Eerder met pensioen? Zo pak je dat aan!

Eerder met pensioen? Zo pak je dat aan!

Stel jij jezelf weleens de vraag: waarom wachten tot je officieel mag stoppen met werken als je ook eerder met pensioen kan? Of heeft jouw werkgever jou het aanbod gedaan om eerder met pensioen te gaan en weet je niet hoe jij je op deze onverwachtse gebeurtenis moet voorbereiden? In dit artikel geven we je tips voor als je eerder met pensioen wil, maar ook tips hoe jij je kan voorbereiden op eerder met pensioen gaat.

Ik wil eerder met pensioen

Als je ervan droomt om eerder met pensioen te gaan, dan zijn er verschillende manieren om dit te realiseren. Als je voor je pensioengerechtigde leeftijd wilt stoppen met werken dan is het goed om na te denken over de financiële gevolgen van die stap.

Als je stopt met werk dan betekent dit tenslotte het wegvallen van inkomen tot je in aanmerking komt voor een uitkering van de AOW. Het is wel mogelijk een deel van het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever eerder te laten uitkeren om het pensioengat te overbruggen. Wat de mogelijkheden zijn op dit gebied, verschilt per pensioenfonds.

Je zult dus bij hen moeten informeren wat de financiële mogelijkheden zijn om eerder met pensioen te gaan. Bij sommige pensioenfondsen is het mogelijk om al met je 55ste met pensioen te gaan. Andere pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan niet aan.

Grofweg wordt gezegd dat eerder met pensioen gaan je per jaar ongeveer zes procent van je inkomen kost. Dit onder andere omdat je een periode geen pensioen meer opbouwt. Als je bijvoorbeeld op je zestigste stopt met werken in plaats van op je 65ste, dan mis je vijf jaar waarin je pensioen had kunnen opbouwen. In plaats daarvan wordt het pensioen nu uitgekeerd.

Je kunt dus stellen dat je pensioengerechtigde leeftijd het moment is waarop je met pensioen kan gaan zonder dat dit financieel ongunstige gevolgen hebt. Als je eerder met pensioen gaat, of dit nou volledig is of deeltijd, dan heeft dit wel financiële consequenties.

Eerder met pensioen? Financiële tips

Maar eerder met pensioen gaan kan ook op een manier die financieel gunstiger voor je uitpakt. Dat betekent echter dat je niet vandaag kan beslissen dat je morgen met pensioen wil, maar dat je ruim voordat je zou willen stoppen met werken al financieel stappen moet nemen. Dan hebben we het niet over een paar weken voor jouw gewenste pensioendatum, maar een aantal jaar.

Als je eerder met pensioen wil zonder financieel echt de gevolgen te voelen, dan moet jij je voorbereiden. Hieronder geven we een aantal tips die het mogelijk maken om eerder met pensioen te gaan zonder een aantal jaar financieel op een houtje te moeten bijten.

Inzicht in uitgaven

Ga eens bij jezelf na hoeveel geld geef je momenteel elke maand uit? En hoeveel geld zou je elke maand nodig hebben om eerder met pensioen te gaan en te doen wat je zou willen doen? Je kan daarbij denken dat je hetzelfde bedrag nodig hebt: je hebt tenslotte voor en na je pensioen dezelfde huur en zorgverzekering die je moet betalen.

Wat heb je straks nodig?

Maar het kan echter dat je na je pensioen misschien wel wat meer nodig hebt. Misschien wil je wel een reis maken of ga je de uren die je niet meer werkt vullen met bijvoorbeeld een cursus. Als je weet hoeveel je maandelijks nodig hebt, kun je uitrekenen hoe groot jouw pensioengat zou zijn.

Economische voetafdruk verkleinen

Een manier om dat geld bij elkaar te krijgen is door je economische voetafdruk te verkleinen. Hoe minder geld jij op dit moment uitgeeft, hoe meer geld je opzij kunt zetten om eerder met pensioen te gaan. Dat betekent misschien zelfs dat je minder nodig hebt financieel om je pensioengat te vullen.

Je kunt bijvoorbeeld proberen te besparen op je vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld alle abonnementen die je hebt nodig? Kun je misschien jouw verzekering goedkoper afsluiten? Of wil je misschien wel kleiner gaan wonen als je dan eerder met pensioen kan?

Door in zekere zin beneden je stand te leven, kun je elke maand zelf werken aan het overbruggen van je pensioengat. Door wezenlijk minder uit te geven dan er binnenkomt, kun jij werken aan een mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan.

Ik ga (onverwachts) eerder met pensioen

Als je eerder met pensioen gaat – of dat nou ingegeven is door je werkgever of door jezelf – dan heeft dit niet alleen financiële gevolgen. Ook emotioneel komt er heel wat op je af zo weten de (ervarings)deskundigen van LeefJePensioen te vertellen.

Voor een groot deel zijn dat dezelfde zaken die op je afkomen als je op een later moment met pensioen gaat. Je moet opeens zoeken naar hoe je de vrijgekomen tijd invult, moet een nieuw evenwicht met je partner vinden en krijgt misschien wel te maken met het zogenaamde “zwarte gat”. Als je echter eerder met pensioen gaat omdat je werkgever dit heeft gesuggereerd of omdat het lichamelijk niet meer mogelijk is om nog te werken of doordat je plotseling vlak voor je pensioen werkloos raakt, dan kan het echter zijn dat je emotioneel met een aantal andere zaken te maken krijgt.

Zo merkte Anneke Postma (66) dat zij eerst helemaal niet stond te springen toen haar werkgever opperde om eerder met pensioen te gaan. Ze had het gevoel dat ze afgeschreven werd. Binnen korte tijd wende ze echter aan het idee en zegt ze dat ze op het juiste moment deze kans heeft gekregen en aangegrepen.

Dat is een belangrijk verschil tussen onverwachts eerder met pensioen gaan en gepland op je pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Iemand die onverwachts met pensioen gaat heeft geen tijd om te wennen aan de gedachte om met pensioen te gaan. Waar je normaal gesproken de laatste jaren aftelt, langzaam minder gaat werken en het leven na je pensioen rustig opbouwt, sla je dit over als je onverwachts eerder met pensioen gaat.

Zo ging Gerard Klein Middelink (64) onverwachts eerder met pensioen nadat hij ziek was geworden. Dat betekende ook een financiële klap. Zijn vrouw Aleid vertelt: “We leveren zevenhonderd euro per maand in”, vertelt Aleid. “Dat is niet niets, maar ik heb hem nog naast mij in bed liggen en dat is mij veel meer waard.”

Ook voor Gerard was de keuze tussen geld en genieten met zijn vrouw makkelijk gemaakt. “Dan maar minder”, zegt hij, “we hebben voor een gelukkig leven samen gekozen, dan eten we maar een boterham minder.” “Natuurlijk is het wel heel zuur hoor”, vervolgt Aleid. “We hebben wel een traantje gelaten bij de gedachte dat Gerard hier vijftig jaar voor heeft gewerkt. Het voelt niet eerlijk dat je moet inleveren, maar ik heb mijn man nog en we genieten van elke dag dat we elkaar nog hebben. Dat is ons pensioen.”

Over de emotionele kant van die financiële klap zegt Gerard: “we gaan niet bij de pakken neerzitten. Ik heb tot nu toe geen spijt van gehad van mijn keuze om eerder met pensioen te gaan. De rust die er ontstaat als de druk van je werk weg valt, dat vind ik het aparte van deze fase.”

Wat doe jij om eerder met pensioen te gaan? En welke tips heb je voor anderen?