Zo gezond is een flinke fietstocht

Zo gezond is een flinke fietstocht

Dat bewegen goed voor onze gezondheid is, is geen nieuws. Maar met een nieuw wetenschappelijk inzicht kunnen wetenschappers de stelling concreter maken: door veel te bewegen kun je je immuunsysteem zo’n boost geven, dat hij gelijk staat aan dat van een 20-jarige!

Het onderzoek komt van een groep wetenschappers die verbonden is aan ‘s Brits meest historische universiteit King’s College London. Ze deden onderzoek naar het aantal T-cellen bij ouderen. Deze cellen helpen bij de afweer.

Hoe meer cellen hoe beter je afweersysteem in staat is goed te functioneren. Ons lichaam is dus gebaat bij meer T-cellen, terwijl het aantal juist afneemt naarmate onze jaren toenemen. Maar er is dus goed nieuws!

Je hebt het in de hand

In het onderzoek kwam naar voren dat ouderen die veel bewegen meer T-cellen hebben dan ouderen die weinig bewegen. Het goede nieuws is dit: we hebben het zelf in de hand! De onderzoekers zagen dat ouderen die veel bewegen, zoveel T-cellen aanmaken dat het aantal gelijk staat aan dat van een 20-jarige! 

‘Bewegen heeft zoveel voordelen’

Voor gezondheidsvoordelen helpt elk beetje extra beweging al, vertelt een van de onderzoekers. Maar voor bovenstaand resultaat moeten we wel uit de veren. Het onderzoek werd afgenomen onder een groep ouderen die flink aan de bak ging; ze maakten allemaal fietstochten van meer dan 100 kilometer.

Dat is flink wat beweging, maar om onze gezondheid te verbeteren helpt elk beetje extra al. Een van de deelnemende wetenschappers omschreef het zo: “Het bewegen heeft zoveel voordelen voor het lichaam, de geest, voor onze spieren en ons immuunsysteem”!

Wat kun jij doen

Nu ligt 100 kilometer fietsen niet binnen ieders mogelijkheden. Wel zijn er misschien nog andere mogelijkheden die je onbenut laat. Van de kleine dingen tot de fiets nemen in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift – tot een sport op je nemen of wandel- en fietsroutes te volgen.

Kijk wat er voor jou uitvoerbaar is en maak het onderdeel van je leven! Meer tips over gezond zijn en blijven tijdens je pensioentijd vind je op Leefjepensioen.nl

Hier lees je meer over het onderzoek.