Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Vind je Ikigai

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Vind je Ikigai

De wekker gaat, de plicht roept; naar je werk, oppassen op de kleinkinderen of naar je vroege kappersafspraak. We worden vaak gedreven door de dingen die we ‘moeten’ in plaats van de dingen die we heel graag ‘willen’. Kan dit anders? Want passievol leven lijkt het geheim om gezond én gelukkig oud te worden. Maak kennis met het Japanse ‘Ikigai’.

Wat is Ikigai?

De bevolking van Okinawa (Japan) is meester in het gezond én gelukkig oud worden. Ze noemen dit hogere levensdoel ‘Ikigai’. Ikigai draait om het vinden van je levensdoel en geluk. Dit door je roeping, talenten en passie te vinden. Want als je je leven kunt invullen met de dingen die er voor jou toe doen, ben je volgens deze filosofie altijd gelukkig.

‘de gevaarlijkste jaren’

In de meeste westerse landen leven we vaak jarenlang voor ons werk en gaan pas na ons pensioen nadenken over een nieuwe invulling en de vraag wat we echt willen. Onderzoekers noemen pensioen daarom vaak één van de ‘gevaarlijkste jaren’, omdat het risico bestaat dat je een doel in je leven gaat missen. 

In Okinawa kennen ze dit ‘gevaar’ niet, omdat zij hun hele leven al inrichten aan de hand van hun levensdoel, en niet pas na hun pensioen. Iemand op zijn 100e verjaardag nog een potje zien slagballen, dat is hier niet vreemd. Mensen blijven doen waar ze hun plezier uit halen.

Het geheim om heel oud te worden

Ikigai

Om de oorsprong van Ikigai te ontdekken duiken we even in de wereld van de ‘Blue Zones’. Er zijn namelijk 5 gebieden in de wereld waar de oudste mensen ter wereld leven. Op deze plekken wonen naar verhouding de meeste 100-jarigen. Onderzoekers zijn al jaren bezig om het geheim van deze zogenaamde ‘Blue Zones’ te vinden. 

Waarom worden de mensen daar zo oud? Wat eten ze, hoe leven ze, waar geloven ze in? Er zijn al veel dingen ontdekt die ze gemeen hebben, zoals op het gebied van gezond leven; vooral plantaardig eten, kleurrijk eten, jezelf niet over-eten (80% vol) en beweeg genoeg (matig-intensief). Naast een gezond eetpatroon worden ook voldoende rustmomenten geadviseerd. 

Ook qua cultuur zien we verschillen; iedereen heeft altijd een ‘team’ om zich heen waar de persoon op terug kan vallen. Hun familie, vrienden, buren, je hebt ze altijd bij je en je bent er voor elkaar. Niet alleen in nabijheid, maar ook in de band die ze met elkaar aangaan; liefdevol en open. Opvallend is ook dat de ouderen in deze gebieden een belangrijke rol hebben. Ze hebben status en worden op handen gedragen door hun kinderen en omgeving.

Zo vind je jouw ikigai

Op het gebied van van gezondheid en verbinding hebben we dus al enkele nuttige inzichten gezien. En Ikigai hoort ook in dit rijtje thuis; hét geheim voor een lang en bovendien gelukkig leven. Maar hoe vind je jouw Ikigai? Je levendoel bevindt zich op het snijvlak van 4 elementen; je passies, je talenten, je doel en je onderneming of beroep.

Stel jezelf deze vragen:

  1. Wat je leuk vindt
    Maak bijvoorbeeld deze zin af: Ik voel me gelukkig als…
  2. Waar je goed in bent
    Begin je antwoorden met Ik ben goed in… en schrijf op wat je zelf denkt (dus niet wat anderen vinden).
  3. Waar de wereld behoefte aan heeft
    De ‘wereld’ kan je geliefde zijn, je kinderen of je collega’s.
  4. Waar je voor betaald kunt krijgen
    Heb je je werk altijd met plezier gedaan? En waardoor? Zou er nog iets zijn waar je nog geld / inkomen mee zou willen verdienen?

Voorbeeld: het kan bijvoorbeeld zijn dat je blij wordt van je planten water geven op je balkon of in je tuin. Als jij het leuk vindt om in je tuin te werken en als je meer met Ikigai bezig gaat kun je bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen en daar 5 dagen per week mee bezig zijn. Dan word je gelukkig (niet persé rijk). Wil je precies weten hoe je je Ikigai vindt? Op deze website vind je er alles over:

Wat maakt jouw leven de moeite waard?