Samen met pensioen: je wil wel, maar kan het ook?

Samen met pensioen: je wil wel, maar kan het ook?

Voor jullie allebei lonkt het pensioen. Alleen voor de een wel wat eerder dan voor de ander. Veel koppels vinden dat jammer. Het is immers gezelliger om sámen leuke dingen te ondernemen nu je alle tijd van de wereld hebt.

Stellen van ruim boven de 60 voelen zich genoodzaakt om langer door te werken, omdat de verhoogde AOW-leeftijd het te kostbaar maakt om tegelijk met pensioen te gaan. Hun aantal stijgt doordat steeds meer vrouwen betaald werk verrichten. Lag het aantal tweeverdieners van boven de 60 tussen 2000 en 2005 nog op 11 procent, tien jaar later is dit opgelopen tot 31 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Samen genieten van het leven

Het NIDI deed nader onderzoek en vroeg ruim 2.000 samenwonende koppels van 60 jaar en ouder naar hun pensioenplannen. De meesten zien het pensioen als een tijd waarin ze gaan genieten van het leven. Maar liefst 65 procent van de ondervraagden geeft aan duidelijke plannen te hebben om veel leuke dingen te gaan doen met hun partner. Zo’n 30 procent van de ondervraagden vindt het dan ook heel belangrijk om tegelijk te stoppen met werken. Ze zijn geneigd om hun pensioenplannen op elkaar af te stemmen. 25 procent bespreekt dit vaak met zijn/haar partner en 40 procent af en toe. Dit is in lijn met wat internationale studies uitwijzen.

Slechts een vijfde van de mannen en een kwart van de vrouwen vindt tegelijk stoppen onbelangrijk. Van de tweeverdieners die hun relatie als goed en stabiel ervaren zegt zelfs meer dan de helft samen van het pensioen te willen genieten.

Hogere AOW-leeftijd gooit roet in het eten

Helaas is tegelijk met pensioen gaan door de verhoogde AOW-leeftijd niet altijd haalbaar. Dat geven de ondervraagden ook aan: ruim twee derde van de vrouwen laat weten dat het financieel niet mogelijk is om tegelijk met hun man met pensioen te gaan. De vrouwen in het onderzoek zijn gemiddeld twee jaar jonger dan de mannen.

Doordat het aantal tweeverdieners in een generatie tijd scherp is gestegen, zal afstemming van het pensioen steeds belangrijker worden. Veel koppels willen graag samen genieten van hun pensioen, maar doordat ze nu eenmaal niet precies even oud zijn is dat soms lastig te realiseren. De afschaffing van het vervroegd pensioen en de verhoging van de AOW-leeftijd gooien roet in het eten.

Oplossingen om samen van je pensioen te genieten

Samen door de bossen fietsen, oppassen op de kleinkinderen of mooie reizen maken, dat kan natuurlijk alleen als je allebei met pensioen bent. Helaas ben je zelden precies even oud en kan de een dus eerder genieten van AOW en pensioen dan de ander. Hoe kun je toch zoveel mogelijk samen tijd doorbrengen?

  • Geld inleveren
    Het loont om goed uit te zoeken of het financieel te regelen valt dat je jongere partner eerder stopt. Het kost geld, dat is zeker, maar wie weet red je het best met een beetje minder. Soms is samenzijn belangrijker.
  • Doorwerken
    Je kunt er ook voor kiezen om een middenweg te zoeken: jij werkt wat langer door, je partner stopt een klein beetje eerder. Zo kun je wel tegelijk stoppen, maar kost het niet heel veel geld.
  • Goed plannen
    Soms valt er echt geen mouw aan te passen en zit er niets anders op dan dat de een met pensioen gaat, terwijl de ander doorwerkt. Goed plannen kan dan veel schelen. Mogelijk kan je partner iets minder uren maken en bijvoorbeeld vooral in de ochtenden werken, zodat je er ’s middags en ’s avonds samen op uit kunt.