Feestdagen met de kleinkinderen: leuke tips!

Feestdagen met de kleinkinderen: leuke tips!

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent meestal veel familie over de vloer. Hoe houd je het voor iedereen gezellig? Wij geven enkele tips voor leuke activiteiten met de kleinkinderen.

Feestdagen met de kleinkinderen: leuke tips!

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de familie op bezoek komt. Als de kleinkinderen langskomen wat zijn dan leuke activiteiten voor tijdens de feestdagen? Wij zetten een paar leuke activiteiten voor alle leeftijden voor je op een rij. Of je nu kleintjes over de vloer krijgt of pubers.

Voor jong en oud

  1. Bak koekjes. Niets is zo feestelijk voor kinderen als het bakken van koekjes. Met een paar speciale vormpjes maak je er meteen een kerstactiviteit van. Zo zijn er bijvoorbeeld uitsteekvormpjes in de vorm van een kerstboom te krijgen. Je kunt uiteraard ook een gemberkoek-huisje maken.
  2. Doe vrijwilligerswerk met de kleinkinderen. Wil je het een keer over een totaal andere boeg gooien tijdens de feestdagen? Dan kan je uiteraard met je kleinkinderen en de rest van de familie vrijwilligerswerk doen. Help bijvoorbeeld bij het kerstdiner in het verzorgingstehuis om de hoek of deel soep uit aan daklozen.
  3. Maak vogelvoedsel. Of het nou een witte kerst wordt of niet, de vogeltjes kunnen mogelijk wel wat hulp gebruiken bij het vinden van voedsel. Waarom dan niet samen met de kleinkinderen wat vogelvoedsel maken? Rijg bijvoorbeeld samen een pindaslinger of maak je eigen vetbolletjes.
  4. Ga schaatsen. Wie aan winter denkt, denkt aan sneeuw, ijs en warme chocolademelk. Schaatsen is dan ook de ultieme activiteit voor de feestdagen. Of het buiten op een bevroren slootje is of op een schaatsbaan.
  5. Maak versiering voor de kerstboom. Heb je de kerstboom al volledig versierd? Je kunt ook wachten tot de kleinkinderen over de vloer zijn tijdens de feestdagen. Laat hen de lampjes in de boom hangen, til ze op om de piek op de punt van de kerstboom te zetten en maak samen versiering. Bij dit laatste kun je denken aan een slinger van papier of aan kerstballen die ze met speciale stiften mogen betekenen.
  6. Speel bordspelletjes. Van ganzenbord tot monopoly en kolonisten van Catan of memory. Er zijn voor elke leeftijd spelletjes te verzinnen die je kunt spelen. Op die manier kun je de kinderen bijvoorbeeld bezighouden als zij tijdens het kerstdiner moeten wachten op een volgende gang. Maar het is ook een leuke manier om samen bezig te zijn buiten het eten om.
  7. Bekijk oude fotoalbums. Heb je nog foto’s van je kinderen toen ze klein waren? Niets zo leuk om met de kinderen oude fotoalbums bekijken. Hoe zagen hun ouders eruit toen ze net zo oud waren? Wat deden hun ouders? En wat voor grappig herinneringen heb je? Als opa of oma kun jij je kleinkinderen het beste vertellen over vroeger.
  8. Maak nieuwe familiefoto’s. Waarom zou je alleen maar oude familiefoto’s bekijken? Als je met kerst alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar hebt, dan is dat ook een mooi moment om nieuwe familiefoto’s te maken. Als je daar een traditie van maakt tijdens de feestdagen, dan kun je zien hoe iedereen verandert in een jaar tijd.
  9. Koop samen kerstcadeautjes. Wil je nog cadeautjes kopen voor verschillende leden van je familie om bijvoorbeeld onder de kerstboom te leggen? Neem de kleinkinderen dan mee. Dat is niet alleen gezellig, maar je kan hen ook meteen iets leren over dat het tijdens de feestdagen niet alleen draait om het krijgen van cadeautjes, maar dat het geven van cadeautjes minstens net zo leuk is.
  10. Houd een sneeuwballengevecht. Zelfs als er geen sneeuw valt met de feestdagen kun je een sneeuwballengevecht houden. Een paar opgerolde witte sokken heeft al iets weg van een sneeuwbal. Geef elk kleinkind een paar opgerolde sokken en je sneeuwballengevecht kan beginnen. Doordat het sokken zijn, kan niemand zich ook echt verwonden. Daarbij kan het gevecht ook binnen worden gehouden en zit je niet met bibberende kinderen in huis. Alles wat breekbaar opbergen is dan wel handig. Of een ruimte kiezen waar niets kapot kan.

Heb jij nog idee├źn voor leuke activiteiten met de kleinkinderen tijdens de feestdagen? Deel ze in de reacties.