Binnenkort met pensioen? Vermijd deze valkuilen

Binnenkort met pensioen? Vermijd deze valkuilen

Vijf tips om veelvoorkomende beginnersfouten te vermijden wanneer je met pensioen gaat.

Zwart gat

‘Het zwarte gat’ is een bekende term wanneer bij de koffieautomaat op het werk wordt gesproken over pensionering. Niemand is van plan om in dat gat te duikelen, maar wanneer je eenmaal met pensioen bent, kun je best gevaarlijk op de rand staan te balanceren. “Zoek een leuke hobby, pap!”, zal je dochter zeggen. “Eindelijk heb je tijd om lekker uitgebreid te koken, daar hou je toch van?”, zal je collega zeggen. “Ik kijk er nu al naar uit, lekker de hele dag niks doen”, zal je buurman zeggen. Maar zij zijn allemaal niet met pensioen en jij bent degene die na het gedicht van collega’s geen werk meer heeft. We geven vijf adviezen om beginnersfouten te vermijden wanneer je met pensioen gaat

Volg een pensioencursus

De eerste beginnersfout die verstandig is om te tackelen is het niet voorbereiden van je pensioen. In het kader van “We zien het allemaal wel”, ontkennen een hoop mensen dat ze ouder worden en steeds dichterbij de pensioengerechtigde leeftijd komen. Erken dit en bereid je pensioen voor. Dit zal in de toekomst een hoop ellende voorkomen. Ter voorbereiding op je pensioen kan een pensioencursus uitkomst bieden. We schreven eerder al over het aanbod in Pensioen In Zicht cursussen. Het kan zijn dat je via je werk naar een van deze cursussen kunt gaan of dat je er zelf eentje mag uitkiezen. Als je een partner hebt, is het de overweging waard om je partner mee te nemen. Jij bent immers niet de enige die voor een verandering staat. Door het volgen van een pensioencursus word je gedwongen om na te denken over de verschillende aspecten van het pensioen. Een prettige voorbereiding is het halve werk!

Deel je ervaringen

Wanneer jij niet meer naar je werk hoeft en je vaker thuis bent, heeft dit ook gevolgen voor je partner en jullie relatie. Daarmee komt gelijk de tweede tip om de hoek kijken: praat met je partner over je aankomende pensionering. Je twijfels, je overwegingen, je blijdschap en je verdriet. Door je ervaringen te delen kun je samen nadenken over de nieuwe periode die in jullie leven aanbreekt. Niet met anderen praten over je pensioen is een valkuil die je moet vermijden. Naast je partner kan het ook prettig zijn om hierover te praten met je kinderen en vrienden. Ook al moeten zij misschien nog een tijd werken, wie weet biedt een gesprek met hen waardevolle inzichten. Het is niet erg om eens te klagen over het feit dat je je werk mist of om juist te vertellen over de mooie reis die je gaat maken. Het zal opluchten je ervaringen te delen!

Kies bewust voor nietsdoen

Sommige mensen vinden het heerlijk om na hun pensionering ‘lekker niks’ te doen. Wanneer je daar naar uit kijkt, is het verstandig om hier bewust voor te kiezen. Laat je niet verleiden om toch nog hier en daar te helpen met een klusje of te worden ingezet als vrijwilliger wanneer je daar niet aan toe bent. Kies er dus bewust voor wat je na je pensioen wilt doen. Is dat even helemaal niks? Geniet daar dan van en laat de dag ook echt komen zoals hij komt!

Zoek iets dat bij je past

Kan je juist niet stilzitten? Dan is het verstandig om al voor je pensionering op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk of een groot project dat je wilt aanpakken. Maak niet de beginnersfout dat je je gaat vervelen omdat je denkt dat het zichzelf allemaal wel regelt wanneer je met pensioen bent. Er is in Nederland veel werk te doen dat door vrijwilligers wordt ingevuld, maar dat werk komt niet zomaar naar je toelopen. We schreven daarom al eerder een artikel over hoe je je tijd kunt invullen na je pensioen en we gaven tips over vrijwilligerswerk. Een belangrijke les uit die artikelen is dat je vooral een project of vrijwilligerswerk moet kiezen dat bij je past, omdat dat motivatie en plezier geeft.

Vergeet het financiële aspect niet

De bovenstaande tips gaan met name over de sociale kant van het pensioen, maar ook het financiële aspect moet niet vergeten worden. Maak niet de beginnersfout door te denken dat je pensioen wel ‘zo ongeveer’ geregeld is. Op deze website kun je berekenen vanaf wanneer je AOW krijgt. En wanneer je met je DigID inlogt op de website van Mijn Pensioenoverzicht kun je kijken wat je totale pensioen tot nu toe is. Door op de hoogte te zijn van deze bedragen, kun je nadenken over de financiële stappen die je nog wilt zetten in je leven en de eventuele aanpassingen die je moet doen in je uitgavepatroon.

Klaar voor pensioen

We hopen dat je met deze tips een aantal beginnersfouten zult vermijden. Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over dit onderwerp, dan kun je ook nog ons artikel lezen met zes tips om je voor te bereiden op je pensioen.

Ben je zelf met pensioen? Deel dan je eigen tips en ervaringen onder dit artikel!