Getest! Een persoonlijke gezondsheidsscan voor Elly

Getest! Een persoonlijke gezondsheidsscan voor Elly

Wil jij weten hoe gezond je bent en hoe je zo lang mogelijk fit kan blijven? Deze vraag stelden we Elly Kwakkelstein (67). Voor Leef Je Pensioen deed ze mee aan het innovatieve preventieplan van Ancora Health. Wij liepen met Elly mee. 

“Ik ben voor het eerst zonder koffie de deur uit gegaan” is het eerste wat Elly zegt als ze de moderne entree van Ancora binnenkomt. De gastvrouw ontvangt ons hartelijk. Na een korte kennismaking wordt Elly meegenomen naar de zogenaamde ‘on-boarding’ ruimte.  

“Ik wil de 18 jaar die ik nog heb zo fit mogelijk doorbrengen”

Elly mag plaatsnemen op een zachte bank in een ruimte met meetapparatuur en een computerscherm aan de wand. De eerste vraag die Elly wordt gesteld is wat ze verwacht van het Ancora Health programma. “Om inzicht te krijgen hoe ik ervoor sta” antwoordt ze resoluut. “Ik heb nog zo’n 18 jaar op deze wereld, die ik graag zo gezond mogelijk doorbreng. Mijn ouders hebben de laatste 10 jaar van hun leven krakkemikkig doorgebracht, dat wil ik vermijden”. 

Regie op je gezondheid

Deze regie op je eigen gezondheid is precies waar Ancora om draait. Je krijg inzicht in jouw lichaam en leefstijl en krijgt daarop afgestemde tips en adviezen. Zo werkt een advies dus echt voor jou. Met de resultaten krijg je zelf de tools in handen.

Elly: “Ik weet dat dat ik niet álles zelf in de hand heb, maar wat ik wel in de hand heb wil ik iets aan doen”. Ancora krijgt deze inzichten via verschillende middelen, oa. een vragenlijst, lichaamsmetingen, afname dna en biomarkers en de fietstest. Al deze resultaten samen bepalen jouw ‘paspoort’. 

Het programma

Via het grote led-scherm wordt ons uitgelegd hoe het programma werkt en wat Elly te wachten staat. Ter voorbereiding heeft ze al een uitgebreide online vragenlijst ingevuld.

Vandaag worden de fysieke meting gedaan om uiteindelijk alles bij elkaar te leggen en een compleet advies te maken. Alle resultaten worden met elkaar verweven om een compleet plaatje te hebben. Over 4 tot 6 weken worden in een (online) gesprek met een arts alle resultaten met Elly besproken. 

Maar nu aan de slag. We beginnen met de eerste standaard metingen, zoals bloeddruk gewicht, lengte en hartslag. Ook is er een apparaat waarbij stroom door je lijf wordt gestuurd om te kijken hoeveel weerstand je lijf geeft. Daarmee kun je de spierkracht meten in je lichaam zoals je armen, benen en romp. 

De waarden worden meteen verzameld in een groot dashboard aan de wand. We kijken live mee terwijl de resultaten met Elly worden doorgenomen.

De analyses geven inzicht in haar lichaamssamenstelling zoals de hoeveelheid proteïnen en mineralen in het lichaam. Ook geeft de analyse inzicht in vetverdeling, spierkracht en nog belangrijker, de verhouding tussen deze waarden.

De resultaten verklappen bijvoorbeeld al dat Elly rechtshandig is, gezien het verschil in spierkracht tussen de beide armen (en benen). 

“Zwakke beenspieren? Maar ik wandel toch veel?”

De scores van Elly zien er over het algemeen goed uit. Het enige wat opvalt is dat de beenspieren van Elly naar verhouding zwakker zijn. De uitslag verrast haar, want ze wandelt ontzettend veel.

Onze gastvrouw verduidelijkt”: “Als je ouder wordt is het ontzettend belangrijk om je spieren extra te blijven belasten. Vooral sterkere benen zijn belangrijk, omdat het valrisico ook toeneemt vanaf je 70e. We zien vaak dat mensen slappere beenspieren compenseren met hun bovenlijf. Ze hijsen zichzelf uit de stoel in plaats van gebruik te maken van hun benen. Maar dan gaan je beenspieren nog verder achteruit..”

Basaal metabolisme

Een ander interessant weetje dat Elly nog niet kende is de term ‘basaal metabolisme’. Dit is de energie die je nodig hebt om te kunnen leven, zoals adem te halen, je bloed laten stromen en energie opnemen uit voedingsstoffen. Als je dit x 1,2 doet bereken je de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft uit voeding om dus te kunnen functioneren. Wie veel beweegt of extreem veel beweegt kan dit getal x 1,5  of zelfs 1,8 doen. 

Slimme algoritmes

Na de metingen worden een paar buisjes bloed afgenomen, een ‘swab’ van het mondslijmvlies en moet Elly wat urine inleveren. Het DNA en biomarkers uit je bloed en urine leveren veel relevante informatie op. 

Tijd voor een gezond ontbijt

Dan is het eindelijk tijd voor Elly’s ontbijt. Geheel in de stijl van de ochtend wacht een gezond ontbijt op haar.

Een plateau met een schaaltje kokosyoghurt, versierd met oa.  blauwe bessen, gojibessen, havermout en pompoenpitten en een gezonde smoothie met banaan. We bespreken alvast de dingen die Elly zijn opgevallen, zoals de score van haar beenspieren. Ze is er toch een beetje van geschrokken.

Elly: “Ik woon op de 11e verdieping en neem altijd de lift. Misschien ga ik toch eens wat vaker een paar trappen nemen.”

Fietsen met uitzicht over het IJ

Na het gezonde ontbijt wordt Elly meegenomen voor de het laatste en meest intensieve deel van het programma; de fietstest. Deze test geeft inzicht in hart- en longgezondheid. De fiets staat opgesteld op een verhoging midden in de testkamer. Met bovendien een prachtig uitzicht over het IJ. Eerst worden er enkele vragen gesteld over Elly’s gezondheid en naar eventuele klachten. 

Toeters en bellen

Voor het hartfilmpje worden er 10 elektroden op haar lijf geplakt en wordt er in rust alvast een hartfilmpje gemaakt en hartslagmeting gedaan. Alles is goed. Met een indrukwekkende hoeveelheid toeters en bellen op haar lijf stapt Elly vervolgens op de fiets. Eenmaal op de fiets krijgt ze nog een zuurstofmasker op om de zuurstofopname te monitoren.

Dan is het tijd om te fietsen. De weerstand van de trappers wordt stap voor stap verhoogd, alsof je een berg op fietst. Tot het moment dat je je trappers niet meer rond krijgt. Er is continue professioneel toezicht op wat er gebeurt met Elly en de waardes in haar lichaam. 

Geen longschade door het roken

Al fietsend met mooie uitzicht zet Elly nog even alles, tot ze niet meer kan! Ze mag rustig uitfietsen en afstappen. Dan wordt alle apparatuur afgekoppeld. De eerste resultaten zien er goed uit, het jarenlange roken heeft schijnbaar haar hart en longen geen overmatige schade toegebracht. De complete analyse ontvangt ze over 4 weken tijdens het terugkomgesprek. 

Welverdiende koffie

Eindelijk mag Elly dat welverdiende bakje koffie nemen. Hij smaakte extra lekker na deze geslaagde ochtend. Met concrete tips gaat ze aan de slag.

Haar fitness-elastiek haalt ze uit de kast en neemt zich voor vaker de laatste trap naar haar flat te nemen. Een goed begin om haar beenspieren meer te gaan trainen. Nu is wachten tot het totaalrapport klaar is, welke ze gaat bespreken met de arts.

Het advies voor Elly

Enkele weken na Elly’s bezoek aan Ancora Health ontvangt ze naast een uitgebreid rapport ook de uitnodiging voor een (online) gesprek met de arts. “Het was heel verhelderend” laat Elly ons weten. “Ik weet nu waar mijn risico’s liggen, waarom het risico’s zijn en bovendien hoe ik dit zelf kan aanpakken. Ik heb hele duidelijke adviezen gekregen, zowel op het gebied van voeding als op het gebied van bewegen/oefeningen om mijn spieren sterker te maken.”

Elly: Ik denk dat jullie lezers hier in ieder geval iets aan kunnen hebben: weten waar je ‘zwakke punten’ in je gezondheid zitten en duidelijke handreikingen krijgen om hier iets aan te doen.

Elly: “Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik de neiging tot het ontwikkelen van een te hoge bloedsuiker heb. En ik weet hoe ik dit kan beperken tot zowel voedings- als beweegadviezen. Dit geldt ook voor een verhoogd LDL (risico voor hart- en bloedvaten).”

“Voor mensen van mijn leeftijd zijn dit essentiële zaken, hiermee kan je jezelf helpen om langer gezond te blijven. Dat geldt ook voor de oefeningen die ik al eerder kreeg om de spieren te versterken.”