De 4 voordelen van parttime pensioneren

De 4 voordelen van parttime pensioneren

Het deeltijdpensioen is in opkomst. Dat heeft onder meer te maken met de verhoogde pensioenleeftijd. Veel mensen willen niet tot hun 67ste fulltime doorwerken en bouwen hun loopbaan liever al wat eerder af. Geen gek idee, het heeft een aantal grote voordelen waar jij mogelijk ook van wilt profiteren.

1) Je vermijdt het beruchte zwarte gat

Van de ene op de andere dag stoppen met werken, voor sommigen kan dat een grote schok zijn. De verandering is ineens zo groot dat ze dit niet meteen een plek kunnen geven. Dit zogenoemde zwarte gat kan voortkomen uit een gebrek aan structuur. Voortaan moet je zelf je dagen vorm geven. Als niemand iets van je verlangt kan de verleiding groot zijn om erg passief te worden. Ook kan je je collega’s missen, zeker als je alleenstaand bent of als je partner nog werkt kun je je soms eenzaam voelen. Het kunnen redenen zijn om in deeltijd te blijven werken. Iemand die daar erg gelukkig van wordt is de 68-jarige Maria: “Ik vind het gewoon nog heel fijn om een baan te hebben en onder de mensen te zijn. Het geeft mij het gevoel dat ik nog meedoe als ik in het spitsuur op de tram sta te wachten met allemaal lui die ook van kantoor komen.” Ze vindt het niet leuk om zeven dagen per week thuis te zijn. “Het is niet dat ik mij verveel als ik thuis ben. Ik hou bijvoorbeeld van lezen, maar ik kan moeilijk iedere dag lezen. Dan blijf ik ook maar tussen deze vier muren. Als ik werk dan heb ik meer te vertellen dan als ik alleen maar boodschappen heb gedaan.” Door te kiezen voor een deeltijdpensioen zorg je dus dat je enerzijds nog volop deelneemt aan de maatschappij en anderzijds bouw je het werkende leven langzaam af.

2) Je bent vitaler

Als je met deeltijdpensioen gaat ben je jonger dan wanneer je later van je pensioen gaat genieten, dus hoogstwaarschijnlijk ook vitaler. Je hebt vaak meer energie om mooie reizen te maken, te voetballen met je kleinzoon of om verder te komen met je favoriete hobby. De extra vrije tijd kun je zelfs gebruiken om nog een nieuwe carrière op te bouwen in een richting waar je hart ligt. Zo heeft de 65-jarige Marianne Moerman haar eigen sieradenlijn opgericht. “In de studio zit ik mijn eigen ‘kindjes’ te ontwerpen. Het is mijn broedplaats en mijn ontmoetingsplek. Het contact met mensen in de winkel en de modewereld vind ik ontzettend leuk. De gesprekken die je onverwacht met onbekende mensen hebt verrijken mijn leven. Op mijn leeftijd zat ik ineens in de hippe scene toen mijn sieradenlijn meer bekendheid verwierf. Het is fantastisch. Je verwacht het niet en het is ook nooit de insteek geweest, ik doe het gewoon voor mijn plezier.” Het is dus nooit te laat om een hobby uit te bouwen tot een succesvol bedrijfje. Doordat je in deeltijd blijft werken, hoef je ook geen grote financiële risico’s te nemen. Eerder minderen met werken is bovendien extra interessant voor wiens gezondheid te wensen overlaat. Het is dan nog belangrijker om zoveel mogelijk van het leven te genieten.

3) Je ervaart minder werkdruk

Als je ouder wordt valt een hoge werkdruk je mogelijk zwaarder. “De herstelperiode bij vermoeidheid is langer als je ouder wordt,” legt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles uit. “Daarnaast neemt het aantal chronische ziekten bij ouderen toe. Denk aan werkgerelateerde problemen als rugklachten en burn-out, maar ook ouderdomsziekten als diabetes en reuma. Die hebben enorme impact op wat je nog kunt doen.” Als je met deeltijdpensioen gaat kun je dus op een natuurlijke manier een stapje terugdoen, zodat je het werk beter aan kan. “Heel lang moest ik er eigenlijk niet aan denken om te stoppen met werken”, vertelt Wim daarover. “Ik vond de contacten met collega’s heel leuk en mijn werk gaf mij nog zoveel voldoening. Ik was bang om mijn werk te gaan missen. Maar in de loop van vorig jaar dacht ik op een gegeven moment: ik ben die hectiek toch wel zat. Dan merk je dat je geen veertig meer bent.” Door langzaam af te bouwen kun je tegemoet komen aan de behoefte aan rust die je leeftijd (misschien) wat vaker met zich meebrengt.

4) Je geniet langer van meer vrije tijd

Hét grote voordeel van het deeltijdpensioen is toch wel de ideale verdeling van werktijd en vrije tijd. Veel mensen hebben er niet per se behoefte aan om helemaal niet meer te werken. Ze geven aan dat ‘thuiszitten niets voor hen is’. Ze zijn gewend om actief te zijn. “Je kunt niet alles compenseren met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en hobby’s,” vertelt de 78-jarige Andreas Ladestein die op latere leeftijd een nieuwe carrière begon als installateur. “Het gaat na een poos vervelen als je elke dag je tuin gaat doen en daarbij heb je op een gegeven moment al het onkruid er wel uit gehaald.”

Maar tot op hoge leeftijd fulltime werken is voor de meesten ook geen optie. Wat ze wel zouden willen is wat minder druk en wat meer tijd om te genieten van de andere dingen die het leven te bieden heeft. Het deeltijdpensioen is dan ideaal. Door parttime te pensioneren geniet je van de voordelen van werken én van de voordelen van je pensioen.