Column: ‘jij moet weg’!

Column: ‘jij moet weg’!

Een vrachtwagen stopte voor mijn deur. Aan de naam, in grote letters op de wagen aangebracht, kon ik duidelijk zien dat hij voor mij kwam. Ik deed dus de voordeur open. Twee mannen stapten uit, een hele jonge en een iets oudere man.

Deze laatste gebaarde wild naar mijn auto die voor de deur stond en riep “jij moet weg, away, weg, weg…” Mij was onmiddellijk duidelijk dat mijn auto weg moest, en dat deze man de Nederlandse taal niet echt machtig was.

Snel jas aangedaan, autosleutels gepakt en de auto ergens anders neergezet. In een mengeling van Duits, Engels en een paar woorden Nederlands was de communicatie te doen. De mannen waren Polen, en kwamen mijn gevels isoleren, de zogenaamde spouwmuurisolatie. Ze hadden elektriciteit nodig, en water.

Gelukkig had ik beiden beschikbaar aan de buitenkant van mijn woning, zodat ik een en ander niet door/in mijn woning moest velen, want dan zou de overlast nog groter zijn. Niet vanwege de mannen, maar vanwege de uit te voeren activiteiten.

Spouwmuurisolatie is namelijk best een dingetje. Er worden veel gaten geboord in de gevel, dat geeft herrie en viezigheid. Maar hé, je moet er wat voor over hebben, voor verduurzaming, dus je hoort mij niet klagen (een beetje dan).

Vervolgens wordt door lange slangen isolerend spul in die geboorde gaten gespoten en dan worden de gaten weer dichtgesmeerd. Wonderlijk, toch? Ik vroeg of de mannen koffie wilden, en toen bleek dat de jongste helemaal geen woord Nederlands sprak, en ook niet verstond.

Ook goed, ze spraken Pools met elkaar en hadden de grootste lol. Dat leek me een goed teken. Ze werkten ijverig door. Na de voorgevel moest ook de achtergevel gedaan worden. Met heel veel gedoe werd de vrachtwagen naast het huis van de buren gezet, en kon via de tuin ook de achtergevel bewerkt worden.

Ook daar had ik gelukkig stroom en water. Stel je voor dat dit niet het geval is…..dan moet alles door je huis, vreselijk. Dat moet je dan alleen maar laten doen bij droog en windstil weer!

Lola vindt die herrie van het boren vreselijk, en kan geen plek in huis vinden waar ze er minder last van heeft (ik ook niet). Dus ik neem haar maar even mee voor een wandeling. Niet te lang, want soms heeft de oudste man een vraag aan mij, bijvoorbeeld over waar de leidingen van de radiatoren lopen.

Waarom moet hij dat weten??? Dat kan hij me niet duidelijk maken. Het zal wel goed zijn. Ik heb geen seconde het idee dat ze niet weten wat ze doen, ze werken samen als een geolied team.

Na ongeveer 3,5 uur zijn mijn spouwmuren geïsoleerd, nu kan het grote warme, energiezuinige genieten beginnen. De vrachtwagen vertrekt. Op mijn vraag vertelde de oudste man dat hij 4 dagen per week voor dit bedrijf werkt, al ruim 5 jaar, en dan naar zijn gezin in Polen vertrekt om na 3 dagen weer in Nederland zijn werk te hervatten. Ik geef het je te doen…

Ik ben inmiddels aardig op dreef wat duurzaamheid van mijn woning betreft. Advies was op de eerste plaats spouwmuurisolatie…..check! Tweede advies was: radiatorventilatoren, aangeschaft, geïnstalleerd….check. Derde advies was: zoldervloer isoleren. Er staan afspraken om offertes uit te brengen.

Helpt het? Ik weet het niet. Ik heb het gevoel dat het eerder warm is in huis, en dat het ook langer warm blijft. Een feitelijke eerste toets is als ik halverwege de maand het gebruiksoverzicht van mijn energieleverancier krijg. Ik ben benieuwd!

En ondertussen: ik lees overal dat ik mijn brein moet blijven uitdagen als ik gezond oud wil worden (wie wil dat nou niet). Dus ik doe een opleiding fijnschilderen en een cursus Iers (Gaeilic). Daar kom ik in een volgende column op terug.

Buiten, in de bloembakjes bij mijn voordeur, komen kleine groene puntjes van de krokussen uit de aarde piepen. Een belofte van de komende lente!