Column: Een nieuw seizoen

Column: Een nieuw seizoen

De voorbereidingen voor het nieuwe vakantieseizoen zijn in volle gang. Francine is druk met het uitzetten van wandel- en fietstochten en maakt de (bloemen) tuin weer in orde.

Wandelen of fietsen

Het vakantieseizoen is weer begonnen en nee, we zijn niet klaar. We hebben zoveel regen gehad dat we het huis niet hebben kunnen schilderen. Wél is het terras betegeld en is er onder de veranda alles kraakwit geworden, want daar was het droog. Maar we zitten niet stil. De wandelingen zijn weer gecontroleerd en uitgebreid. Ik heb een viertal nieuwe wandelingen uitgezet en daarmee weer zelf kunnen genieten van de mooie uitzichten en landschappen. Gasten hebben de ‘Bike Rent Silvercoast’ uitgeprobeerd en daarvan genoten. Helaas kon ik niet mee. Er waren slechts twee E-bikes verkrijgbaar op dat tijdstip. Het alternatief om met een Portugese gids ( die op de racefiets meereed) op stap te gaan, was gelukkig ook een goede keus. Nuno, die vloeiend Engels spreekt, weet veel over de historie van Portugal en kan dat ook goed verwoorden. Hij past zich bovendien perfect aan de mogelijkheden van onze gasten aan en het werd dan ook een heerlijke, interessante middag. (Ik herhaal de feedback maar even). Dus Nuno houden we erin.

Eén groot bloemenfeest

Zondag is het weer duizenddodebloemenknipdag. Ieder dag zou ik een uur dode knoppen uit de bloembedden moeten knippen, volgens de Libelle. Volgens de foto’s moet je daar smetteloze, wit met bloemetjes, tuinhandschoenen bij aan. Ik heb altijd begrepen dat je die dode dingen eruit moet knippen, om zaadvorming tegen te gaan. Zodat ze vervolgens weer opnieuw kunnen gaan bloeien. Nou is dat met onze rozen nog te doen, maar al die andere echt duizenden, roze, gele, oranje bloemen…… Dus daar is de zondag voor. Gelukkig heb ik dit jaar hulp van Maite (kleindochter).

Vandaag (donderdag) ben ik begonnen met de klaprozen uit de ‘Keukenhof’ weg te halen. Honderden rode, prachtige bloemen, maar het wordt tijd voor de Afrikaanse en Indische lelies (Agapanthus en Cannes) en die worden anders verdrongen. Ik vind gladioolachtige bloemen, zuidewindlelies en de dagbloem terug in de wildernis. De tuin is één groot bloemenfeest. Van de voormalige groentetuin hebben we een wilde tuin gemaakt. Daar hoef je niet zo veel voor te doen. Je zet er alleen een bordje bij ‘wilde tuin’. Dan kan iedereen zien wat er gebeurt als je een stuk niet bij houdt.

Over Francine