Levensverhaal schrijven

Levensverhaal schrijven

Je eigen levensverhaal schrijven, denk je er wel eens over na? Er zijn nog nooit zoveel levensverhalen geschreven als de laatste jaren. Vooral door de komst van internet heeft het aantal levensverhalen en biografieën een enorme vlucht genomen.

Ook zijn er de laatste jaren steeds meer versies bedacht van het levensverhaal of andere schrijfsels waarin het verhaal van jezelf centraal staat. Kortom het schrijven van een levensverhaal is in.

Waar begin je?

Het niet weten waar te moeten beginnen is een veelgehoord bezwaar. Of ‘Is mijn verhaal wel interessant genoeg om op papier te zetten?’ Bedenk dat het schrijven van je levensverhaal of biografie schrijven vooral iets is dat je doet voor jezelf. Omdat je bijvoorbeeld graag wil terugkijken op je leven, om jouw levensverhaal te delen met je kinderen of kleinkinderen of omdat het kan helpen bij het verwerken van bepaalde gebeurtenissen in je leven. Mensen die zelf niet kunnen of willen schrijven kunnen gebruik maken van een ghostwriter of schrijf je eens in voor een workshop.

Levensverhaal schrijven; in welke vorm?

Een levensverhaal gaat over jezelf, maar het is vooral belangrijk om jezelf als personage in het verhaal te gaan zien. Is het dan ook gebruikelijk om het verhaal in de ik-vorm schrijven of juist in de hij/zij vorm? Deze vraag stellen veel beginnende levensverhaal schrijvers zich.

Het antwoord is dat er aan deze vraag eigenlijk geen goede of foute keuze hangt. We zijn gewend om ons leven te beschrijven vanuit de ik-vorm omdat we in ons leven zelf centraal staan. Ook helpt schrijven in de ik vorm om je in te voelen in ervaringen en gedachten van toen.

Maar bij het schrijven van een levensverhaal is het goed om even los te komen van je ‘ik’ en te reflecteren op je verhaal en sommige gedachtegangen en gebeurtenissen simpeler te maken dan ze waren. Nadeel is dat je soms te beschrijvend denkt in plaats van op te gaan in je gevoel. Aan beide vormen kleven dus voor- en nadelen.

Volgorde

Een levensverhaal kan een hele leven bevatten, beginnen bij een belangrijke gebeurtenis of enkele delen uit het leven uitlichten. Meestal volgt het verhaal een chronologische volgorde, maar het is niet verplicht.

De inhoud van het verhaal mag subjectief zijn, omdat alleen het verhaal van de hoofdpersoon en zijn/haar visie wordt verteld. Over het algemeen zijn deze schrijfsels bedoeld voor verspreiding in kleine kring zoals familie en vrienden.

Tips om je op weg te helpen

Hier volgen nog enkele tips om je op weg te helpen:

  • Ga terug in de tijd en probeer te achterhalen wat je toen allemaal hebt gedaan
  • Welke gebeurtenissen hebben impact gehad op de rest van je leven?

  • Welke omstandigheden/levenslessen hebben je gevormd.

  • Spreek met anderen over je leven, dan komen herinneringen boven

  • Bekijk foto’s en haal herinneringen op

  • Ga de gegevens samenvoegen als je veel informatie hebt

  • Illustreer je levensverhaal met foto’s

  • Laat het anderen lezen als je wilt

Veel plezier met het schrijven van jouw levensverhaal!