Van vervroegd pensioen tot deeltijd pensionering en doorwerken na je 65ste; in dit artikel lees je over de verschillende manieren waarop je met pensioen kan gaan.
Op welke manieren kan ik met pensioen?
Hoe lang duurt het nog voordat jij met pensioen mag? Vijf jaar of misschien nog wel tien? Wil je het liefste nu al stoppen met werken of ga je juist graag nog een tijdje langer door? In dit artikel lees je over de verschillende manieren waarop je met pensioen kan gaan. Van vervroegd pensioen tot deeltijd pensionering en doorwerken na je 65ste.
Vervroegd pensioen; voor als je nu al wilt genieten.
Spreekt het jou niet aan om tot tenminste je 65ste te blijven werken? Dan past het waarschijnlijk bij jou om met vervroegd pensioen te gaan. Niet meer nog jaren elke dag naar kantoor, maar al eerder genieten van de vrijheden die horen bij een pensionering. Nu al die reis maken waarvan je droomt, wat meer ruimte hebben voor je familie of die hobby die altijd op een plan B stond. Als je met vervroegd pensioen gaat begint het genieten niet later, maar nu. Hoe aantrekkelijk dat ook in de oren mag klinken, eerder met pensioen gaan dan je officiële pensioendatum heeft financiële gevolgen. Dat jij besluit eerder te stoppen met werken betekent bijvoorbeeld niet dat ook je AOW eerder uitgekeerd zal worden. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken op je 65ste aanspraak zou maken op AOW en je stopt met je 60ste met werken, dan betekent dit dat je vijf jaar financieel moet overbruggen. Over het pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd kun je wel eerder aanspraak maken. Echter betekent dit wel dat je dit bedrag opeens moet gebruiken over een langere periode en dat je maandbedrag daardoor lager wordt. Waar je eerst tien jaar met bedrag x moest doen, moet je daar nu vijftien jaar mee doen. Daarbij bouw je geen pensioen meer op in de jaren dat je eerder bent gestopt met werken, dus is bedrag x ook lager. Over het algemeen wordt gezegd dat elk jaar dat je eerder met pensioen gaat een achteruitgang in je pensioen is van acht procent. Dat betekent echter niet dat je op een houtje hoeft te bijten als je eerder wil stoppen met werken. Er zijn genoeg mogelijkheden om te stoppen met werken en toch te genieten van de vrijgekomen tijd. In het artikel “dromen van vervroegd pensioen” lees je een aantal van deze mogelijkheden.
Deeltijdpensioen; als je langzaam wilt afbouwen
Van de ene op de andere dag stoppen met werken kan best veel impact op je leven hebben. In plaats van elke dag op kantoor zit je opeens elke dag thuis. Waar je op vrijdag je laatste dag op kantoor had, ligt op maandag opeens de wereld van het pensioen aan je voeten. Je ziet je partner opeens elke dag en je collega’s niet meer. De praatjes bij de koffieautomaat behoren tot het verleden en niemand heeft meer verwachtingen van je. Je bent opeens weer de baas van je eigen tijd. Maar wat ga je doen met de tijd die je daarvoor altijd aan je werk besteedde? Dat is voor veel toekomstige gepensioneerden een vraag waar ze van schrikken. Daarom kiezen ze ervoor om in aanloop naar hun pensioen alvast wat minder te gaan werken; één of twee vrije dagen in de week om alvast aan de nieuwe vrijheid te wennen. Sommige mensen kiezen er voor deze vrije dagen financieel te laten op vangen met hun pensioen. Dit betekent net zoals bij het vervroegd pensioen dat je er financieel een beetje op achteruit gaat; je bouwt minder pensioen op en moet je opgebouwde pensioen gebruiken over een langere periode. Vanwege dit aspect kiezen sommige mensen er daarom voor om ook iets langer door te werken. Dan werk je dus iets langer dan je officiële pensioendatum, maar al die tijd wel wat minder. Dan bouw je af zonder daar financieel op achteruit te gaan. Als je meer achtergrond wil over het deeltijdpensioen, dan lees je het interview met expert pensioenbeheer Twan van Erp.
Doorwerken na pensioen; voor als je nog geen zin hebt om te stoppen
Als stoppen met werken een soort doemscenario is dan kun je ook besluiten helemaal niet met pensioen te gaan. Een mogelijkheid die dan bij jou past is om door te werken na je pensionering. Doorwerken na pensioen wordt de afgelopen jaren steeds populairder, omdat gepensioneerden niet stil willen zitten en zich willen blijven ontwikkelen. Dat geven zij in diverse onderzoeken aan en doorwerken biedt die mogelijkheid. Doorwerken kun je bij je oude werkgever doen maar ook bij een nieuw bedrijf in een nieuwe functie. Mocht je bij je huidige werkgever willen blijven werken na je pensioen, dan is het belangrijk om dit tijdig aan te kaarten. Werkgevers gaan namelijk niet altijd uit van het feit dat werknemers in dienst willen blijven. Als je dit wel graag wil, dan is het belangrijk tijdig met je werkgever te bekijken hoe je dit mogelijk kunt maken. Als je zoekt naar een nieuwe uitdaging, dan zijn er ook talloze uitzendbureaus die zich speciaal richten op gepensioneerden die graag doorwerken.