8 tips om positief te blijven tijdens de Coronacrisis

8 tips om positief te blijven tijdens de Coronacrisis

Het Coronavirus verspreidt zich razendsnel wereldwijd. Miljoenen mensen zijn veroordeeld tot hun huis, grenzen worden gesloten en de economie is onzeker. We worden allemaal overvallen door de huidige omstandigheden. Ondanks deze roerige tijden is het ‘goede’ nieuws dat je ook in deze periode zelf stappen kunt zetten om positief te blijven.

De geheimen van het brein

De werking van ons brein en emoties is ontzettend complex, maar daarom is er juist ook veel studie naar gedaan. BBC Future (onderdeel van BBC News) doet veel onderzoek op het gebied van wetenschap, techniek en gezondheid. Zij hebben de afgelopen jaren talloze psychologie experts gevraagd naar praktische, dagelijkse tips om beter om te gaan met stress. De beste hebben we hier op een rij gezet, doe er je voordeel mee!

1. Beperk het gebruik van sociale media

Sociale media staan bol van de informatie; van heftige verhalen, nuttige informatie tot nepnieuws. We komen er steeds mee in aanraking, want voor veel mensen is het ook een kanaal om contact te onderhouden met vrienden en familie. Steeds weer verversen we daarom onze timeline en blijven het nieuws maar tegenkomen. Dit heeft een negatieve werking op je gemoedsrust.

Probeer het gebruik te verminderen door bijvoorbeeld je telefoon uit je slaapkamer te houden en jezelf schermvrije tijd op te leggen. Dit helpt mee om een balans te vinden tussen negativiteit en de sociale voordelen die het medium je biedt.

Vind je dit lastig? Verwijder dan de social media apps op je telefoon, zo kom je minder in de gelegenheid om te kijken wanneer je weer de behoefte voelt. Zorg dat je elke dag enkele betrouwbare bronnen checkt zoals het NOS nieuws en het RIVM om wel in je informatiebehoefte te kunnen blijven voorzien.

2. Focus op waar je grip op hebt

Hoe we onze emoties interpreteren ligt voor een groot deel aan de context waarin ze geplaatst worden (framen). Een tennisspeler die zijn wedstrijd in gaat en denkt ‘ik moet winnen’ en vervolgens verliest zal zich achteraf des te slechter voelen door schaamte en boosheid. In zijn ogen heeft hij gefaald.

Bij een speler die de wedstrijd in gaat en denkt “Ik doe mijn uiterste best” zal het verliezen van de wedstrijd minder pijn doen. Zolang hij maar zijn best heeft gedaan.  Het gevoel van ‘falen’ wordt door beide spelers dus heel anders geïnterpreteerd, gebaseerd op de verwachtingen die ze vooraf voor zichzelf hadden gesteld.

Het is de moeite waard om voor jezelf te bepalen hoe je dit inzicht voor jezelf kan toepassen in je dagelijkse leven. Voor welke acties kun je elke dag je best doen? Zoals dat je je richt op zaken als; ik was mijn handen goed en ik houd 1,5 meter afstand van anderen.

In plaats van dat je je focust op een uitkomst waar je zelf geen grip op hebt: “Ik wil- en mag niet ziek worden”. Het stukje ‘grip hebben’ is essentieel.

Op stressvolle situaties heb je namelijk zelden controle. We creëren veel ongerustheid en bezorgdheid door dingen proberen te controleren waar we geen grip op hebben. Je te focussen op zaken waar je wel grip op hebt kan deze gevoelens verminderen.

3. Maak van ‘gelukkig zijn’ geen obsessie

Deze tip druist misschien tegen je gevoel in, maar het is over het algemeen een slecht idee om van het nastreven van positieve gevoelens een doel op zich te maken.

Het actief streven naar geluk brengt vaak het tegenovergestelde teweeg. Want hoe meer we ons focussen op ons geluk, hoe minder we focussen op het geluk van de mensen om ons heen. Dit verhoogt het gevoel van eenzaamheid en verslechtert de verbinding met elkaar.

Ook is er een verband gevonden tussen het nastreven van geluk en het gevoel dat de tijd door je vingers glipt. En nogmaals; als je bent gefocust op de uitkomst ‘Ik moet gelukkig zijn’ voel je je slechter over jezelf als je daar niet in slaagt. Het is normaal dat het in een moeilijkere periode lastiger is om je gelukkig te voelen.

4. Focus op de kleine dingen

tips om positief te blijven

Het is dus verstandig om minder tijd te besteden aan het ‘gelukkig worden’ en om meer te focussen op de kleine dingen die ons gelukkig maken.

In haar boek ’Ten Minutes to Happiness’ pleit Sandi Mann, een docent op de University of Central Lancashire, ervoor om een dagboek bij te houden. Door ons te focussen op de kleine dingen die ons elke dag blij maken kunnen we onze gemoedstoestand verbeteren. Ze zegt dat het dagelijkse beantwoorden van de volgende 6 vragen (kost slechts 10 minuten van je tijd) kan helpen om meer geluk in het leven te vinden.

  • Welke ervaring maakte je blij?
  • Welk compliment of feedback heb je ontvangen?
  • Welke moment waren goud waard?
  • Wat heb je bereikt, ook kleine prestaties?
  • Wat maakte je dankbaar?
  • Ben je vriendelijk geweest?

De voordelen van het bijhouden van een kort dagboek zijn tweeledig. Schrijven helpt ons om de kleine dingen te herinneren die ons blij maakten. Daarnaast zorgt het voor een archief van alles dat ons blij heeft gemaakt in het verleden. Later kunnen we hier nog eens naar kijken.

5. Zoek afleiding

Het is makkelijk om juist nu steeds opnieuw dingen te lezen over het onderwerp waar je juist stress van krijgt. Door bewust afleiding te zoeken en je zinnen te verzetten op iets anders zorgt er voor dat je bloeddruk weer sneller op peil is dan wanneer je dit niet doet.

Zoek een nieuwe hobby zoals een handwerkproject of ga vrijwilligerswerk doen voor mensen die hulp nodig hebben (mits veilig!). Je helpt niet alleen een ander, maar je zult je zelf ook beter voelen door de hulp die je kan bieden.

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk

6. Beweging en routine

Zorg ook nu voor ritme in je dag. Zo blijf je bezig en voorkom je dat je doelloos achter je televisie of telefoon blijft hangen. Dus neem de tijd voor je ontbijt, lunch uitgebreid, kook een gezond diner, bel je vrienden en besteed tijd aan je hobby’s.

Ook is het heel belangrijk om voldoende beweging op te nemen in je dagelijkse routine. Dus ga een stukje lopen na het ontbijt (op een rustige plek), doe je stretchoefeningen of ga lekker dansen in de kamer. Door te bewegen blijf je gezond en positiever!

7. Praat met mensen die je kunnen helpen

Mocht je bang zijn of rondlopen met sombere of verdrietige gevoelens, zoek dan bewust de mensen uit waarmee je dit bespreekt. Iemand in je omgeving die net zo somber is ingesteld als jij kan je niet helpen om je beter te voelen. Zoek mensen die je andere inzichten geven of ga zelfs op zoek naar professionele hulp. Er zijn momenteel veel hulplijnen die je kunt bellen, speciaal opgericht om in een behoefte te voorzien tijdens deze Coranacrisis.

8. Ruim op

Kan je voorlopig je huis niet uit? Pak deze gelegenheid aan om je huis schoon te maken. Rommel maakt het lastiger om je te focussen op dingen die je moet doen. Een slordige slaapkamer wordt gelinkt aan slaapproblemen en vieze keukens met het maken van ongezonde voedingskeuzes. Dus als je meer tijd thuis moet doorbrengen is het zeer de moeite waard om je leefruimte in orde te maken.

Toch is opruimen niet voor iedereen aan te raden. Hamsteraars bijvoorbeeld gebruiken fysieke voorwerpen om gevoelens van troost en veiligheid te versterken. Voor die mensen wordt gezegd dat opruimen helpt bij het deel in je brein om pijn te verwerken.

Dus mocht je jezelf de volgende keer weer zorgen maken om de wereld. Overweeg dan een van deze stappen in plaats van maar weer je timeline op Facebook te verversen. Onthoud! Emoties zijn wat je er zelf van maakt.