Gepensioneerde leraar krijgt Italië aan het lezen

Gepensioneerde leraar krijgt Italië aan het lezen

De gepensioneerde Antonio La Cava rijdt met zijn Biblio Motocarro door de Zuid-Italiaanse streek Matera. Op zoek naar mensen die hij blij mag maken met een boek.

Gepensioneerde leraar krijgt Italië aan het lezen

Hij kan zijn werk als leraar nog niet opgeven. De gepensioneerde Antonio La Cava rijdt daarom met zijn Biblio Motocarro door de Zuid-Italiaanse streek Matera. Op zoek naar mensen die hij blij mag maken met een boek.

Leraar ‘on the road’

Hij noemt zichzelf een leraar ‘on the road’. Antonio La Cava is gepensioneerd, maar nog lang niet toe aan een leven op de bank. De voormalige schoolleraar volgde zijn hart en knapte een oud busje op. In de achterbak van een kleurrijke driewieler, te vergelijken met een Indiase Riksha, bouwde La Cava een mini bibliotheek. Compleet met dak en boekenplanken.

Liefde voor lezen

Sinds 2003 rijdt hij van dorp naar dorp om boeken uit te lenen aan kinderen en volwassen. Zijn missie? Zorgen dat iedereen, net zoals hij, verknocht raakt aan lezen. La Cava bedacht het initiatief nadat hij zelf jarenlang als leraar op een basisschool werkte. ,,Kinderen krijgen op school alleen de techniek van het lezen aangeleerd. Liefde voor het lezen wordt nauwelijks ontwikkeld. Dat vind ik jammer’’, aldus La Cava.

Lezen moet volgens hem leuk zijn, geen plicht. Daar komt bij dat La Cava ook na zijn pensionering een invulling geeft aan zijn leven waar hij zelf blij van wordt. Sterker nog, de Italiaan had het initiatief al langer in gedachten, maar kreeg er pas tijd voor na zijn pensionering

Biblio Motocarro

Met zijn Biblio Motocarro legt hij maandelijks vijfhonderd kilometer af. Dat is veel voor een busje met de omvang van een kar. Toch houdt het La Cava niet tegen te doen wat hij het liefste doet. Zodra hij een dorpje binnenrijdt, rinkelt hij de bel en rennen tientallen kinderen enthousiast op hem af. ,,Dat tafereel is met geen woorden uit te drukken’’,stelt La Cava.

Zijn Biblio Motocarro is inmiddels wereldwijd nieuws en wordt omarmd door officiele instanties. Ook zij zien nu de meerwaarde van lezen in een veilige omgeving in. Voor La Cava is het niks meer dan een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Van zijn wereldverbeteraarstatus trekt hij zich weinig aan. Doen wat hij leuk vindt, dat vindt hij na zijn pensionering het belangrijkste.

foto:  ilbibliomotocarro.com