Tien goede redenen om door te werken na je pensioen

Tien goede redenen om door te werken na je pensioen

Doorwerken na je pensioen is helemaal niet zo gek als je de voordelen mag geloven. Wij zetten de tien redenen om te blijven werken na je pensioen op een rij.

Tien goede redenen om door te werken na je pensioen

Stoppen met werken als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt is niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer mensen blijven aan het werk. Of dat nou bij de oude baas is, als eigen ondernemer of bij een nieuwe baas. Helemaal niet zo gek als je de voordelen mag geloven. Blijven werken is gezond, leuk en uitdagend. Wij zetten de tien redenen om te blijven werken na je pensioen op een rij.

1. Doel voor ogen

Eén van de zaken waar veel gepensioneerden na enige tijd tegenaan lopen is het feit dat ze geen doel meer hebben om voor uit bed te komen. Waar eerst werk een ritme bood is dat er na de pensionering niet meer. Door na het pensioen (een aantal dagen) werkzaam te blijven, houd je een ritme. Daarnaast geven sommige gepensioneerden aan dat zeven dagen in de week vrij zijn helemaal niet als vrijheid voelt. Ze ervaren veel meer vrijheid als er ook een aantal dagen in de week werk is.

2. Dromen najagen

Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt hoef je in principe niet meer te werken. Dat betekent dat er op werkgebied de ruimte ontstaat om je dromen na te jagen, omdat de financiële prikkel minder belangrijk is geworden. Dat betekent dat je het over een heel andere boeg zou kunnen gooien en iets nieuws kan leren. Of dat je een droom die je al jaren op werkgebied had kan najagen. Want waar je vroeger misschien geen leraar van je ouders mocht worden omdat ze daar geen brood in zagen, is er nu niets meer wat je tegenhoudt.

3. Nieuwe uitdagingen

Doordat je het na je pensioen over een nieuwe boeg kan gooien, kun jij jezelf op nieuwe velden uitdagen. Dat kan betekenen dat je opnieuw de studieboeken induikt, een cursus volgt of jezelf op een andere manier ontwikkelt. Je pensioen is een moment waarop je nieuwe beginnetjes kunt maken en sommige daarvan kunnen werk gerelateerd zijn.

4. Actief blijven

Mensen die actief blijven, blijven langer gezond. En wie langer gezond blijft, kan langer van het pensioen genieten. Er zijn uiteraard talloze manieren om actief te blijven, maar werken is een hele mooie manier. Werk zorgt namelijk dat je actief blijft op verschillende vlakken. Hoezo? Als je naar je werk fietst, dan heb je fysieke beweging. Het contact met collega’s zorgt voor sociaal contact. Het werk zelf zorgt dat je de grijze hersencellen in beweging houdt. En zo zijn er nog talloze andere aspecten van je werk die je actief houden.

5. Extra zakcentje

Heb je mooie dromen die je wilt realiseren na je pensioen? Een verre reis maken bijvoorbeeld. Dan is een extra zakcentje mooi meegenomen. Door (een aantal uur in de week) te blijven werken, heb je extra geld om de rest van de week uit te geven. Zo maak je doorwerken na je pensioen extra waardevol.

6. Je bent nog jong

We worden steeds ouder. Dat betekent dat op het moment dat jij je pensioengerechtigde leeftijd bereikt, je nog een heel stuk van je leven voor de boeg hebt. Een nieuw hoofdstuk van jouw levensboek wat je nog helemaal kunt invullen. In zekere zin zijn we dus nog jong. Ook omdat we ons vaak nog fit en actief voelen. Waarom zou je in dat geval stoppen met werken? Als je werk je nog voldoening geeft en past bij je je leeftijd, zou je pensioen zomaar eens snel kunnen gaan vervelen.

7. “Lang zal hij leven”

Uit onderzoek blijkt dat mensen die later met pensioen gaan een hogere levensverwachting hebben dan mensen die op jongere leeftijd met pensioen gaan. Een onderzoek waarbij gekeken werd naar mensen die tussen 1992 en 2010 met pensioen gingen in de Verenigde Staten, toonde aan dat mensen die één jaar later met pensioen gingen elf procent minder kans hadden om te overlijden.

8. Dit ben ik

Als mensen ons vragen wie we zijn, dan volgt onze naam vaak al snel met een beroep. Ons hele leven identificeren we ons met wat wij doen. Voor veel gepensioneerden kan het dan ook weleens moeilijk zijn als dit wegvalt. Want wie ben jij als je niet meer kan zeggen welk werk je doet? Blijven werken is voor veel mensen dan ook een manier om hun identiteit te behouden.

9. Kennisoverdracht

Als je het belangrijk vindt om je bijdrage te leveren aan de wereld, dan hoef je niet alleen te kijken naar de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen. Door te blijven werken kun je de kennis die jij hebt opgedaan tijdens je werkende leven ook overdragen. Namelijk op een volgende generatie werknemers binnen jouw vakgebied. Tegelijkertijd kan jij weer leren van die nieuwe generatie.

10. Verbondenheid met de wereld

Als je vanaf het ene op het andere moment op de bank gaat zitten dan kan je het gevoel hebben dat je het contact met de wereld om je heen verliest. Natuurlijk zie je op het nieuws wel wat er speelt in de wereld en lees je in de krant wat er gebeurt. Maar echte verbondenheid is anders. In het contact met collega’s op de werkvloer vind je deze verbondenheid met de wereld om je heen wel.