Bewust met pensioen in 4 stappen

Bewust met pensioen in 4 stappen

Sommigen overvalt het; opeens zijn ze met pensioen. Weg werk, weg collega’s en weg vast ritme. Als je van verrassingen houdt is onvoorbereid met pensioen gaan een aardige. Maar hoe maak je van je pensioen een leuke tijd? Laat pensioen je niet overkomen, maar ga bewust met pensioen! Dat betekent in veel gevallen, bereid jezelf voor en kom in actie. Lees hier vier tips om dat te doen.

Geniet bewust van de voorpret

Voordat je met pensioen gaat, kun je al bedenken wat je graag zou willen doen! Verheug je op wat je blij maakt. Dat je elke dag kunt uitslapen, eindelijk meer kunt reizen of meer tijd hebt voor je hobby’s. Ook het ontdekken van een leuke, nieuwe invulling kun je tot een mooie herinnering maken. Je kunt plannen maken en concretiseren. Zo bereid je je mentaal voor en zie je alvast uit naar een pensioentijd die leuk wordt!

Sta stil bij het moment

We spreken vaak van afscheid nemen op het werk, van collega’s en het afsluiten van een loopbaan. En goed afscheid afscheid nemen van je werkzame periode is ook erg belangrijk. Afsluiten is belangrijk, omdat je daardoor beter kunt beginnen aan een nieuwe fase. En pensioen is een belangrijke nieuwe fase, dus omhels het moment. Met pensioen gaan doe je once in a lifetime net als voor het eerst naar school gaan of voor het eerst ‘ouders’ worden. Het moment markeren mag! De een doet het graag met een grote knal, de ander houdt het liever bescheiden. Stilstaan bij het moment helpt je om grip te krijgen op emoties en je te focussen. Focus je op positieve dingen en een mooie pensioentijd.

Ritme

Als de eerste pensioen’vakantie’dagen erop zitten, beginnen sommige pensionados het houvast van ritme te missen. Je hoeft niet meer vroeg op te staan, naar je werk te gaan, op vaste tijden te lunchen, boodschappen te doen en meer. Alles staat je helemaal vrij. Als je wel behoefte hebt aan ritme, kun je de wekker blijven zetten (op een tijd die jou goed uitkomt), een vast koffiemomentje op de dag prikken of een vaste dag in de week een activiteit plannen (zoals wandelen met een vriend of vriendin of het doen van vrijwilligerswerk). Je kunt je dagen zo gaan plannen dat jij je er goed bij voelt.

Zorg voor vervanging

Als je merkt dat je het mist om een plek te hebben om naartoe te gaan. Of als je de sociale contacten mist die je eerder bij je collega’s vond dan is het advies om te kijken hoe je deze voor jou belangrijke momenten kunt vervangen. Bij voorkeur begin je hier al mee voordat je daadwerkelijk met pensioen gaat. Zoek activiteiten waarbij je weer wordt ‘verwacht’, dat geeft je het gevoel dat je weer iets hebt om naar toe te gaan. Zoals vrijwilligerswerk of een wekelijke sportclub. Het zelfde geldt voor sociale contacten, ga op zoek naar activiteiten waarbij je andere mensen, gelijkgestemden, ontmoet.