Tip: koe-knuffelen!

Tip: koe-knuffelen!

Koe-knuffelen? Ja bijzonder is het wel. Leo probeerde het uit en doet verslag van dit knuffelige uitje.

Tip: ontspannen met koe-knuffelen

Leo en Anje van der Plaat wonen in Oosterzee (FRL). Voor Leef Je Pensioen deden zij in 2014 verslag van een bijzonder uitje: koe-knuffelen. We kijken terug hoe zij dit destijds ervoeren. Het is een leuke tip voor in de zomer met familie of vrienden. of met de kleinkinderen.

“Voor onze bezoekers uit Florida wilden we iets leuks bedenken. Iets wat vooral hier bij ons in de omgeving gebeurt. We wisten dat we hier in de buurt konden gaan koe-knuffelen. Het leek ons een leuk idee. Genieten van het moois dat de natuur ons biedt en hopelijk bij mooi weer lekker buiten actief zijn. En echte Friese koeien live ontmoeten is ook altijd leuk.

We zijn op internet gaan bekijken en daar vonden we een leuk arrangement, voor minimaal 6 personen. Het programma zag er als volgt uit: eerst koffie of thee drinken met een stuk oranjekoek, vervolgens een rondleiding door de stallen en het melkgedeelte, daarna koe knuffelen wat door het mooie weer heerlijk buiten kon. Om te eindigen met een glas boeren melk met suikerbrood en boerenboter.

We werden hartelijk ontvangen. Onze gids vroeg ons of we haast hadden en of onze gasten al precies wisten wat we gingen doen. Nee, haast hadden we niet en inderdaad was alles voor onze gasten nog een verrassing.

De overall aan

Aan een picknick tafel op het erf kregen we onze koffie en thee. De oranje koek lieten we ons goed smaken. Daarna volgde een uitleg van waar we mee zouden beginnen. Eerst maar eens in overalls hijsen, zodat we niet op onze kleren hoefden te letten. Laarzen aan, boerenzakdoeken om en daar gingen we.

De rondleiding door de stallen kon beginnen. Overal kregen we een uitgebreide uitleg en konden we volop vragen stellen. Een Engels sprekende gast van ons kreeg zo ver als mogelijk keurig in het Engels uitleg. We begonnen uiteraard bij de kalfjes. De jongste dieren waren net een paar dagen oud. Die durfden we natuurlijk best te knuffelen.Daarna durfden we ook de grote stier te aaien.

We kregen uitleg over de ontwikkeling van kalfje tot melkgevende koe. Daar zit een flinke periode tussen en in die tijd kost het dier de boer alleen maar geld. Ook werd uitgelegd waarom dieren gescheiden moeten blijven; onder andere vanwege besmettelijke ziektes. Het melkproces werd uitgelegd. Onze gids deed dat op een hele leuke manier: één iemand was de koe en een ander de melker.

Op naar de koeien

Daarna werd het tijd om naar het weiland te gaan. Terwijl we daar naar toe liepen werd nog uitgelegd waarom we langs een pad met touw liepen: de koeien kunnen het eens in hun bol krijgen om lekker in de wei te gaan spelen! We steken er veel van op. Bij slecht weer en in de wintermaanden gebeurt het koe-knuffelen overigens binnen in de stal zodat deze activiteit altijd doorgang kan vinden.

Zo maar op een koe aflopen om deze te gaan knuffelen kan niet. Dat moet op een speciale manier. Leuk om daar zo bewust mee bezig te zijn. De gids deed het eerst voor en vervolgens mochten wij het zelf proberen. De ene koe bleek liever geknuffeld te willen worden dan een ander. Dat hebben wij ook nooit geweten. Het was bijzonder rustgevend om zo met die koeien bezig te zijn. Grappig was het om tot de ontdekking te komen dat je het herkauwen ook echt kon horen. Na uitgebreid knuffelen en foto’s maken was het tijd om ons weer om te gaan omkleden.

Tijd voor de heerlijke verse boerenmelk met suikerbrood wat goed smaakte na een paar uur buiten te zijn geweest. De gids had voor onze buitenlandse gasten nog een verrassing wat bijzonder op prijs werd gesteld.

Koe-knuffelen waar doe je dat?

We hebben een bijzonder leuke en leerzame middag gehad. Dit is zeker een activiteit die je als grootouders met je kleinkinderen kunt doen. Er is ook een mogelijkheid om bij de boer te kamperen. Alles is er keurig verzorgd. Reserveren is noodzakelijk. En is er keuze te over uit arrangementen. Zo kun je er ook boeren golf spelen, of fierljeppen. Voor elk wat wils.

Een echte aanrader dus voor mensen die graag eens iets anders doen dan anders. Kijk voor meer informatie op de site van boerderijrecreatie.”

Heb jij ook een bijzonder uitje waar je verslag van wilt doen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.