Column: risico’s mijden

Column: risico’s mijden

In zijn algemeenheid ben ik, zoals dat heet, behoorlijk risicomijdend. Hoe ouder ik word, hoe meer ik risico’s of zelfs mogelijke risico’s uit de weg ga. Dat is niet altijd zo geweest.

Toen ik jong(er) was nam ik regelmatig allerlei risico’s. Ik zal maar niet vertellen wat ik allemaal heb ‘uitgeprobeerd’, maar uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen, want ik ben er nog steeds, met al mijn vingers en tenen en aanverwante artikelen nog intact. Maar ik ben en blijf wel nieuwsgierig.

Ik wil heel graag heel veel dingen weten, en snappen hoe het in elkaar steekt. Toen mijn oudste kleinzoon een paar jaar geleden enthousiast vertelde over NFT’s en cryptomunten wilde ik ook wel uitproberen wat het is en hoe het werkt.

Je hebt een wallet met cryptomunten nodig

Heel veel informatie is te vinden op het internet, dus ik kon al snel aan de slag. Eerst heb ik een aantal NFT’s gemaakt, en ben ze vervolgens gaan plaatsen op een daartoe geschikt platform. Dat gaat niet zomaar, je hebt dan een wallet met cryptomunten nodig. NFT’s plaatsen is niet zomaar gratis.

Weer uitgebreid info gezocht op internet, een wallet met ethereum aangemaakt op Metamask, euro’s omgewisseld voor ethereum en mijn NFT’s geplaatst.

Nou bleek er geen enkele belangstelling te zijn voor mijn producten, ik heb er tenminste niet één verkocht, maar ik wist nu tenminste hoe het werkte en wat er allemaal bij komt kijken.

Inmiddels is de grootste gekte rondom NFT’s wel voorbij, maar ik had nog steeds mijn wallet met eths. Af en toe keek ik, de waarde is vorig jaar flink gedaald maar de laatste weken weer flink gestegen.

Ik had me er al bij neergelegd dat het feitelijk geld voor mij ‘verloren’ was

Ik had me er al een beetje bij neergelegd dat het feitelijke geld voor mij “verloren” was. Ik had namelijk geen flauw idee hoe de cryptomunten weer in de vorm van euro’s op mijn bankrekening konden komen.

Weer eens gezocht op internet, je weet per slot van rekening nooit…..En ja hoor, ik vond een Youtube-filmpje waarin uitgelegd werd hoe je dat moet doen.

Ook dat gaat niet zomaar. Je moet namelijk een ‘exchange’ hebben. Metamask kan namelijk niet zomaar crypto omzetten in euro’s en naar je bankrekening overboeken.

Dus een account geopend op Bitvavo. Tjonge, jonge, dat gaat ook niet zonder slag of stoot, van alles moet geverifieerd worden. Maar gelukt. Vervolgens mijn crypto op Metamask laten sturen naar mijn nieuwe account (duur! Moet je hoge gasfees voor betalen).

Dan mijn crypto verkopen voor euro’s en laten overboeken naar m’n bankrekening. Het kost wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat!

Het gevolg is wel dat ik het geld dat ik heb geïnvesteerd in het bevredigen van mijn nieuwsgierigheid naar NFT’s en crypto weer voor een deel terug heb. En ik heb heel veel geleerd!

Handelen in crypto heeft geen grote geheimen meer voor me. En de daarvoor benodigde accounts heb ik nu.

Als de cryptomunten weer flink in waarde zijn gedaald overweeg ik er weer een aantal aan te schaffen. Misschien.