Column: ‘het is nooit te laat voor iets nieuws’

Column: ‘het is nooit te laat voor iets nieuws’

Een nieuwe structuur vinden na je pensioen is belangrijk. In haar B&B heeft Alleke veel gasten die er iets van maken. Hoe groot of klein deze wens of hobby ook is. Je leest het in haar column.

Column: ‘het is nooit te laat voor iets nieuws’

Heb je heel je leven al gedroomd van die meerdaagse wandeling of denk je er al jaren over om je aan te sluiten bij die ene club? Misschien kwam het er niet van door tijdgebrek. Je was waarschijnlijk jarenlang de kern van het gezin en daarna of daarnaast was je een belangrijke radar in je werkomgeving. Na je pensionering vervallen deze ‘excuses’ , dan heb je echt tijd om die die dingen te doen die je altijd al hebt willen doen. Want in aanloop naar je pensioen werk je minder en helemaal als je al met pensioen bent kun je je tijd anders gaan indelen. 

Even wennen

Het zal in het begin best wennen zijn om een zee van tijd te hebben en om structuur te vinden. Juist als je gepensioneerd bent is structuur belangrijk, structuur en regelmaat. Het is niet goed om elke dag lang uit te slapen en amper buiten te komen. Je zult jezelf, ook al heb je alle vrijheid, enkele regels op moeten leggen om de deur uit te gaan en dingen te ondernemen. Het komt namelijk niet vanzelf. De kinderen zijn uitgevlogen en komen zo nu en dan even kijken of bellen even hoe het gaat, en ook je collega’s zul je de eerste tijd missen. Wonder boven wonder ook die lastige collega. Even wennen aan de situatie en tot rust komen heeft tijd nodig maar daarna is het zaak om in actie te komen en goed voor jezelf te zorgen, daar hoort het uitoefenen van een hobby en het onder de mensen zijn ook bij.

Clubs en competities

Zelf dingen opzoeken en ondernemen is het geheim. Mocht het al jaren je droom zijn om een wandeltocht te maken dan kan dat ook zeker in Nederland. Sinds enkele jaren loopt de Hertogenpad-route van Breda naar Roermond en warempel, mijn B&B is vlakbij die route. Ik heb al diverse wandelende gasten mogen ontvangen, ook gepensioneerden. Ze wandelen elke dag een stuk, van de ene overnachtingsplek naar de andere. Dankzij hun lidmaatschap van ‘Vrienden op de fiets’ voor nog geen tientje per jaar- waar ook wandelaars bij horen, slapen ze voor een paar tientjes en krijgen er een ontbijtje bij. En dan de fotoclub. Dat is leuk want Nederland heeft een gevarieerd landschap. Wat is er leuker dan met een groepje gelijkgestemden de natuur in te trekken en het af te sluiten met een gezellig samenzijn in een B&B. Er zijn ook allerlei competities in Nederland waarvan ik gasten krijg zoals: Het tafelvoetbaltoernooi of de Mayong competitie, maar ook jeu de boule en kegelen is in trek, of avondjes met muziek uit de zestiger jaren.

Trouw niet voor je zestig bent

Nieuwe dingen ondernemen kan ook een heel ander karakter hebben. Vorig weekend maakte ik echt iets unieks mee. Ik had gasten van een feest op het kasteel. Bleek het een bruiloft te zijn van een paartje van tegen de zestig. Het was hun eerste huwelijk en ze pakten goed uit door te trouwen in de kasteelkapel, daarna een groot feest onder in de gewelven. Na afloop voeren zij in een huwelijksbootje in de gracht die rondom het kasteel ligt, uitgewuifd door de gasten een mooie toekomst tegemoet.

Verdiep jezelf

Naar mijn idee is bezig blijven de beste manier om je nieuwe fase als gepensioneerde in te gaan. Werk juist op dat moment aan een mooie toekomst met veel vrijheden. Er zijn allerlei mogelijkheden en via sociale media kun je nog makkelijker datgene vinden dat bij je past. Wat let je om als je graag lekker eet bij een kookclub te gaan? Voorproeven en uitzoeken welke wijn er bij past is een belangrijk facet en daarbij. Je kunt je partner eens verrassen met een speciaal etentje. En dan die tuin, als jij je daar in verdiept kom je in de oneindigheid terecht want de natuur biedt ons zoveel moois. Nooit was er tijd om goed te kijken maar moet je toch eens zien, die Dahlia’s en die prachtige rozen, je kunt zien dat ze met zorg zijn behandeld wordt er gezegd.

Ouder worden

Oud? Wat is oud. Tja, de jeugd vindt je oud maar jijzelf hebt een toekomst voor je. Weet je wat ik ga doen… Ik ga weer zingen en nu niet in een klassiek koor maar in een Popkoor. Op mijn vraag of ik te oud was kreeg ik als antwoord, nee hoor, leeftijd speelt geen rol.

Alleke

Over Alleke

Ik ben Marian, 61 jaar en woonachtig in een klein dorpje in Brabant nabij Den Bosch. Al ruim 8 jaar run ik met veel plezier mijnBed&Breakfast genaamd Allekes-Inn en nare ervaringen komen maar zelden voor. Inmiddels heb ik mijn eerste boekje met 24 columns over mijn positieve en leuke belevenissen gemaakt, want met een B&B haal je de wereld in je huis. Mijn gasten zorgen voor veel inspiratie dus stof tot schrijven blijft er genoeg. Ik eindig mijn columns met Alleke, de reden is omdat het een koosnaampje is van een persoon waar ik veel van hield. Die naam koester ik en het geeft me een warm gevoel, dat is altijd positief. Ik hoop dat jullie plezier beleven aan mijn ervaringen die ik graag met jullie deel.