Kaartjes sturen tegen eenzaamheid

Kaartjes sturen tegen eenzaamheid

Ook in Nederland komt eenzaamheid onder senioren veel voor. Cijfers van het Ouderenfonds laten zien dat 200.000 ouderen zich extreem eenzaam voelen. Niet zo vreemd dat de roep om initiatieven om deze eenzaamheid te verminderen groter wordt. Kaartjesinitiatieven steken massaal de kop op, zowel in Nederland als in het buitenland.

Omapost

Kaartjes sturen tegen eenzaamheid

Kaartjes maken mensen blij. Via Omapost kun je normaal gesproken al fysieke kaartjes versturen aan mensen die zich eenzaam voelen. Zo kun je als kleinkind makkelijk een kaartje sturen naar je opa of oma.

In deze tijden van het Coronavirus heeft Omapost een speciale editie gelanceerd: Coromapost.nl. Hard nodig, nu zelfs ook de mensen in verpleeghuizen geen bezoek meer mogen ontvangen. Ook met dit initiatief kun je een fysieke kaart sturen naar iemand die je kent. Maar daarnaast kun je ook een eenzame oudere opgeven die wel wat meer aandacht kan gebruiken, zoals je oudere buurvrouw. Andere mensen kunnen haar dan ook een kaartje sturen. Een andere optie die de website biedt is het ‘adopteren’ van een oudere. Kortom, een heel mooi initiatief tegen eenzaamheid!  

Week tegen de eenzaamheid

Jaarlijks wordt in Nederland de Week tegen eenzaamheid georganiseerd waarin veel zogenaamde ‘kom-erbij activiteiten’ georganiseerd om eenzaamheid tegen te gaan. Zorgorganisatie Quarijn roept mensen voor deze week op om een leuke ansichtkaart te schrijven voor een van haar bewoners. Quarijn verdeelt ze tijdens de ‘Week tegen eenzaamheid’ onder haar bewoners.

Kaart voor je buurman

Ken je iemand in je buurt die wel wat extra aandacht kan gebruiken? Dan is dit initiatief van het Oranjefonds misschien iets voor jou. Verras hem of haar met een kaart. Vul het online formulier in en ze sturen je binnen enkele werkdagen een set van twee Oranje Fonds wenskaarten toe per post.

eZine geluk

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

Love for the elderly- USA

Een initiatief dat het hele jaar door loopt is dat van de Amerikaanse scholier Jacob Cramer. Hij bedacht een website om kaartjes te versturen naar ouderen.Het idee dat iemand de tijd heeft genomen om een kaartje voor je uit te zoeken en daar een persoonlijke boodschap op te schrijven is vaak hartverwarmend. Maar niet iedereen ontvangt nog kaartjes of brieven. Vooral niet nu alles via email en Whatsapp gaat. Jacob zette in 2013 zijn bedrijf op om persoonlijke brieven en kaarten te versturen naar eenzame senioren in zijn land om hen een hart onder de riem te steken.

De destijds nog maar 14-jarige Jacob Cramer wilde in 2013 met zijn website de eenzaamheid onder de senioren in de VS verminderen. Hij zegt op zijn website; “Zoveel ouderen in ons land (VS) hebben niemand die voor ze zorgt, op ze let of van ze houdt. Mijn website is er om hier verandering in te brengen.” Via de website kunnen mensen een persoonlijk gemaakte kaart opsturen naar zijn ‘Love for the elderly’. Jacob zorgt er vervolgens voor dat deze brieven bij de ouderen terecht komen. Hij is zijn website begonnen in 2013 en deze groeit nog met de dag. Inmiddels ontvangt hij brieven uit de hele wereld.

Hoe werkt het?

Meedoen is simpel. Via zijn website Love for the elderly kun je je handgeschreven kaart opsturen naar Jacob. Hij zorgt er dan voor dat ze op de juiste plek terecht komen. Je hebt ook de mogelijkheid om per e-mail een bericht te sturen, maar daarbij zegt Jacob ook eerlijk dat een handgeschreven kaart wel echt veel meer gewaardeerd wordt. Mocht jij mee willen doen, je kun hier je kaart of online boodschap doorgeven.