B&B beginnen

B&B beginnen

De dag is daar. Je gaat met pensioen en kan eindelijk die lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. Het beginnen van een B&B. Maar, waar ga ik mijn B&B eigenlijk vestigen? Lees hier meer.

B&B beginnen

Je hebt er misschien al jarenlang naar verlangd of hebt er ’s nachts over gedroomd: je pensioen. Uiteindelijk is de dag daar. Je hebt je werkzame leven gedag gezegd en wordt ’s ochtends wakker als pensionado. Eindelijk tijd om die lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Je eigen onderneming starten in de vorm van een B&B. Zelf de regie in handen nemen en op je eigen tempo. Heb je het financiĆ«le, juridische en wettelijke gedeelte in orde? Waar ga je je B&B vestigen? En, is een B&B tegenwoordig nog wel in trek? Tijd om jezelf aan het werk te zetten.

Charme

Het aantal bed and breakfasts (afgekort B&B) is de laatste jaren enorm toegenomen. Een verklaarbare reden daarvoor is dat een hotel tegenwoordig erg duur is, een vakantiehuis te lang gehuurd moet worden en een bungalowpark te druk is. Overnachten in een bed and breakfast wordt steeds populairder. Gasten ontdekken namelijk de charme van een kleinschalige accommodatie. Naast de bovengenoemde voordelen is een B&B ook een stuk persoonlijker wat het voor mensen heel aantrekkelijk maakt om te overnachten in een B&B.

B&B’s in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 5000 bed and breakfasts. Het is dus heel belangrijk je af te vragen waar je je B&B gaat vestigen. Sommige B&B eigenaren hebben nog een gedeelte van hun woning vrij en besluiten daarom een B&B vanuit huis te beginnen. Anderen besluiten een stapje verder te gaan en vertrekken naar een ander gebied in ons land. In Nederland zijn (in verhouding met het aantal hotelbedden) de meeste B&B’s te vinden in: Groningen, Drenthe en Gelderland. De minste B&B’s (in verhouding met het aantal hotelbedden) zijn te vinden in: Friesland, Zeeland en Limburg. Hoe minder B&B’s in een bepaalde regio hoe minder concurrentie.

B&B’s in het buitenland

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een B&B te starten in het buitenland. Veel Nederlanders vinden het belangrijk te overnachten op een plek waar de eigenaren Nederlands zijn of Nederlands spreken. Zeker als mensen wat ouder zijn wordt deze wens groter. Belangrijk bij het beginnen van een B&B in het buitenland is het checken of er andere regels gelden dat dat je in Nederland gewend bent. Ook is het spreken van de taal heel belangrijk, om vervelende situaties te voorkomen.

Populaire landen om vanuit Nederland een B&B te beginnen zijn Italiƫ en Frankrijk. Misschien behoort dit buitenlandavontuur ook wel voor jou tot de ideale combinatie. Het runnen van een eigen B&B en de oude dag doorbrengen in een aangenaam klimaat.

Ben jij ook enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? In ons artikel: een B&B beginnen, iets voor jou lees je meer praktische tips over het beginnen van en Bed & Breakfast.