Middagdutje doet 65-plussers goed

Middagdutje doet 65-plussers goed

Uit onderzoek blijkt dat gepensioneerden die na het eten een half uur tot anderhalf uur de ogen sluiten beter presteren.

Middagdutje doet 65-plussers goed

Het is voor 65-plussers goed om na de lunch een middagdutje te doen, dat blijkt uit onderzoek dat in het Amerikaanse tijdschrift voor gerontologie (wetenschap van het ouder worden) is gepubliceerd. Gepensioneerden die na het eten een half uur tot anderhalf uur de ogen sluiten, blijken beter te presteren op cognitieve testjes. Uit het onderzoek onder bijna drieduizend Chinezen bleek daarnaast dat een dergelijk schoonheidsslaapje tijdens de middag meer resultaat oplevert dan in de ochtend of avond.

Het aantal 65-plussers dat over de wereld na de lunch even een dutje doet verschilt enorm. De cijfers variëren tussen de 22 en 69 procent. Overal ligt dit aantal hoger dan bij jongere leeftijdsgroepen. Voor het onderzoek naar de effecten van middagdutjes hebben de onderzoekers gekeken naar Chinese 65-plussers, omdat het nemen van een middagdutje daar een redelijk heersend gebruik is. Het wordt in China vanuit cultureel perspectief als onderdeel van een gezonde leefstijl gezien, zo schrijven de onderzoekers.

Ruim helft 65-plussers slaapt ’s middags even

Voor het onderzoek werden bijna drieduizend mensen van 65 jaar en ouder bevraagd over het aantal uren dat zij ’s nachts en gedurende de middag sliepen. Ruim de helft van deze groep (1717 respondenten) gaf aan ’s middags na de lunch een slaapje te doen. Op de vraag hoeveel uur de 65-plussers de afgelopen maand tijdens de middag sliepen, kwam naar voren dat het merendeel tussen de veertig en ruim zestig minuten slaapt. Vervolgens werd alle deelnemers aan het onderzoek, zowel degene die wel een middagdutje deden als zij die dit oversloegen, gevraagd enkele testjes uit te voeren. Zo moesten ze bijvoorbeeld een lijst van tien woorden onthouden en deze na vier tot tien minuten herhalen of een figuur natekenen. Hierdoor werden de deelnemers aan het onderzoek getest op zowel hun psychomotorische prestaties en korte termijngeheugen.

Om het effect van middagdutjes op deze handelingen in kaart te brengen werden de respondenten in vier verschillende groepen ingedeeld. De niet-dutters, de korte-dutters (minder dan dertig minuten), gemiddelde-dutters (dertig tot negentig minuten) en de lange-dutters (meer dan negentig minuten). De volledige groep bestond uit 2974 respondenten, daarvan deden 1257 deelnemers geen middagslaapje en konden 1041 respondenten gezien worden als gemiddelde slapers. De andere respondenten vielen onder korte- of lange-dutters. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de gemiddelde-dutters beter presteerden op de verschillende testonderdelen. Deze verbetering van de cognitieve functies zou tot 24 uur na het schoonheidsslaapje merkbaar zijn. Mensen die lange middagdutjes doen, hierbij doelen de onderzoekers op dutjes langer dan anderhalf uur, zouden hier geen voordeel van ondervinden. Dit zou zelfs hoofdzakelijk nadelige effecten hebben. Het zou bijvoorbeeld het nachtritme verstoren, het biologische ritme verstoren, dagelijkse handelingen in de weg zitten en potentie hebben om in slaap-gerelateerde cognitieve problemen te resulteren.

Overeenkomst nachtelijk slapen en middagdutjes

Uit het onderzoek kwam verder een verband naar voren tussen de manier waarop iemand een middagdutje neemt en het nachtelijke slaappatroon. Mensen die overdag een lange-dutters zijn, slapen ’s nachts vaak ook meer dan gemiddeld. Andersom gold dat als mensen overdag geen dutjes namen zij ’s nachts vaak ook korter sliepen dan gemiddeld. De vier groepen voor de nachtelijke slaapuren, kwamen dus in grote mate overeen met de vier groepen voor de middagdutjes. De onderzoekers maakten de volgende groepsindeling voor nachtelijk slaapgedrag. Erg korte slaper (minder dan vijf uur per nacht), korte slaper (vijf tot zeven uur per nacht), normale slaper (zeven tot negen uur per nacht) en erg lange slaper (meer dan negen uur per nacht).

Uit het onderzoek onder de ruim drieduizend respondenten – van wie de gemiddelde leeftijd 71,4 jaar was en de verdeling tussen man en vrouw bijna gelijk – bleek verder dat de meeste middagdutjes tussen één en vier uur ’s middags plaatsvinden. Slaapjes op dit tijdstip waren effectiever dan dutjes tijdens de ochtend of avond. Tijdens de middag werd er meer hersteld. Avonddutjes zorgden bijvoorbeeld voor een grotere verstoring van het biologische ritme.

Dus wil jij jezelf een plezier doen? Ga dan voortaan na de lunch even rusten.