“Mijn ouders zijn te eigenwijs”

“Mijn ouders zijn te eigenwijs”

“Mijn ouders zijn te eigenwijs”. Deze frustratie en zorg horen en lezen we de afgelopen dagen steeds vaker in het nieuws. De kinderen van senioren vanaf 60 jaar houden zich zo goed en kwaad het kan aan de regels die het RIVM ze oplegt gedurende deze Coronacrisis: zoveel mogelijk binnen blijven en het contact met opa en oma even vermijden. Tot hun grote verbazing en ongerustheid nemen hun eigen ouders het echter niet zo nauw met de regels. “Want we zijn toch gezond??”

“Ik ben kwaad en maak me zorgen”

Zo lezen we bijvoorbeeld de reactie van Edwin de Jong (27) op Nu.nl. Hij maakt zich grote zorgen. “Ik ben kwaad op ze”, zegt hij verdrietig. “Ze doen alsof er met Corona niks is veranderd. Mijn vader staat nog steeds op de markt en ook mijn moeder gaat de hele tijd naar winkels.” Zijn vriendin is hoogzwanger en wil hierdoor extra voorzichtig zijn, op aanraden van de verloskundige. Ook op het medium Twitter worden veel frustraties geuit van kinderen over hun koppige ouders.

Betutteling

Uiteraard geldt het niet voor iedere ‘oudere’ dat ze zich niet strikt aan de regels houden. Maar er is dus zeker een grote groep senioren die zich minder laat vertellen wat hij wel of niet mag doen. Zoals ook deze opa ‘Han’ vertelt aan het RTL Nieuws. “Ik vind dat de ouderen teveel betutteld worden. Er wordt teveel gesproken ‘over’ de senioren, in plaats van ‘met’ de senioren.” Veel ouderen krijgen hierdoor het gevoel dat ze allemaal over één kam worden geschoren”. Ook is volgens hem eenzaamheid een gevaar dat op de loer ligt. Senioren willen dit voorkomen en trekken er volgens hem daarom gewoon op uit.

Hoe werkt het wel?

Neuropsycholoog Martine van Zandvoort wil het volgende meegeven: “Gevaar ontkennen of bagatelliseren doen we allemaal. Het is een mechanisme om met onze angst om te gaan. Alleen worden ouderen hier nu op aangesproken, omdat ze kwetsbaarder zijn en de bezorgdheid daarom groter is.” Ze raadt aan met elkaar in gesprek te gaan en uit te leggen wat de angsten zijn. En hoe jullie dingen anders zouden kunnen oplossen. Zowel voor de ouder als het kind. Ga dus met elkaar in gesprek, in plaats van je dingen te verbieden kan je zoon of dochter aangeven waar hij of zij angstig voor is. Vervolgens kunnen jullie samen afspraken maken om de situatie ook voor je zoon of dochter ‘werkbaar’ te maken. Zo kunnen zij ook weer lekker slapen. We zullen het de komende tijd met elkaar moeten doen!

Actuele informatie rondom het Coronavirus vind je op het RIVM.