Op mijn leeftijd ineens nog in de hippe scène!

Op mijn leeftijd ineens nog in de hippe scène!

Marianne Moerman (65) begon tien jaar geleden haar eigen sieradenlijn en denkt er niet over om te stoppen met werken. Van minister Schippers tot modellen in de Italiaanse Vogue; ze droegen allemaal creaties van Marianne

“Na mijn studie werkte ik 27 jaar in het basisonderwijs als remedial teacher. Het was ontzettend leuk om met kinderen te werken en creatief bezig te zijn in de school. Naast mijn vaste baan gaf ik cursussen creatief werken en stond ik met mijn werk op landgoed fairs. Zo kwam ik op het idee om een ruimte te zoeken om kunst te exposeren.”

“Samen met mijn man kocht ik een oud sigarenwinkeltje in Baambrugge. Daardoor hield ik me steeds meer met kunst bezig en besloot ik na 2 jaar mijn baan in het onderwijs op te zeggen. In de twintig jaren die volgden, ontwikkelde de winkel zich langzamerhand in brocante/antiek winkel. Door die verandering kwam ik met zoveel moois in aanraking, dat ik in 2005 besloot mijn eigen sieradenlijn te beginnen. 

Het afgelopen jaar heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden en nu vind je in de winkel hoofdzakelijk mijn eigen sieraden. Daarbij verkoop ik vintage tassen en fashion gerelateerd ‘moois’ voor mannen en vrouwen, waaronder ook werk van andere ontwerpers.”

Tijdloze creaties

“De sieraden die ik maak zijn kleine kunstwerkjes, verzamelingen. Ik haal mijn materiaal overal vandaan. Vaak gebruik ik materialen die niet meer gebruikt kunnen worden voor hetgeen waarvoor ze bestemd zijn. Ik denk dat mijn creaties daardoor tijdloos zijn omdat ik vondsten gebruik die door de eeuwen heen zijn gebruikt.

Van mijn vader leerde ik een aantal technieken, maar verder ben ik een autodidact als het om sieraden maken gaat. In mijn modeland zijn geen speciale regels, ik maak wat ik denk dat goed past. Soms laat ik een sieraad liggen omdat ik vind dat het niet af is. Dan loop ik later op een rommelmarkt en zie ik ineens iets liggen dat de finishing touch kan zijn. Dan maak ik het sieraad alsnog af. Ik haal er veel voldoening uit als ik zie dat mensen mijn sieraden dragen en er over doorvertellen.”  

Amsterdam Fashion Week

“Mijn studio/winkel is drie dagen in de week geopend en de andere dagen ben ik bezig met sieraden maken en het zoeken van nieuwe ‘schatten’. In de studio zit ik tussen mijn eigen ‘kindjes’ te ontwerpen. Het is mijn broedplaats en mijn ontmoetingsplek. Het contact met mensen in de winkel en de modewereld vind ik ontzettend leuk. De gesprekken die je onverwacht met onbekende mensen hebt verrijken mijn leven.

Op mijn leeftijd zat ik ineens in de hippe scène toen mijn sieradenlijn meer bekendheid verwierf. Het is fantastisch! Je verwacht het niet en het is ook nooit de insteek geweest, ik doe het gewoon voor mijn plezier.

Minister Schippers droeg op Prinsjesdag een van mijn sieraden en modellen liepen er mee tijdens de Amsterdam Fashion Week. Soms vragen mensen waarom ik mijn winkel niet naar een andere locatie verplaats, maar klanten komen van heinde en verre naar Baambrugge dus ik vind het goed zo. Ik ben op een leeftijd waarvan ik denk: ‘Het gemak dient de mens’. Ik woon hier in de buurt dus dit is relaxed.”

Onderscheiden van anderen

“Om een winkel te beginnen moet je overtuigd zijn van hetgene dat je doet. Ik zou het niet iedereen aanraden om zomaar van een hobby een winkel te maken. Je moet er eerst goed over nadenken wat je er mee wilt bereiken. Je moet je onderscheiden van anderen. Maar het scheelt misschien wel dat je als gepensioneerde niet volledig van je inkomsten hoeft te leven.

Ik heb in de loop der jaren heel wat geleerd als ondernemer. Het contact met allerlei mensen vind ik leuk en het werken aan mijn sieradenlijn is een passie. Ervoor zorgen dat mensen je sieraden leren kennen is echter een andere discipline en vergt veel inventiviteit en energie. Daar houd ik mij momenteel niet mee bezig , want dat heb ik uit handen gegeven aan een PR bureau.”

Doorwerken

“Inmiddels ben ik 65 jaar, maar ik denk er niet aan om te stoppen met werken. Dit is een way of life voor mij. Misschien sta ik hier later wel met een rollator in de studio. Als eigen baas kan ik zelf bepalen wanneer ik met pensioen ga. Ik ben er helemaal niet mee bezig. Doorwerken op zich is nooit een doel van me geweest, ik wil gewoon een leuke invulling aan mijn leven geven. Dat doe ik door dingen te creëren.

Ik zou aanraden dat wanneer iemand met pensioen gaat, je vooral de dingen moet blijven doen waar je blij van wordt. Als je drukdoende bent en in contact staat met leuke mensen, heb je geen tijd om na te denken over pijntjes die je hebt. Afleiding zoeken in de dingen die je doet, helpen om dat te dragen en niet de hele dag te klagen.

De dingen die ik mee maak, kan ik kwijt in het maken van een sieraad. Ik ben helemaal in mezelf als ik aan het werken ben en dat vind ik prettig. Soms werk ik maar door en dan is het ineens al laat en denk ik ‘Oh, ik moet ook nog wat dingen in het huishouden doen!’.”

Tekst & foto’s: Sophie Louise de Groot

Bent u nieuwsgierig geworden naar het werk van Marianne? Op haar website www.vjrjewels.nl kunt u een deel van de collectie bekijken. Haar winkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00 geopend en is gevestigd aan de Dorpsstraat 1 in Baambrugge.