Vrijwilligerswerk vergoeding: wat is mogelijk?

Vrijwilligerswerk vergoeding: wat is mogelijk?

Veel mensen kiezen ervoor na hun pensionering actief te worden als vrijwilliger. Hoe ga je om met eventuele onkosten die worden gemaakt? Is vergoeding mogelijk?

​Vrijwilligerswerk vergoeding: wat is mogelijk?

Veel mensen kiezen ervoor na hun pensionering actief te worden als vrijwilliger. Geen wonder dat veel organisaties zich met name tot 50plussers regelen bij het werven van helpende handen. Maar hoe ga je om met eventuele onkosten die worden gemaakt? En is afhankelijk van het verzette werk soms ook een vrijwilligerswerk vergoeding op zijn plaats?

Er bestaan veel misverstanden over wat wel en niet mag op het terrein van beloningen voor vrijwilligerswerk. Vrijwilliger zijn is in principe onbetaald. Niemand wil riskeren dat een geldelijke tegemoetkoming tot korting van AOW of pensioen leidt. Of tot onverwachte belastingaanslagen.

​Invloed op je pensioen en AOW

Hierover kunnen we kort zijn. De uitkering die je ontvangt wordt na pensionering niet beïnvloed door het leven dat je leidt. Je mag ervan genieten zoals je wilt: ook vrijwilligerswerkvergoedingen hebben geen invloed op uitkeringsduur- en hoogte. Dat is alvast een prettig gevoel.

​Vrijwilligerswerk vergoeding en belasting

Wanneer kosten voor vrijwilligerswerk worden gemaakt (reiskosten of andere onkosten) dan kan de vergoeding hiervoor belastingvrij worden uitgekeerd. Dit kan op twee manieren:

  • Vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten
  • Vergoeding van een vast bedrag. Hierbij hoeven de kosten niet te worden aangetoond.

De vergoeding van een vast bedrag (bijvoorbeeld gebaseerd op een vergoeding per uur) klinkt aantrekkelijk, maar er kleeft een nadeel aan. Deze zogenaamde forfaitaire vergoeding is slechts toegestaan tot een vastgestelde norm. Wordt deze norm overschreden, dan moet je als vrijwilliger alsnog aantonen dat het ontvangen bedrag daadwerkelijk aan vrijwilligerswerk is uitgegeven. Kun je dit niet? Dan is over het gehele ontvangen bedrag belasting verschuldigd.

Kijk voor de actuele normbedrag op de website van de Belastingdienst.

​De achtergrond van de regels

De regels zorgen ervoor dat je als vrijwilliger niet met een kostenpost voor je werk blijft zitten. Maar de mogelijkheden voor organisaties om voor vrijwilligerswerk iets extra’s te bieden zijn beperkt. Kies dan ook een vrijwilligersklus die past bij je interesse. En kijk pas daarna naar de omgang met vergoedingen.

Leuke vrijwilligersklussen vind je onder andere bij onze oproepen.