Leuke en handige apps op een rij

Leuke en handige apps op een rij

De mogelijkheden van onze smartphones zijn eindeloos. Van het beantwoorden van e-mails tot (beeld)bellen met je kleinkinderen en het lezen van de krant. Wij zetten een paar van de handigste en leukste apps voor jou op een rij.

Handige en leuke apps op een rij

Steeds meer 65-plussers hebben een tablet of smartphone, dat blijkt uit cijfers van GFK (marktonderzoek). Waar in 2013 net iets meer dan veertig procent van de gepensioneerden een tablet had was dat eind 2014 toegenomen tot bijna zestig procent. Ook het aantal smartphone-bezitters onder 65-plussers nam toe; van bijna 30% eind 2013 tot 55% eind 2015. Onder jongeren tussen de 13 en 34 jaar is dit zelfs 95%. De mogelijkheden met de minicomputers lijken eindeloos; van het beantwoorden van je mail tot (beeld)bellen met je kleinkinderen en het lezen van de krant. Wij zetten een paar van de handigste en leukste apps voor jou op een rij.

Medische informatie op reis – Zeker op reis

Reizen nadat je gepensioneerd bent, menig 65-plusser droomt ervan. Steeds vaker gaat er dan ook een tablet of smartphone mee in de koffer. Niet alleen om kiekjes te maken, ook om te Skypen met de kinderen en kleinkinderen of ter vervanging van die hele stapel boeken die vroeger mee ging. Voordat je op het vliegtuig stapt, de caravan achter de auto vastmaakt of de haven uitvaart, is het raadzaam de app Zeker op Reis te downloaden. Met deze applicatie heb je zelfs offline toegang tot je medische dossier, reisziekten informatie en een woordenboek voor zes talen (Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans en Turks). Daarnaast heb je via de applicatie toegang tot handige informatie per land. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld informatie over welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis naar een specifiek gebied en de telefoonnummers van alarmnummers, ambassades en ziekenhuizen. Het digitale gele boekje zoals de applicatie ook wel wordt genoemd is ontwikkeld door Reisprik; het landelijke netwerk van gespecialiseerde praktijken voor reizigersadvisering en vaccinaties. Door in te vullen welke vaccinaties je al hebt, krijg je ook automatisch een reminder wanneer deze dreigt te verlopen. Zo verzeker je jezelf van een gezonde reis.

Hersens trainen via je tablet – CogniFit

Als je stopt met werken valt de intensieve dagelijkse training van je hersenen opeens weg. Via je tablet of smartphone kun je echter je brein blijven trainen. Eén van de applicaties die daarvoor beschikbaar is, is de app CogniFit. Via verschillende spellen wordt gekeken wat de gezondheid van je hersenen is. Hoe goed is bijvoorbeeld je oog-hand coördinatie, je reactiesnelheid, visuele korte termijn geheugen, je focus en aandacht, je inschattingsvermogen en je werkgeheugen. Aan de hand van de resultaten die je op de diverse onderdelen haalt, krijg je een persoonlijk aanbod van spelletjes om je zwakke punten te versterken. Door dit slechts twee tot drie keer in de week twintig minuten te doen, kun je verbetering zien in deze vaardigheden, aldus de makers van de wetenschappelijk geteste app. Je kunt de resultaten van al deze test via de applicatie ook vergelijken met die van andere gebruikers. Op die manier kun je zien of je het gemiddeld beter of slechter doet dan de rest van de wereld.

Zorg regelen via je tablet – MiessAgenda

Hebben je thuiswonende ouders wat meer zorg nodig? Heeft je buurvrouw behoefte aan wat extra hulp na een operatie? Of wil je gewoon op een makkelijke manier bijhouden wanneer je broers en zussen op bezoek gaan bij je ouders? Met de MiessAgenda organiseer je eenvoudig zorg en aandacht. In de MiessAgenda – beschikbaar als applicatie voor je smartphone of tablet maar ook bereikbaar via de website – zet je alles wat gedaan moet worden rondom bijvoorbeeld de zorg voor je moeder in één overzicht. Een kleine, besloten groep, heeft toegang tot die agenda. Bijvoorbeeld je familieleden, buren, vrienden en ook je moeder zelf. Iedereen in de groep kan afspraken in de agenda zetten en mensen uit de groep hiervoor uitnodigen. Afspraken die in je eigen agenda passen accepteer je, de rest blijft open staan voor anderen binnen de groep. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een doktersafspraak, maar ook aan een gezellige wandeling of een kopje koffie. Zo voorkom je dat je broer en jij op dezelfde dag bij je moeder op de stoep staan, terwijl je liever jullie aandacht had willen spreiden. Daarnaast kun je via de MiessAgenda ook notities maken voor de andere groepsleden. Bijvoorbeeld om te vertellen hoe het bij de fysiotherapeut is gegaan, of de medicijnen van je moeder veranderd zijn, et cetera. De MiessAgenda voorkomt dus dat je eindeloos heen en weer moet bellen tussen verschillende vrienden en familieleden om te kijken wie tijd heeft om een bepaalde afspraak in te vullen.

Via de krant je talen oefenen – gratis nieuwsapp

Wil je na je pensionering graag een nieuwe taal leren of één van de talen die je hebt geleerd weer opfrissen? Dan is het raadzaam om een gratis nieuwsapp te downloaden. In bijna elke taal is er namelijk wel een dergelijke gratis applicatie beschikbaar. Op die manier kun je op je smartphone of tablet nieuwsberichten lezen in de taal die je wilt oefenen. Hoewel dat wellicht als een enorme uitdaging klinkt, zal je het verschil merken als je elke dag een kort nieuwsberichtje leest. Je zal in korte tijd steeds meer begrijpen van het nieuwsaanbod, omdat je woordenschat elke dag toeneemt. Om de dagelijkse oefening van je taal leuk te houden, is het vanzelfsprekend aan te raden om een nieuwscategorie te kiezen die je interesse heeft. Of juist een categorie te kiezen waarbij je niet geconfronteerd wordt met te veel moeilijke woorden die je zelf niet zozeer zal gebruiken in de gesprekken die je wil voeren in de nieuwe taal (zoals wellicht in de categorie economie en politiek). Op die manier verrijk je je woordenschat met dagelijkse woorden waar je ook echt iets aan hebt. Wil je toch gewoon een Nederlandse nieuwsapp? Dan kun je bijvoorbeeld de app van nu.nl downloaden.

Beweeg je wel genoeg – Stappenteller

Voldoende bewegen is de weg naar een betere gezondheid. Een makkelijke manier om aan die dagelijkse beweging te komen is door te wandelen, joggen of hardlopen. Via de applicatie Stappenteller krijg je inzicht in de afstand die je daadwerkelijk met de benenwagen aflegt en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt. Je kunt dus aan het einde van de dag zien hoeveel stappen je hebt gezet toen je boodschappen ging doen of ging winkelen in de stad. Daarnaast ondersteunt de applicatie om tegelijkertijd muziek te luisteren op je smartphone. Zo kun je tijdens het wandelen of hardlopen wel gewoon muziek luisteren. Aan het einde van de dag kun je een overzicht van je activiteiten bekijken en zo weet je precies of je die dag voldoende hebt bewogen. Het nadeel van het gebruik van deze applicatie is dat het ervoor zorgen dat je mobiel sneller leeg raakt.

Een boek lezen tijdens de afwas – Luisterbieb

Geniet je enorm van boeken lezen, maar gaat de radio aan op momenten dat je niet kan lezen? Dan is de applicatie Luisterbieb iets voor jou. Door deze app te installeren en je te registreren heb je gratis toegang tot diverse ingesproken boeken. Op die manier kun je zelfs tijdens de afwas “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” van Jonas Jonasson luisteren of in de auto onderweg naar vakantie “Geachte heer” van Herman Koch. Als je de applicatie download en je e-mailadres registreert heb je gemakkelijk toegang tot een archief met tientallen Nederlandse en zelfs enkele Engelstalige boeken.

WordFeud

Deze laatste app die niet mag ontbreken in dit rijtje is het ouderwetse Scrabble maar dan voor de smartphone of tablet: Wordfeud. Met deze app kun je overal je favoriete spel spelen tegen mensen die je kent, maar ook tegen onbekende tegenstanders. Je legt een woord en wacht totdat de tegenstander een woordje gelegd heeft. Je kan zelfs meerdere spellen tegelijk spelen.

Laat hieronder weten welke handige app u mist in dit rijtje!