Voornemens die je leven leuker maken

Voornemens die je leven leuker maken

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen de drang om met een schone lei te beginnen. Bijna 80% van de Nederlanders spreekt goede voornemens uit voor de start van het nieuwe jaar. Voornemens als afvallen, meer sporten of minder geld uitgeven komen dan al snel om de hoek kijken.

Het mag ook leuk zijn!

Kenmerkend voor goede voornemens is dat ze vaak voortkomen uit een ‘probleem’. Mensen vinden zich vaak iets te zwaar of vinden dat ze niet gezond genoeg zijn. Het wordt tijd om eens anders te kijken naar goede voornemens. Door goede voornemens niet te formuleren als een oplossing voor een probleem, maar door voornemens op te stellen die je extra blij maken. Want niemand heeft gezegd dat goede voornemens niet leuk mogen zijn!

Thema centraal

Iets voor jou? Denk bij goede voornemens eens aan een thema. Waar zou je je je dit jaar op willen richten? Wat vind je belangrijk? Wil je je gezonder voelen, je gelukkiger voelen? En probeer vervolgens te kijken hoe je dit voor jezelf positief en tastbaar kunt maken. Zo houd je je voornemen een stuk waarschijnlijker wel vol.

Wij geven je voorbeeld van 4 relevante thema’s om in 2020 een plek te geven in je dagelijks leven

  1. Dankbaarheid

Iedereen wil gelukkig zijn, maar geluk is verre van tastbaarheid. Daarom is dankbaarheid een mooi thema om hier aan te werken. Als je je graag gelukkiger wilt voelen is het belangrijk om geluk positief te formuleren en tastbaar te maken voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld door vaker je dankbaarheid te uiten. Bedenk bijvoorbeeld elke dag drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent en schrijf deze op. Een andere vorm om dit te doen is om elke dag met je partner of vriend(in) te bespreken.
Het uitspreken van zaken waar je dankbaar voor bent maken de positieve dingen in je leven tastbaarder. En is daarmee een eerste stap en laagdrempelige manier om te werken aan je voornemen om gelukkiger te worden.


2.  Energie & gezondheid

Gezonder en fitter worden koppelen we vaak aan de wens om af te vallen of vaker naar de sportschool te gaan. Maar waarom zou je dat dit jaar wel volhouden? Je hebt het vast vaker geprobeerd. Kijk er nu eens op een andere, positieve manier naar. Bijvoorbeeld door de wens om gewicht te verliezen te zien als het goed zorgen voor je lichaam.

Goede voeding is daarin essentieel. Denk aan onbewerkt en vezelrijk voedsel. Eet bijvoorbeeld meer groente op veel verschillende manieren, zoals smoothies, roerbakken of maaltijdsalades. En kies eens voor groente met een dip in plaats van borrelnootjes op tafel.

Ook maak je een slimme keuze door vaker te kiezen voor volkoren producten in plaats van de witte variant. Deze volkoren producten bevatten meer vezels en hebben daardoor een positief effect op de spijsvertering. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je eerder verzadigd voelt en minder snel weer trek hebt. Je zult dus minder de verleiding voelen om te grijpen naar (ongezonde) tussendoortjes.

Als je lichaam eenmaal went aan natuurlijke producten zul je merken dat ik veel minder behoefte heeft in bewerkt voedsel. En dat betekent meer energie en je fitter voelen.

Ook het voornemen om meer te willen bewegen horen we vaak. De wens om wat kilo’s kwijt te raken is daar vaak de aanleiding voor. Een abonnement op de sportschool lijkt vaak de oplossing. Maar zonder motivatie ga je deze wens op deze manier ook niet oplossen. Zoek een vorm van bewegen die je wél leuk vindt en beter bij je past. Wellicht samen met anderen. Denk eens aan dansen of schrijf je in voor de Vierdaagse of ga vrijwilligerswerk doen waar je bij in beweging blijft.

3. Investeer in mensen

Als je mensen vraagt wat hun leven echt waardevol maakt, dan zal je 7 op de 10 keer horen dat dit de mensen om hen heen zijn. Vrienden, familie, het gezin. Van hen ontvangen we aandacht, maar we zouden best meer liefde in ons leven willen.

Dit is vaak echter makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat je mensen niet altijd kunt doorzien en ze soms moeilijk te voorspellen zijn. Zet vanaf nu de mensen in je leven op de eerste plek. Investeer in de relaties die je hebt en leer ook nieuwe mensen kennen. Vooral voor mensen die net met pensioen zijn is het investeren in een nieuw netwerk een belangrijke tip. Dit kun je concreet maken door te durven geven, durf daarin ook de eerste stap te zetten. Doe iets goeds voor een ander, help een ander, geef een compliment, uit je waardering of bied een luisterend oor.

Als jij altijd klaar en open staat voor de mensen om je heen, des te beter zullen ze ook jou behandelen. Langzamerhand zul je merken dat je meer plezier haalt uit contacten en vriendschappen en dat je leven wordt gevuld met liefde en dierbare mensen. 

4. Meer bewustzijn

Met name als je met pensioen bent heb je alle ruimte om je leven en tijd zo in te vullen als je zelf wilt. Het is dan ook extra belangrijk om goed naar je jezelf te luisteren. Neem regelmatig een momentje voor jezelf en je gedachten. Mediteren kan hier een goed middel in zijn. Adem rustig in en uit en breng je aandacht steeds weer terug naar je ademhaling. In het begin kan dit even wennen zijn, maar hoe vaker je het doet hoe meer je er van gaat genieten.

Nieuwe routine

Eigenlijk gaan goede voornemens natuurlijk niet om het opstellen van enkele doelen op 1 januari, maar gaat het om het volhouden van nieuwe levenspatronen. Belangrijk dus dat je voornemens kiest die bij je passen en waar je geluk in vindt, in plaats van dat ze een extra druk op je leggen.

Probeer jezelf te belonen als het goed gaat en wees niet te hard voor jezelf als het een keer niet lukt. Dan blijf je echt langer gemotiveerd!

Wil je meer inspiratie voor een leuker leven? Neem dan eens een kijkje op de website sochicken.nl