met pensioen zijn gegaan dat geld bovenaan de wensenlijst staat. Gevolgd door een cadeau wat de pensionado kan ondernemen met de partner en op plek drie is een tastbaar afscheidscadeau te vinden.

5 goede pensioen cadeautips

1. Geld als afscheidscadeau, wat en hoe?

Waarom blijft geld populair om te geven en te krijgen? Reden om graag geld te geven is dat je precies weet wat de kosten zijn, dus ook wat iedereen in moet leggen. Een fysiek cadeau kan al snel duurder uitvallen, of juist goedkoper waardoor je weer verder op pad moet. Ook krijgen mensen graag geld, omdat ze zelf kunnen kiezen waar ze het aan uitgeven. Aan die mooie reis of aan een nieuwe ipad voor thuis.

Bij het geven van geld loop je in ieder geval niet het risico dat de ontvanger er uiteindelijk niet blij mee is. Toch blijft altijd de vraag; hoeveel geld stop je per persoon in een envelopje als het gaat om het afscheid van een collega?

Gemiddeld geven mensen vijftig euro per persoon uit aan een cadeau, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van Radio 2. Maar in het boek ‘Etiquette voor Dummies” wordt geadviseerd de bedrijfscultuur te laten bepalen hoeveel je geeft. Wat uit kan lopen van € 10,- tot veel grotere bedragen.

Vraag ook eens bij je baas of er een beschikbaar budget is voor het pensioenfeest van de collega. Werkgevers zijn namelijk verplicht om hier een budget voor te reserveren. Het deel dat niet wordt gebruikt voor het pensioenfeest zelf kan dan mogelijk worden ingezet voor het afscheidscadeau. Dan hoeven de collega’s persoonlijk een minder hoge bijdrage te doen.

2. Geef de online pensioencursus cadeau + originele pensioentegel

Ben je zoek naar zowel iets nuttigs als iets leuks? Dan is voor alle pensionado’s de online pensioencursus van Leef je Pensioen een origineel idee. In 6 thema’s neemt oud-presentator Jan de Hoop de cursist mee in de veranderingen tijdens de pensioentijd. Een cursus bomvol informatie, inspiratie en tips om goed voorbereid het pensioen tegemoet te gaan. Leuk om cadeau te doen, want je kan er ook een grappige en inspirerende ‘pensioentegel’ bij kiezen!

3. Betrek de partner

Hoewel geld het meest gewaarde afscheidscadeau is, wordt dit op de voet gevolgd door een cadeau dat de met pensioen gaande collega kan doen met zijn/haar partner. Dit kan vanalles zijn: van een dagje sauna tot een luxe hotelovernachting, een lekker etentje, een schilderworkshop tot een middag skiën. Voor iemand die meer met de kleinkinderen wil gaan doen is het een leuk idee om twee jaarabonnementen voor bijvoorbeeld de dierentuin of een pretpark cadeau te doen.Een museumliefhebber kun je blij maken met een museumjaarkaart. En een globetrotter kun je blij maken met een mooie reisgids voor de te maken droomreis.

Om het juiste cadeau te kiezen is het vooral een kwestie van de interesses van de persoon die met pensioen gaat te kennen. Dus zorg dat jij die laatste weken voor zijn/haar pensioen bij de persoon aan de koffie-automaat terecht komt en eens wat verder doorvraagt dan ”hoe het weekend was’.

4) Persoonlijke inbreng

Je kunt ook de persoonlijke inbreng van de collega naar het werk als basis nemen voor een goed cadeau. Nam de collega vaak zelfgemaakte taart of cake mee of andere hapjes voor bij de koffie of tussendoor? Dan is het misschien leuk om een kookworkshop als afscheid te geven of hem of haar een culinaire (kook)workshop cadeau te doen.

Of was dit juist de collega van de gekke noot, zoals gekke filmpjes op de vrijdagmiddag? Of had hij het liefst klassieke muziek opstaan tijdens het werk? Denk dan eens aan tickets voor een mooi concert of optreden. Er zijn vele arrangementen te vinden, die ook nog eens opgeluisterd worden door een lekker etentje voor een compleet verzorgde avond.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

5) Een tastbaar cadeau (met leuke tips!)

Als je geen fan bent van het geven van geld of een bon die iemand zelf moet besteden kun je natuurlijk ook gaan voor een tastbaar cadeau. Een persoonlijk element wordt over het algemeen zeker gewaardeerd door de aanstaande pensionado.

Denk dan aan het personaliseren van een belangrijk element uit het leven van de collega. Bijvoorbeeld gepersonaliseerde dartpijltjes voor een dartliefhebber of een leuk sportshirt met jullie logo of namen voor een collega die graag hardloopt. Ook bijdrages in een boek zijn ontzettend leuk als aandenken, net zoals de Glossy die onze columnist Wim bijvoorbeeld kreeg voor zijn afscheid.

Ook een bijzonder (maar kostbaar) cadeau om te geven is het laten schrijven van een levensverhaal. Door terug te kijken op het leven maak je de balans op voor je nieuwe toekomst. 

In een speech zullen niet alle verhalen en herinneringen aan bod komen, maar op deze manier kan iedereen wel zijn/haar persoonlijke herinneringen kwijt.

Hoe neem je goed afscheid van collega?

Het blijkt dat de manier waarop mensen afscheid nemen van hun werk invloed heeft op hoe ze hun pensioen ervaren. Persoonlijke woorden en een passend cadeau worden dan ook erg gewaardeerd. Op websites zoals Leef Je pensioen vind je volop tips en inspiratie voor cadeaus, speeches en mooie woorden.

Waarom is een persoonlijk afscheid belangrijk?

Besef je dat met pensioen gaan een belangrijk moment is in iemands leven. De werkzame periode wordt definitief afgesloten. Een hele overgang naar de zee aan vrije tijd. Met de juiste woorden en aandacht geef je iemand veel vertrouwen mee voor de toekomst.

Mag een afscheidsspeech grappig zijn?

Of een afscheidsspeech grappige elementen mag bevatten kunnen we duidelijk zijn. Ja, dat mag! Maar de mate waarin hangt vooral af van de ontvanger. Je kent je collega inmiddels goed genoeg om dit in te schatten. Vergeet bovendien niet dat je iemand wilt bedanken voor zijn of haar inzet en prestaties. Deze boodschap moet dan ook de boventoon voeren.