“Onze wens om langer op Kreta te blijven komt nu uit”

“Onze wens om langer op Kreta te blijven komt nu uit”

Ruud (66) ging vijf jaar geleden met vervroegd pensioen en leeft sindsdien zijn droom. Samen met zijn vrouw woont hij de ene helft van het jaar op Kreta, de rest van het jaar in Nederland.  Als begeleider van jeepsafari’s haalt hij zijn hart op; genieten van mensen én het maken van vele kilometers. 

Ruud geniet van contact met mensen. Zijn baan als vertegenwoordiger voor een grote tabaksproducent was hem dan ook op het lijf geschreven. En hij nam zijn werk erg serieus: “Je krijgt het vertrouwen van je klanten en dat wil je niet beschamen. Ruim 45 jaar werkte hij hard. Ook ‘s avonds vertrok hij vaak nog naar boven om e-mails uit te werken en telefoontjes af te handelen. 

Pensioenkriebels

Toch gaat het bij Ruud kriebelen als hij hoort dat één van zijn collega’s met vervroegd pensioen gaat. Onder het genot van een goed diner en een lekker glas wijn bespreekt hij de mogelijkheden met zijn manager. 

Na een positief gesprek is Ruud advies in gaan winnen bij een financieel adviseur. Toen ging het snel. Hij kon ineens halverwege datzelfde jaar stoppen met werken. Ruud was dolblij, zou hij met zijn vrouw hun droom in vervulling kunnen laten gaan? 

Droom waarmaken

Ruud en zijn vrouw dromen al jaren over een langer verblijf op het eiland waar ze verliefd op zijn; Kreta. Er heerst een ongekende rust op het eiland aldus Ruud en “tomaten smaken er nog als tomaten en citroenen ruiken er als citroenen.” Al meer dan 30 jaar bezoeken ze hun geliefde eiland, meerdere keren per jaar. En elke keer bleven ze het liefst langer….

Terug in de auto

De langgekoesterde droom om langer op Kreta te blijven, komt nu uit. Ze verblijven er zes maanden per jaar en de rest van het jaar zijn ze in Nederland. En ook op Kreta stroomt het bloed waar het niet gaan kan.

“Als we op Kreta waren, zag ik vaak die fantastische Landrovers die toeristen meenamen op safari over het eiland. Ik zei dan vaak gekscherend tegen mijn vrouw: ‘dat lijkt mij ook leuk om te doen!’ Dus toen we op een later moment weer een landrover zagen rijden, riep ze: ‘ga er achteraan en vraag of je er aan de slag kunt!’. Zo gezegd, zo gedaan. 

Mensenmens Ruud is dus weer aan de slag; met mensen én in de auto. “Maar dan wel voor max. 3 dagen in de week; ik heb 45 jaar lang hard genoeg gewerkt.”

Met een kloppend hart voor Kreta en haar bewoners, is hij helemaal in zijn element als gids op het eiland. Hij draait zijn hand niet om voor de vele kilometers op de weg en geniet van het contact met mensen.

Ook komen er veel bekenden vanuit Nederland. Zo ook de manager die zijn vervroegd pensioen mogelijk maakte: “volgende week mag ik hem op Kreta ontvangen. En natuurlijk gaat hij met zijn vrouw en kinderen met Ruud mee op safari!”

In Nederland

De andere helft van het jaar wonen Ruud en zijn vrouw in Nederland. Ook daar zit hij niet stil. Hij is onder andere vrijwilliger op de wensbus, waarmee hij mensen met speciale behoeften van A naar B brengt. Net als zijn passie voor de weg, komt dus ook zijn passie voor mensen weer naar boven. Want Ruud is ook nog eens vrijwilliger bij het Smikkelin-project in de buurt. Hier kunnen eenzame buurtbewoners genieten van een driegangenmaaltijd. 

Een groot hart

Waar doet Ruud het allemaal voor? … Een glimlach op iemands gezicht toveren, dát maakt zijn dag compleet. Met een parttime baan en verschillende vrijwilligersfuncties blijft hij in de weer. Ook nu hij met pensioen is.  “Op deze manier ben ik wel druk. Maar het is prettig druk; het is belangrijk dat je op een prettige manier invulling kan geven aan je leven.” 

Wat de toekomst betreft, wil hij op dezelfde manier nog wel even doorgaan. “We zijn gezond en gelukkig. Wat wil je nog meer?”