Wandelen met kinderen; handige tips en originele routes op een rij!

Wandelen met kinderen; handige tips en originele routes op een rij!

We tippen je wandelroutes die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn en manieren waarop je jouw normale wandelrondje kinderproof maakt.

Wandelen met kinderen; handige tips en originele routes op een rij!

Wil je gaan wandelen met kinderen? Dat kan best een uitdaging zijn, want hoe zorg je dat zij zich de hele wandeling vermaken en wat voor een afstand kunnen hun beentjes aan? In dit artikel zetten we een aantal tips, ideeën en adviezen op een rij voor als je van plan bent te gaan wandelen met kinderen. We tippen je wandelroutes die speciaal voor kinderen ontwikkeld zijn en manieren waarop je jouw normale wandelrondje kinderproof maakt.

Wandelen met kinderen; zorg voor afwisseling

Waar jij normaal gesproken met gemak vijf kilometer over de hei kan wandelen, terwijl je geniet van de kleuren van de begroeiing, de dieren die je tegenkomt en de zon op je gezicht, vergt wandelen met kinderen om een iets andere aanpak. Kinderen vervelen zich sneller dan jij. Dus waar jij misschien gewend bent tijdens het wandelen een uur stilzwijgend te genieten of juist diepgaande gesprekken te voeren met je wandelpartner, staat wandelen met kinderen garant voor een iets actievere vorm van de natuur ontdekken. Je zult ze moeten wijzen op dat wat jij zo waardeert. Een afwisselende omgeving helpt daarbij. Een omgeving met afwisseling zorgt ervoor dat kinderen genoeg te zien hebben tijdens het wandelen.

Eén van de manieren waarop je dat kunt doen is door een spelletje te spelen. Vraag je (klein)kinderen bijvoorbeeld tijdens het wandelen zoveel mogelijk verschillende soorten blaadjes te zoeken. Zo maak je van de wandeling een spelletje en is de kans dat zij zich vervelen minder groot. De nadruk verschuift van het wandelen op het spelelement. Daarbij daag je je (klein)kind uit om op zijn of haar omgeving te letten. Thuis kunnen jullie vervolgens de blaadjes opzoeken om te zien van welke boom ze afkomstig zijn. Zo maak je van je wandeling dus een educatief spel. Uiteraard kun je niet elke keer dat je gaat wandelen met kinderen de opdracht geven om zoveel mogelijk blaadjes te verzamelen. Er zijn echter voldoende variaties te bedenken. Bijvoorbeeld dennenappels verzamelen waarmee thuis geknutseld kan worden, spulletjes uit het bos zoeken die beginnen met een bepaalde letter.

Een ander spel dat je kan spelen als je gaat wandelen met kinderen is het spel dat ook wel “boskim” wordt genoemd. Daarbij toon je tien voorwerpen, vervolgens vraag je de kinderen die tien voorwerpen te onthouden en tijdens de wandeling te vinden. Ze moeten dus onthouden wat jij hebt laten zien en vervolgens moeten ze ook tijdens de wandeling actief hun omgeving afspeuren. Dingen die je ze kan laten zien zijn bijvoorbeeld een blad, takje, eikeltje, dennenappel, et cetera.

Wandelen met kinderen; stimuleer de fantasie

Hoewel veel speelplaatsen voor kinderen weinig aan de fantasie overlaten, is dat in werkelijkheid niet nodig. In de fantasie van een kind is een stok een zwaard, een paddenstoel het huis van een kabouter, een dennenappel een egeltje, misschien woont er in een grot wel een monster en de weg door het bos komt uiteindelijk uit bij het kasteel. Maar kinderen kunnen onderling ook spellen spelen. Zo kunnen ze boswachters of dierenredders zijn die samen op avontuur zijn. Er zijn inmiddels zelfs speciale apps voor op de mobiele telefoon die hier op inspelen. Zo is er bijvoorbeeld de app “Los in ’t Bos”. Dit is een applicatie waarbij er via het schermpje van een mobiele telefoon een zogenaamde extra laag aan de werkelijkheid worden toegevoegd. Ze zien bijvoorbeeld op de mobiele telefoon het bospad wat voor hen ligt, maar op het schermpje zien ze daar opeens een vos lopen die er in het echt niet is. In de applicatie krijgen kinderen de opdracht om de boswachter te helpen. De kinderen moeten tijdens het wandelen dieren grootbrengen en oppassen voor de stroper. Daarnaast kan het ook dat ze een virtueel vuurtje moeten blussen, gif moeten opruimen of vliegen moeten vangen om aan spinnen te voeren. Het idee achter de app is dat kinderen op die manier meer leren over de natuur. Zo krijgen ze bijvoorbeeld te horen dat bomen belangrijk zijn voor de natuur omdat ze een woonplek vormen voor dieren en ook verantwoordelijk zijn voor onze frisse lucht. De app is geschikt voor kinderen van ongeveer groep zes tot en met groep acht.

Als je gaat wandelen met kinderen maar niet gebruik wil maken van een mobiele telefoon voor de fantasie, dan is het goed om te onthouden dat een wandeling door het bos de fantasie over het algemeen meer stimuleert dan een wandeling over de hei. Houd hier dus rekening mee als je gaat wandelen met kinderen. In de ene omgeving zal je hen makkelijker vermaken dan in de andere.

Wandelen met kinderen; geef een actieve rol

Als je gaat wandelen met kinderen dan wil je voorkomen dat zij vooral achter jou aan hobbelen. Probeer dus te zoeken naar een manier waarop zij een actieve rol kunnen hebben tijdens de wandeling. Dat kan met de eerder genoemde spelletjes of manieren om de fantasie te prikkelen, maar ook door kinderen te betrekken bij de keuzes die gemaakt worden. Een simpel voorbeeld daarvan is op een kruising bijvoorbeeld vragen of jullie naar links of naar rechts zullen gaan of ze te vragen te helpen met kaartlezen of het zoeken van de routepaaltjes. Als je zorgt dat zij vooruit lopen en de wandelroute uitstippelen, dan is de kans dat zij zich vervelen een stuk kleiner.

Wandelen met pubers; wandelen als middel niet als doel

Ga je wandelen met kinderen die zich in de puberleeftijd bevinden? Grote kans dat je dan zult moeten opboksen tegen het imago dat wandelen saai en suf is. Je gaat op maandag niet vertellen op school dat je het weekend hebt gewandeld. Kondig dan ook niet aan dat je gaat wandelen, maar zeg dat jullie pannenkoeken gaan eten op de hei of chocolademelk drinken in het bos. Zo is wandelen niet het doel, maar het middel om het doel te bereiken. Als je het doel aantrekkelijk genoeg maakt dan is het niet erg om daarvoor te moeten wandelen.

Wandelen met kinderen; kies een speciale kinderroute

Als je gaat wandelen met kinderen, dan kun je een rondje wandelen wat je anders ook zou wandelen. Maar je kunt ook kiezen voor een route die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Daarbij is er vaak voldoende rekening gehouden met bovengenoemde punten van uitdaging en soms zelfs educatie. Zo kun je in Ruurlo een Kabouterpad volgen waarbij er onderweg al spelletjes voor je bedacht zijn, kun je met iets oudere kinderen verschillende bosspelletjes spelen in Maashorst en is een ezelwandeling in het Ketelwoud geschikt voor kinderen van alle leeftijden. We hebben een aantal van deze wandelroutes voor kinderen op voor jou op een rij gezet in het artikel: originele wandelroutes met je kleinkinderen. Bij elk van de wandelroute vertellen we wat je kan verwachten en voor welke leeftijdscategorie de route geschikt is.

Heb jij nog tips voor hoe je wandelen met kinderen tot een succes maakt? Spelletjes die je speelt, verhalen die je vertelt of speciale wandelroutes die je loopt? Deel je tips onder het artikel.