Column: oppas opa en oma

Column: oppas opa en oma

Vrijheid blijheid is het motto op de camping waar wij staan en daar horen ook kinderen bij die bij opa en oma op bezoek komen. Het motto slaat over op de kinderen, want het is hier een feestje voor ze. 

Het terrein is veilig afgesloten en iedereen let een beetje op ze, dus ze kunnen in vrijheid rondrennen. Daar wordt een kind erg blij van. Opa en oma zijn ook blij dat ze de kinderen deze ervaring kunnen laten beleven.

Wat dat betreft is het straatbeeld in Nederland de laatste jaren compleet veranderd. Wat opvalt is dat je op een doordeweekse dag weinig moeders/vaders met kinderen op straat ziet. Wel zie je vaak diverse vrolijke trotse opa’s met hun kleinkind in het zitje voorop.

Maar ook opa’s en oma’s rennend achter de parmantig stappende peuter die net de andere kant op wil dan zij en vervolgens dringend luid en vriendelijk wordt toegesproken over wat van hem verwacht wordt. Opa en oma meewarig hoofdschuddend naar andere mensen kijkend waar op te lezen staat; kijk dat kind nou eens, lief hé. Lekker ondeugend hé, schattig toch. En druk dat ze het er mee hebben.

Wat je het meeste ziet zijn oma’s achter kinderwagens en wandelwagens, vaak trots maar nog vaker erg vermoeid. Er zijn zelfs complete voertuigen met vier zitjes gevuld met peuters en het al wat oudere echtpaar dat erachter liep keek niet bepaald vrolijk.

Het is waarschijnlijk vaak zo dat als je A zegt ook B er bij neemt dus als je toezegt op vaste dagen op te passen wordt daar op gerekend. Je kinderen zijn er erg blij mee, want tja, ze hebben een baan dus ook zij zijn met handen en voeten gebonden. Het kinderdagverblijf is duur en in deze tijd hebben ook de tweeverdieners soms een krappere beurs.

Deze situatie is er ingeslopen, want vroeger was het normaal dat je er was voor de kinderen. Oké, je nam met minder genoegen, want een nieuw huis compleet ingericht met het nieuwste van het nieuwste was alleen voor de welgestelden, evenals twee auto’s voor de deur.

Wat dat betreft is er veel veranderd en wordt het raar gevonden dat je thuis blijft voor de kinderen. Deze ontwikkeling is moeilijk terug te draaien en dat is jammer. Wat is er beter voor een kind dan dat mama er is als je uit school komt? Oma is ook lief maar een dodelijk vermoeide oma toch wat minder dan een vrolijke mama die mee naar de speeltuin gaat en zoal.

Misschien heb ik makkelijk praten maar ik weet wel dat het leven er niet gemakkelijk op is geworden, op geen enkel gebied, en oma? Tja, ze is moe en zou wel vaker een snipperdag willen maar ze laat nooit of te nimmer haar kinderen en kleinkinderen in de steek.

Marian