“Ik heb een prachtige speeltuin voor mezelf gecreëerd”

“Ik heb een prachtige speeltuin voor mezelf gecreëerd”

Een laatste werkdag, die heeft Joan Joosten (71) uit Nijmegen eigenlijk nooit gehad. Hij ging gewoon door met het geven van (pensioen)trainingen. “Ik had me tenslotte al 30 jaar kunnen voorbereiden op m’n pensioen.”

Joan leeft zijn eigen mantra. In zijn trainingen – onder andere pensioentrainingen – helpt hij deelnemers om uit te zoeken waar zij zingeving uit kunnen halen. Die zingeving heeft hij zelf allang gevonden: het bezig zijn met waardevolle activiteiten zoals (vrijwilligers-)werk, familie, sport, ‘camperen’, studie en ontspanning. Er waren dan ook weinig twijfels over wat hij ging doen na zijn pensioen: ook blijven doorwerken. Dus ging hij verder als zzp’er en bleef hij onder andere voor zijn oude werkgever actief.

Zelf op pensioencursus?

“Mensen vroegen mij tijdens zo’n Pensioen-in-zicht weleens of ik dan ook een cursus zou gaan volgen”, vertelt Joan lachend. “Nou, ik heb me al 30 jaar kunnen voorbereiden.”

Waar anderen dromen van reizen of hobby’s, was het pensioen voor Joan glashelder. Graag blijven doorwerken. “Naast mijn hobby’s, gezin en partner is betaald en vrijwilligerswerk een belangrijk onderdeel van mijn leven. Maar omdat ik de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt mocht ik niet meer in de organisatie blijven. Je contract wordt van rechtswege ontbonden. Ik werd dus ontslagen. Toen ben ik zzp’er geworden: eigen baas van mijn eigen bedrijfje.”

Geen sores

Rouwig is Joan er inmiddels niet meer om. “Als je geen organisatie hebt, dan heb je ook geen functioneringsgesprekken, geen sores, geen werkoverleggen. Als ik nu geen zin heb om te werken, zeg ik gewoon dat ik geen tijd heb. Het is een prachtige speeltuin die ik voor mezelf heb gecreëerd.”

Eigenlijk ziet hij zijn bezigheden helemaal niet meer als werk, hoewel het voor veel mensen best een zwaar beroep lijkt. Joan geeft een trainingen en cursussen binnen vier thema’s: met pensioen gaan (vaak ook voor partners), vitaliteitstrainingen voor 50+ers die langer (moeten) doorwerken, trainingen voor mensen die in een hospice werken (en thuis palliatieve zorg bieden) en omgaan met het verlies van een kind.


Keuzehulp: pensioencursussen

Er zijn verschillende aanbieders van pensioencursussen in Nederland. Wil je de cursus kiezen die bij je past?

De website Mijnpensioencursus.nl heeft een handige keuzehulp gemaakt. Zo maak je eenvoudig en snel de beste keuze!


eendaagse pensioencursus

Veranderingen die je niet verwacht

Joan vat zijn werk als volgt samen. Het zijn mensen die op één of andere manier moeten omgaan met grote veranderingen in hun leven. “Ik zeg altijd dat ik bezig ben met crisis en transitie in de levensloop. Ik zie veel mensen die met ingrijpende veranderingen en verlies in hun leven te maken hebben die je nooit had verwacht.”

Of dat zwaar is? “Nee, je krijgt er zo veel voor terug. Niets is zo fijn om betekenisvol bezig te kunnen zijn voor mensen die niet weten hoe het verder moet en behoefte hebben aan een luisterend oor of steun.” Dat geldt overigens niet alleen maar voor mensen die ‘vastzitten’. “Volgens mij heeft ieder mens het wel nodig, op een zinvolle manier bezig zijn.. Wat is waardevol voor mij en mijn omgeving en waar word ik blij van? Wat wil ik nog meemaken in het leven, wat wil ik nog doen? Het gaat erom dat je zorgt voor een inspirerend toekomstbeeld.”

Met de camper op reis

Joan Joosten

Is er dan niets anders wat Joan graag zou willen doen? Jawel, en dat doet hij gelukkig ook genoeg. “Mijn vrouw is wat eerder gestopt, dat konden we financieel regelen. Samen reizen we sinds 2,5 jaar door Europa met een camper. Althans, dit jaar blijven we vooral binnen Nederland. We passen op de kleinkinderen en we tennissen, fietsen en wandelen samen.”

Daar moet hij dan wel tijd voor vrijhouden, want de agenda loopt zo vol. “Samen bewaken we de agenda, zodat het niet te druk wordt. Maar soms zegt mijn vrouw ook voor de grap: ‘Ga jij eigenlijk nog wat verdienen dit jaar?”

‘Zo oud zie je er niet uit’

En bewegen, ook dat is en blijft belangrijk voor de 71-jarige Joan. “Naast tennissen doe ik ook nog aan walking voetbal. Dat gaat allemaal nog heel goed. Ik krijg weleens de opmerking: zo oud zie je er helemaal niet uit.”

Het gaat volgens Joan allemaal om ‘de kunst van balans houden’. Want voorlopig is hij nog niet van plan om te stoppen met werken.

Met Leef Je Pensioen deelt Joan graag een van zijn veelgebruikte theorieën; ‘de vijf zuilen’. Deze inzichten kun je gebruiken als handvat voor je pensioen, maar eigenlijk voor alle fasen van je leven.