Wandelen in Brabant: handige tips voor de mooiste wandelroutes

Wandelen in Brabant: handige tips voor de mooiste wandelroutes

In dit artikel vertellen we je de handigste tips om jouw wandelroute in Brabant het allermooist te maken.

Wandelen in Brabant: handige tips voor de mooiste wandelroutes

Voor een mooie, rustgevende groene omgeving ben je in Brabant aan het juiste adres. Het landschap zit vol met karakteristieke natuurgebieden om in rond te wandelen. Dankzij investeringen van de provincie Brabant in het verbinden van natuurgebieden, het herstellen van oude landschappen en het aanleggen van nieuwe natuur is het geen verrassing dat je na jaren nog steeds mooi kunt wandelen in Brabant. In dit artikel vertellen we je de handigste tips om jouw wandelroute het allermooist te maken.

Wandelen in Brabant: het wandelknooppuntennetwerk

In Brabant kun je heel gevarieerd wandelen. Heb je zin in een meer rustige omgeving waarin je even tot ontspanning kan komen? Of wil je juist een ruig wandelpad hebben omdat je zin hebt in wat beweging? Het kan allemaal! Met het wandelknooppuntennetwerk wordt het je allemaal nog eens heel makkelijk gemaakt. Dit netwerk bestaat uit allemaal mooie paden waarop je kunt wandelen in Brabant. Deze wandelpaden zijn allemaal uitgestippeld en ieder knooppunt van paden heeft een eigen nummer. Door van het ene knooppunt naar het andere knooppunt te lopen, creëer je jouw eigen wandelroute. Super handig, toch?

Je kunt je eigen route via de routeplanner maken. Daardoor moet je eerst de kaart voor je hebben met het knooppuntennetwerk. Deze kun je op de website van VisitBrabant vinden. Daar kun je een knooppunt selecteren waar je wilt beginnen met wandelen in Brabant. Zoom in met het plusje linksboven in het scherm om meer knooppunten te zien en zodat je ze ook kunt selecteren. Ook kun je een punt vinden om te beginnen door een stad of dorp in te vullen in het zoekveld rechtsboven in het scherm. Vervolgens worden er suggesties voor je looproute gegeven wanneer je op zo’n knooppunt klikt. Hier staan het aantal km’s bij. Door op het groene plusje te klikken, kun je een knooppunt toevoegen aan je looproute. Wil je een knooppunt verwijderen, dan klik je op het rode kruisje. Aan de linkerkant van je scherm zie je de nummer van de knooppunten die je hebt geselecteerd en het aantal km’s van je geselecteerde route. Ben je klaar met het selecteren van je looproute? Dan klik je op ‘route afronden’. Je kunt je eigen gemaakte route nu opslaan, printen en/of mailen.

Dit wandelknooppuntennetwerk is niet alleen te vinden in Brabant. Nee, ook Zeeland, Limburg en een deel van Vlaanderen zijn aangesloten. Dus als je daar ook een eigen wandelroute wilt lopen, kan dat ook.

Wandelen in Brabant: de mooiste route

Er bestaan ontzettend veel wandelroutes in Brabant en ieder pad en/of route heeft wel iets moois en eigens. Toch is er één plek in Brabant waar de meeste mensen komen om te wandelen: het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Dit is een natuurgebied van 3500 hectare groot en ligt in het noorden van Brabant. Door en om het gebied liggen verscheidene wandelpaden en er zijn zelfs routes uitgestippeld voor gehandicapten, aangespannen wagens, paarden en mountainbikes.

In het park vind je veel gebieden met stuifzanden, heiden en dennenbossen en daarnaast vind je er ook hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes. Twee landschappen die totaal verschillend zijn, dus er is veel te ontdekken in de Drunense Duinen. Vooral de gebieden met stuifzanden zijn populair, want het ‘levend’ stuifzand wat hier is te vinden komt in Nederland niet veel voor. Het hele park omvat meer dan 3500 hectare en daarvan is ongeveer 3000 hectare stuifzand. Het wordt daarom ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd. In de gebieden met stuifzand zijn er niet zoveel dieren te vinden. In de hakhoutbossen daarentegen vind je veel amfibieën zoals de boomkikker, heikikker en de kamsalamander. Ook kun je dassen spotten in dit gebied!

Wil je toch een andere route proberen? Dan kun je via Route.nl een route vinden die jij mooi vind om te wandelen in Brabant. Deze website laat je 69 routes zien waaruit je kunt kiezen. 

Wandelen in Brabant: de Brabant Vertelt app

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar de verhalen achter de dingen die je onderweg ziet? Zoals die ene prachtige boerderij die je tegenkomt, maar waarbij je geen idee hebt hoe oud die is? Of dat ene kunstwerk langs de weg waarvan je wilt weten door wie hij gemaakt is en waarom? Of wil je meer weten over het ontstaan van het landschap waar je doorheen loopt? Voor al die nieuwsgierige mensen is er de Brabant Vertelt app. Dit is een gratis applicatie voor op je mobiel. Tijdens je wandelroute vertelt deze unieke app je verhalen over Brabant met geluiden, beelden, gedichten en animaties.

Het is ook hartstikke leuk om deze app samen met je kinderen te gebruiken. Samen ontdekken jullie de mooiste plekken en verhalen terwijl jullie wandelen in Brabant. En naast deze leuke informatie over kunst en cultuur, stad en land en erfgoed en historie geeft de Brabant Vertelt app je ook aan waar je kunt parkeren, waar leuke bezienswaardigheden zitten en waar je even een lekker kopje koffie kunt nemen tijdens je wandelroute.

Hoe de app werkt? Download alvast in huis de route die je wilt lopen. Dan kun je de route ook gebruiken zonder dat je mobiel is aangesloten op het internet. Op de website van Brabant Vertelt vind je nog een handige instructievideo die je vertelt hoe de app precies werkt.