Modellenwerk heeft me zelfbewuster gemaakt

Modellenwerk heeft me zelfbewuster gemaakt

Anne (73) is samen met haar man Ton (81) vijftigplusmodel. Zowel nationaal als internationaal verschijnen ze regelmatig in de bladen. “Plezier is de grootste motivatie om door te gaan.”

“Dertien jaar geleden werd er een wedstrijd uitgeschreven voor vijftigplusmodellen. Het idee er achter was dat mensen van vijftig jaar of ouder vaker en positiever in de media moesten komen. Via internet kon er gestemd worden op foto’s en op de vijftigplusbeurs werd een modeshow gelopen. Uiteindelijk heb ik gewonnen, en zo kwam ik bij een modellenbureau terecht en kreeg ik opdrachten. Een jaar later rolde ook mijn man in het modellenwerk.”

De vijftigplusser

“Tijdens mijn werkzame leven was ik docent uiterlijke verzorging. Ik had weleens een modeshow gelopen maar ben nooit fotomodel geweest. Mijn werk was leuk, maar ik mis het niet. Ik heb nu een tweede carrière als vijftigplusmodel. Al vind ik die vakterm eigenlijk ongeschikt. Mijn zoon is 51 en behoort nog niet tot deze generatie, hij is nog druk aan het werk. Vroeger was je dan misschien oud, tegenwoordig is dat anders. Eigenlijk heeft het vijftigplusmodellenwerk betrekking op de groep die boven de vijftigplussers zitten.”

Een serieuze baan

“In dertien jaar tijd hebben mijn man en ik in heel wat bladen, kranten en filmpjes gestaan. Als koppel op de foto gaan is heel gezellig. Dan maken we er een dagje uit van en gaan we samen uit eten. Maar vergis je niet, soms zijn we te moe en gaan we rechtstreeks terug naar huis. Het blijft toch werken en kan vermoeiend zijn. Achter een simpele folder op de deurmat zit verschrikkelijk veel tijd en geld. Mensen beseffen dat niet. Er is veel mee gemoeid, dus je moet het werk wel serieus nemen. We willen dan ook altijd normaal betaald worden, anders verpest je de markt.”

Lef

“Iedereen kan vijftigplusmodel worden, je moet een beetje lef hebben. Wij hebben er veel plezier in, dat is onze grootste motivatie om het te blijven doen. In dertien jaar tijd ben ik een stuk zelfbewuster geworden. Het modellenwerk vraagt geen speciale levensstijl, gezond eten en jezelf verzorgen deden wij sowieso altijd al. Het modellenwerk zorgt ervoor dat je veel mensen ontmoet die allemaal expert zijn op hun eigen vakgebied. Veel leuker dan achter de geraniums zitten!”

Internationaal

“Op mijn computer heb ik een verzameling foto’s van alle opdrachten waar we aan meegewerkt hebben. Het is me niet snel te gek, maar mijn badpak is wel de grens. Ik kreeg een keer een opdracht van een bekende fotograaf om naakt op de foto te gaan. Ik zou graag met hem samenwerken, maar naaktfotografie gaat me toch echt te ver. Behalve in Nederland, komen we ook in België, Frankrijk en Duitsland. Binnenkort vliegen we waarschijnlijk naar een ander continent voor modellenwerk. Dat is een wens die in vervulling gaat.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot