Schrijven is voor mij een middel om de wereld te ontdekken

Schrijven is voor mij een middel om de wereld te ontdekken

Marianne Visser van Klaarwater (61) heeft een eigen website met tips en verhalen over genieten van het leven, spiritualiteit en maatschappij. “Schrijven verrijkt niet mijn portemonnee maar wel mijn leven.”

“Tot mijn 39ste wist ik niet dat ik kon schrijven. Ik had als economisch stafmedewerker bij de NOS gewerkt en was daarna het maatschappelijk werk in gegaan. Toen ik binnen een jaar mijn beide ouders verloor, was mijn verdriet te groot om voor anderen te kunnen zorgen. Ik ben gaan schrijven om het verlies te verwerken en bleek er zoveel plezier aan te beleven dat ik journalist werd.”

Onderscheidend schrijven

“Ik schrijf graag over geloof, genieten van het leven en actuele thema’s uit de maatschappij. Als eindredacteur bij het kunsttijdschrift Palet verdien ik naast mijn weduwenpensioen mijn inkomsten, maar daarnaast hou ik een website bij met tips en verhalen over bijvoorbeeld reizen en eten en drinken. Het schrijven voor mijn website verrijkt niet mijn portemonnee maar wel mijn leven. Iedereen kan beginnen met schrijven, maar je bent niet de enige. Je moet je proberen te onderscheiden.”

Mooie wereld

“Toen ik zes jaar geleden mijn man verloor, voelde ik me geamputeerd. Ik had twee jaar voor hem gezorgd en moest mijn leven opnieuw invulling geven. Ik ben gaan reizen, liep door steden waar ik de weg niet kende en de taal niet sprak. Ik dacht na over wat ik écht belangrijk vond. Ik heb geen kinderen of familie, maar ik wilde niet opgaan in verdriet of zielig zijn. Ondanks de narigheid, is de wereld heel mooi. Het leven is een groot avontuur en dat wilde ik verder ontdekken. Schrijven is voor mij een middel om de wereld te ontdekken en mensen te ontmoeten. Dus ik besloot dat ik verder moest gaan met schrijven. Ik schreef het boek, ‘Doorheen het leven, doorheen de dood’, over de ziekte van mijn man. Dat was een eerste verwerking. Daarna begon ik met mijn eigen website.”

Doorzettingsvermogen

“Via WordPress kun je gratis of voor weinig geld een eigen website beginnen. Ik zou aanraden een onderwerp te kiezen waar je hart en ziel ligt. Er is doorzettingsvermogen voor nodig om te beginnen en je te verdiepen in hoe alles werkt. Het is een uitdaging om publiek te vinden voor je website en een goede naam te verzinnen. Maar als het eenmaal loopt, dan kun je van het één in het ander rollen. Een belangrijk deel van het schrijven is het contact met andere mensen en de wereld om je heen.”

Nooit stoppen

“Over vier jaar heb ik de pensioengerechtigde leeftijd, maar ik denk niet dat ik stop met schrijven. Misschien dat ik het rustiger aan ga doen, maar door het schrijven heb ik een groot netwerk en daar beleef ik veel plezier aan. Ik heb niet gauw last van een ‘writersblock’. Onlangs schreef ik een boek over het geloof van ons Koningshuis. Ik heb daarbij veel informatie in mijn hoofd en denk er over na hoe ik dat moet verwerken. Maar dan ineens heb ik weer een goede zin geformuleerd en kan ik weer een stuk verder schrijven. Zo blijf ik doorgaan.”

Tekst en Foto: Sophie Louise de Groot

Marianne’s website vind je op: www.cultuurblogger.nl