Duik in je herinneringen en zet ze op papier

Duik in je herinneringen en zet ze op papier

Of je nou kunt dichten of niet, ook jij kunt deze poëzieweek in je herinneringen duiken en deze op papier zetten.

Duik in je herinneringen

Waar was jij toen je hoorde dat er een aanslag was gepleegd op de Twin Towers in New York? Waar kreeg jij je eerste kus? En welk beeld komt er naar boven als jij denkt aan je jeugd? Herinneringen, zowel persoonlijke als maatschappelijke, zijn het thema van de Poëzieweek van 28 januari t/m 3 februari. In het poëziegeschenk neemt dichter Stefan Hertmans ons mee langs de verschillende herinneringen die wij als mens kennen. “Zich iets herinneren is voor Hertmans niet alleen privé; het heeft ook te maken met beelden waarvan een samenleving leeft: gebeurtenissen, kunstwerken, boeken.” In de gedichtenbundel Neem en Lees die hij voor de Poëzieweek schreef “wisselen intieme en maatschappelijke herinneringen elkaar dan ook af – van de eerste verliefde blik tot en met de gedachten die aan bootvluchtelingen kunnen toebehoren”. Of je nou kunt dichten of niet, ook jij kunt deze poëzieweek in je herinneringen duiken en deze op papier zetten. In dit artikel lees je een aantal tips om je herinneringen in woorden te vatten.

1. Zet je eigen levensverhaal op papier

Je levensverhaal op papier zetten. Dat klinkt als een bijna onmogelijke opgave, want hoe vang jij jouw leven tot nu toe en bijbehorende herinneringen in slechts een beperkt aantal pagina’s? Bij een levensverhaal gaat het echter helemaal niet om het beschrijven van al jouw herinneringen, maar om de selectie herinneringen die er voor jou toe doen. De herinneringen die je wil delen met anderen bijvoorbeeld omdat ze jou gevormd hebben tot wie je bent of omdat je denkt dat anderen misschien iets kunnen hebben aan dat wat jij hebt meegemaakt. Dat gezegd hebbende kan de vraag blijven staan waar je begint met schrijven. Begin je met schrijven bij jouw geboorte en werk je dan chronologisch naar de toekomst? Of kies je ervoor om te starten bij het beschrijven van de belangrijkste gebeurtenissen? Of besluit je elke keer een vraag te beantwoorden en niet zozeer een chronologisch verhaal te vertellen? In het artikel “biografie schrijven, hoe doe je dat?” geven we je een aantal tips over hoe jij je herinneringen op papier zet. Ook columnist Phil Kleingeld heeft een elftal tips in zijn column “Wie schrijft die blijft”.

2. Ga naar een schrijfcafé

Als je alleen thuiszit en besluit dat jij jouw herinneringen op papier wil zetten, dan begin je waarschijnlijk met veel enthousiasme. De eerste pagina’s zijn waarschijnlijk zo op papier gezet, maar daarna… Dan kan het best weleens knap lastig worden. Hoe blijf je gemotiveerd schrijven en hoe zorg je vooral dat jij je creativiteit behoudt? Een schrijfcafé kan daarin uitkomst bieden. Daarbij ontmoet je andere mensen die ook bezig zijn met schrijven. Vaak is er een docent aanwezig die je uitdaagt met opdrachten en bij wie je terecht kunt voor tips. Dat is niet alleen fijn om weer nieuwe creativiteit op te doen, maar kan ook als een stok achter de deur werken. Daarnaast kun je ook je teksten eens voorleggen aan een groep andere liefhebbers, want vinden zij van de manier waarop jij jouw herinneringen in woorden hebt gevangen? Kun jij hen boeien met jouw gedicht, column of levensverhaal? Of zien ze nog punten voor verbetering en hebben ze nog vragen die jij zou kunnen beantwoorden? Je vindt schrijfcafés in verschillende steden in Nederland.

3. Ga bloggen over vroeger

Een andere manier om te voorkomen dat het beschrijven van je herinneringen een eenzaam proces wordt, is door te bloggen. Bloggen is het delen van verhalen op een website die je daarvoor maakt. Het wordt door velen gezien als een online dagboek. Maar een blog hoeft niet alleen te gaan over wat je op dit moment meemaakt, maar kan bijvoorbeeld ook gevuld worden met verhalen, gedichten en andere zaken die jou interesseren. Je zou dus in elke blog een bepaalde herinnering helemaal kunnen beschrijven bijvoorbeeld aan je eerste kus of je laatste werkdag. Het leuke aan bloggen is dat niet alleen je vrienden en familieleden op die manie kunnen reageren op jouw herinneringen, maar ook de rest van het internet. Misschien ontmoet je op die manier wel oude jeugdvrienden doordat jij schreef over jullie middelbare schooltijd of mensen die een voorliefde delen voor een bepaalde periode die jij hebt meegemaakt. De interactie met online lezers kan ervoor zorgen dat jij je verhalen steeds beter op papier krijgt (door hun vragen over jouw herinneringen bijvoorbeeld) en kunnen ook een leuke motivatie zijn om te blijven schrijven. Het beschrijven van jouw herinneringen wordt er een minder eenzijdig proces van.

4. Vang je herinnering in een gedicht

Als jij een herinnering in een gedicht weet te vangen, dan kun je morgen meedoen aan de gedichtendag. Dat is een actie van de Poëzieweek om zoveel mogelijk (eigengemaakte) gedichten (over herinneringen) te delen bijvoorbeeld door een leuke gerijmde boodschap achter te laten op de spiegel in de badkamer of op het whiteboard in huis. In verschillende steden zijn er om die reden ook workshops om je te helpen met het maken van een mooi gedicht. Zo kun je in Landgraaf terecht voor een workshop gedichten schrijven en is er in Breda een speciaal schrijfcafé over gedichten. In de agenda van de poëzieweek vind je alle speciale activiteiten.

Heb je de smaak van het dichten te pakken gekregen? Lees dan ook onze tips voor het schrijven van een pensioengedicht.