Column: beleving

Column: beleving

Inmiddels zijn we al ruim 4 weken op onze bestemming en proeven we de sfeer van het Spaanse dorpsleven. We hebben een huisje in een leuke woonwijk en ontdekken steeds meer de typische gebruiken en gewoontes.

Een daarvan is dat ze tweede kerstdag niet kennen en dat 6 januari gevierd wordt zoals sinterklaas bij ons. We wandelden 4 januari door het dorp en kwamen een groot aantal verklede kinderen en volwassenen tegen. Hoofdzakelijk in goud met rode pakken met zo hier en daar een gekroonde volwassene.

Er liepen diversen kinderen rond met zwarte gezichtjes als zwarte pietjes. Hier is die toestand zoals in Nederland gelukkig nog niet doorgedrongen. De kinderen mochten op die dag hun verlanglijstjes inleveren bij de drie koningen werd ons later verteld.

Ook ontdekten we de wanorde  en chaos zo hier en daar, maar ook de harde wat scherpe stemmen en de snelheid van het Spaans onderling. Dat leren we dus nooit! Daarentegen genieten we van de  warme hartelijkheid en vrolijkheid. Heerlijk om te ervaren.

We ontdekten ook dat de gezondheidszorg prima is geregeld, want helaas was de schade van mijn valpartij erger dan we dachten. De eerste 2 weken kon ik weinig anders dan zitten en pillen slikken tegen de pijn. Ik had een gescheurde rib met daarbij kneuzingen en verrekkingen en dat doet zeer. Meteen ontdekte ik dat zittend slapen voor mij geen probleem is.

Inmiddels is het ergste voorbij en genieten we dagelijks van de zon, maken we uitjes en korte wandelingen. Want de wandelingen die ik normaal maak gaan voorlopig nog niet lukken. Toen we stonden te wachten bij de huisarts ontdekten we de chaos en drukte alom, evenals tijdens de boosterprik die we een dorp verderop konden halen.

Gelukkig kennen we hier mensen die een aardig woordje Spaans spreken anders was het allemaal niet gelukt. Ook in het ziekenhuis waar een foto van mijn zere plek werd gemaakt begeleidde Mieke ons. Daarvoor ben ik haar erg dankbaar.

Waar we aan moeten wennen is het temperatuurverschil op een dag. Om half 11 kun je, als je een plekje uit de wind hebt zoals wij bij het aangename huis, in de warme zon zitten tot ongeveer half 5. Maar de overige tijd is het donker en koud en moet de kachel aan.

Toen het weer wat beter ging met me zijn we de stad Sevilla gaan bezoeken. Ik ben er al eerder geweest maar opnieuw was ik onder de indruk en zeker Playa de EspaƱa mag je niet missen, dat heb ik de vorige keer maar in vogelvlucht gezien vanuit een koets.

Het is dan wel geen hoogseizoen, maar overal was muziek dans en gezelligheid. Zeker ook op de terrasjes was het aangenaam in het warme zonnetje en er is meer dan genoeg om van te genieten. Hopelijk biedt ons volgende plekje ook zo veel.