5 Voordelen van vrijwilligerswerk

5 Voordelen van vrijwilligerswerk

Van alle vrijwilligers in Nederland is een groot deel met pensioen. Het geeft voldoening en regelmaat en het is bovendien ook nog eens goed voor je!

5 Voordelen van vrijwilligerswerk

Van alle vrijwilligers in Nederland is een groot deel gepensioneerd. Het wegvallen van werk zorgt dat er ruimte ontstaat voor zoiets als vrijwilligerswerk. Via vrijwilligerswerk help je echter niet alleen een ander, je helpt ook jezelf. Wij zetten de voordelen van vrijwilligerswerk voor jou op een rij.

1) Het gelukseffect

Uit meerdere studies is naar voren gekomen dat wij gelukkiger worden op het moment dat we anderen kunnen helpen. Uit onderzoek van de universiteit voor economie uit London bleek dat mensen gelukkiger werden naarmate ze meer vrijwilligerswerk deden. In vergelijking met mensen die nooit vrijwilligerswerk deden, hadden mensen die eens per maand vrijwilligerswerk deden zeven procent meer kans op geluk. Mensen die twee tot vier uur per week besteden aan vrijwilligerswerk hebben zelfs twaalf procent meer kans op geluk. Zestien procent van de mensen die elke week vrijwilligerswerk doet gaf aan “erg gelukkig” te zijn. De onderzoekers hebben zelfs een poging gedaan om dit geluk uit te drukken naar geld. Mensen die wekelijks vrijwilligerswerk doen zijn net zo gelukkig als mensen met een jaarlijks inkomen tussen de 75.000 en 100.000 dollar. Vrijwilligerswerk zorgt dus voor een gelukseffect. Een gelukseffect dat makkelijker te bereiken is dan een dergelijk inkomen.

Dit beeld werd bevestigd door een ander onderzoek. De onderzoekers keken daarbij wat het effect was van vrijwilligerswerk op de activiteit in de hersenen en hormoonspiegel van mensen. Hieruit bleek dat mensen die anderen helpen inderdaad enorm veel plezier hebben. Ook die onderzoekers concludeerden dat hoe meer we geven, hoe gelukkiger we zijn. Volgens de onderzoekers zijn we geprogrammeerd om te geven aan anderen. Een andere verklaring is dat de momenten dat wij ons op anderen richten, wij even niet meer aan onze eigen problemen denken. Tijdens vrijwilligerswerk heb je geen ruimte om te piekeren. Doordat we dus even afleiding hebben van onze beslommeringen voelen we ons gelukkiger, zo stellen anderen.

2) Contact met anderen

Wie vrijwilligerswerk doet is niet alleen. Vrijwilligerswerk helpt je niet alleen je omgeving een betere plaats te maken, maar brengt je ook in contact met je omgeving. Ideaal als je bang bent het sociale contact met collega’s te missen op het moment dat je met pensioen gaat. Door vrijwilligerswerk treed je namelijk in contact met andere vrijwilligers die voor een organisatie werkzaam zijn en/of de mensen voor wie jij je inzet. Dat helpt jou dus net zoveel als de persoon die je helpt.

3) Doel om voor uit bed te komen

Als je stopt met werken, dan kan het een worsteling zijn om in de ochtend uit bed te komen. Het ritme en het doel dat je werk je boden, zijn er tenslotte niet meer. Het doen van vrijwilligerswerk kan die functie overnemen.

4) Vrijwillig jezelf gezond

Naast dat vrijwilligerswerk zorgt dat jij je gelukkiger voelt, zijn er uit onderzoeken ook diverse gezondheidsvoordelen naar voren gekomen. Zo helpt vrijwilligerswerk stress, angst en woede te verlagen. Volgens onderzoekers is de verklaring hiervoor dat betekenisvol contact met anderen het stressniveau verlaagt. Hetzelfde geldt echter voor mensen die met dieren werken. Daarnaast blijkt dat vrijwilligerswerk een effectief middel om depressies tegen te gaan. Dit doordat het regelmatige contact zorgt voor een sociaal vangnet.

Als er wordt gesteld dat vrijwilligerswerk de mens gezond houdt, dan wordt echter niet alleen gedoeld op de geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die vrijwilligerswerk doen lichamelijk gezonder blijven. Mensen die vrijwilligerswerk doen die leven langer dan mensen die dat niet doen. Daarnaast kwam uit onderzoek naar voren dat mensen “op leeftijd” die vrijwilligerswerk doen meer lopen, minder moeite hebben met dagelijkse taken, een lagere kans hebben om een hoge bloeddruk te krijgen en dat hun hersenen in een betere conditie verkeren. Daarnaast kan vrijwilligerswerk volgens onderzoekers bepaalde symptomen verminderen van bijvoorbeeld chronische pijn en hartaandoeningen.

5) Vrijwilligerswerk levert tijd op

Hoewel je als gepensioneerde het leven van targets achter je hebt gelaten, heb je waarschijnlijk nog altijd dromen die je najaagt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen het gevoel hebben dat ze meer uren in de week hebben. Mensen die vrijwilligerswerk doen hebben het gevoel dat ze meer tijd hebben dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Daarnaast hebben ze het gevoel dat ze meer bereiken in hun tijd. Volgens onderzoekers voelen mensen die vrijwilligerswerk doen zich nodig, zelfverzekerd en in staat om dingen te doen. Dit gevoel gebruiken ze als ze op andere vlakken iets willen bereiken. Handig. Zelfs als je op werkgebied niets meer hoeft te bereiken, maar alleen nog maar persoonlijke dromen hebt om te realiseren.