Column: tradities

Column: tradities

Momenteel zijn tradities een hot item, je leest er regelmatig over maar eigenlijk nooit genoeg. Zwarte Piet ( veegpiet) is allang weer thuis maar nu zitten we te wachten wanneer onze kerst-tradities op een weegschaal worden gelegd. We moeten er zorgvuldig over nadenken en op onze tenen lopen over hoe we onze lekkernijen noemen want voor je het weet ga het over de grens zoals met de moorkop gebeurde….en zoal meer. Elke cultuur heeft zijn eigen tradities maar ik vraag me serieus af of andere landen zich ook zo aanpassen aan wat een kleine groep mensen stoort. De vuurwerk traditie staat nu in de spotlights en ook hierin zijn heftige discussies gaande. Er zit een gevaarlijke kant aan want ook hierin worden grenzen overschreden, sommig vuurwerk lijkt wel op een bom en dat gaat echt te ver. Wat mij betreft mag er onder toezicht op een centrale plek vuurwerk worden afgestoken want het hoort er echt bij. Het zou ook veel ogen en vingers sparen.

Waarom zijn we het over zoveel dingen oneens? Is het niet omdat als je een vinger geeft de hele hand wordt gepakt? Moet de sterkste winnen? Blijft er op deze manier nog wat over van onze eigen cultuur en indentiteit?Er zijn stromingen die moeilijk te begrijpen zijn zoals de roddelcultuur. Nog niet zo lang geleden moest ik ontdekken hoe vals dat geroddel kan zijn want zonder blikken of blozen wordt er geroddeld over iemand die er niet meer is. Zo moet je blijkbaar ontdekken dat je als je niet mee doet aan het negatief praten over andere mensen je er nooit helemaal bij hoort. Eigenlijk is dit gegeven niet nieuw en je hebt een vrije keuze, ik persoonlijk weiger me in deze aan te passen, dan maar aan de zijlijn. Er zijn gelukkig genoeg mensen over die er ook zo over denken. We laten er onze dagen niet door verpesten en kijken uit naar de feestdagen.

Kerstmis, de tijd van bezinning, mijmering en herinneringen. Deze kerst wordt voor ons een kerst van samen zijn en oud en nieuw wordt een vrolijke dolle boel. Het is duidelijk dat het samen zijn en feest vieren niet voor iedereen vanzelfsprekend is dus laten we een positieve traditie in gang zetten. Een traditie die heet: ‘ je hoort er bij’. Deze traditie is er niet alleen tijdens de feestdagen, maar het hele jaar door. Een glimlach of een aardig woordje is vaak al genoeg, het maakt het leven zoveel leuker.

Ik wens iedereen fijne feestdagen maar zeker ook respect en begrip voor de mensen om je heen, zelfs voor roddelaars als het binnen de perken blijft.

Marian