Je digitale foto’s organiseren, zo doe je dat

Je digitale foto’s organiseren, zo doe je dat

Heb je een berg digitale foto’s verspreid over meerdere apparaten? Breng er structuur in.

Breng structuur aan in een berg digitale foto’s

Waar je vroeger samen met je ouders of kinderen uren door fotoboeken heen bladerde, zitten je kleinkinderen tegenwoordig met een tablet op schoot om foto’s te bekijken. De digitalisering van onder andere de fotografie, heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer foto’s maken en ze op een andere manier bekijken. Zuinig zijn met één rolletje foto’s per vakantie is niet meer nodig, want met je smartphone kun je blijven doorklikken.

Een van de gevolgen van het gebruiken van verschillende digitale apparaten, is dat we vaak overal digitale foto’s op hebben staan. Onderweg maak je snel een foto met je smartphone, terwijl je binnenshuis regelmatig je tablet erbij pakt om een foto te maken. En dan is er nog de digitale camera, waar je foto’s mee maakt op bijvoorbeeld een vakantie of een familieweekend en vervolgens de foto’s vanaf de camera op een computer of laptop zet. Een berg digitale foto’s verspreid over meerdere apparaten: hoe breng je daar structuur in?

Verzamel je digitale foto’s op één plek

Het is ten eerste belangrijk om de verschillende digitale foto’s allemaal op een plek verzameld te hebben. Zo heb je een overzicht van wat je precies allemaal voor digitale foto’s in huis hebt. Een voordeel van een smartphone, tablet en computer is dat ze allemaal verbonden kunnen worden met internet. Op die manier kun je digitale foto’s samenbrengen op één plek. Er zijn diverse programma’s waarmee je foto’s van verschillende apparaten met behulp van internet kunt samenbrengen op één digitale plek.

Een voorbeeld van die programma’s is Dropbox. Dropbox is een programma waarbij je gratis een mapje krijgt waar je bestanden in kunt zetten. In dit geval dus digitale foto’s. Tot een bepaalde grootte is het gebruik van deze map gratis. Wanneer je meer digitale foto’s in de map kwijt wilt, kun je extra opslag bijkopen zodat er meer bestanden in je map passen. Het mapje van Dropbox kun je openen op je smatphone, tablet of computer, dus zo kun je er altijd bij en er altijd nieuwe foto’s in plaatsen. Het maakt niet uit van welk merk je smartphone, tablet of computer is, Dropbox werkt overal op. Zodra het apparaat waar je op werkt is verbonden met internet, staan de bestanden definitief in de Dropbox map en kun je de digitale foto’s op elk apparaat bekijken.

Zoek digitale foto’s op een locatie

Wanneer je met Apple producten werkt, zoals een iPhone, iPad, MacBook of iMac, kun je je digitale foto’s van de verschillende apparaten samen laten komen in de iCloud-fotobibliotheek. Net als bij Dropbox, is dit een map die je op alle apparaten kunt openen en waar je alle digitale foto’s in kunt samenvoegen. Tevens is de iCloud-fotobibliotheek tot 5GB opslag gratis en voor meer opslagruimte betaal je een maandelijks bedrag.

De iCloud-fotobibliotheek zet de foto’s automatisch voor je op chronologische volgorde of je kunt foto’s opzoeken op basis van een locatie. De apparaten slaan namelijk op waar je de foto genomen hebt, dus stel dat je alle vakantiefoto’s van Spanje wilt zien, dan kun je in de iCloud-fotobibliotheek zoeken op alle foto’s die in Spanje zijn gemaakt. Dit is een grappige functie, want je kunt bijvoorbeeld een kaartje van de wereld bekijken en dan zien hoeveel foto’s je in welk land van de wereld hebt gemaakt.

Als je eenmaal alle digitale foto’s van je verschillende apparaten hebt samengebracht in een Dropbox map of iCloud-fotobibliotheek, is het fijn om daar nog wat meer systeem in aan te brengen. Hoe doe je dat?

Je digitale foto’s op chronologische volgorde

Net zoals je afgedrukte foto’s op verschillende manieren kunt inplakken, kun je digitale foto’s in een map op verschillende manieren ordenen. De eerste manier is om dit in chronologische volgorde te doen. Net zoals je een fotoboek in elkaar zou plakken, begin je dan met januari en eindig je met december. In de Dropbox map of iCloud-fotobibliotheek kun je voor elke maand een mapje maken en daar zet je de foto’s in die je die maand gemaakt hebt.

Let er hierbij op dat je de map een nummer geeft. Want wanneer je begint met een nummer, zal het digitale apparaat dit kunnen lezen. Het digitale apparaat denkt dan: dit is map nummer één, dit is map nummer twee, enzovoorts. De mappen zullen dan op volgorde worden gezet, te beginnen met nummer één en te eindigen met nummer twaalf.

Geef de mappen dus een nummer in plaats van een naam met letters. Digitale apparaten kunnen niet lezen dat de map januari de eerste map is en de map februari de tweede map. Het gevolg daarvan zal zijn dat hij de mappen op alfabetische volgorde zal sorteren in plaats van op maandvolgorde. Wanneer je wilt dat je digitale foto’s in Dropbox of de iCloud-bibliotheek worden opgeslagen op chronologische volgende, is het dus belangrijk om per maand een mapje aan te maken met een nummer. Aan het einde van het jaar heb je dan twaalf mappen en kun je uit elke map de leukste foto’s kiezen en die laten afdrukken. Zo kun je makkelijk een fotoboek in elkaar knutselen dat op chronologische volgorde is.

Digitale foto’s ordenen op gebeurtenis

De andere optie om je digitale foto’s te ordenen is om dit per gebeurtenis te doen. Net zoals je een fotoboek kunt maken per vakantie, evenement of feest. In dat geval maak je net als bij het chronologisch ordenen, mappen aan in je Dropbox of je iCloud-bibliotheek. Alleen geef je deze mappen niet de nummers van de verschillende maanden, maar geef je ze namen van verschillende soorten gebeurtenissen. Denk hierbij aan: vakanties, feesten, familie-activiteiten, uitjes, sportactiviteiten en ga zo maar door.

Het nadeel van foto’s organiseren per gebeurtenis, kan zijn dat je nog steeds een redelijke hoeveelheid foto’s in een map hebt staan. Daarom zou je binnen de verschillende mappen, nog weer subcategorieën kunnen maken. Bijvoorbeeld bij de map ‘Vakanties’, plaats je een map met ‘2015 – Vakantie Frankrijk’ en ‘2015- Vakantie Vlieland’. Zo kun je gemakkelijk foto’s terugvinden en per verjaardag, feest of familie-activiteit de leukste foto’s kiezen om in een fotoboek te laten afdrukken.

Nooit meer een digitale foto kwijt

We hopen dat deze tips je helpen om structuur aan te brengen in de berg digitale foto’s die je door de jaren heen hebt verzameld. Door alle foto’s van je smartphone, tablet en computer samen te brengen in één online map en ze vervolgens binnen die map te ordenen op chronologische volgorde of gebeurtenis, houd je een prettig overzicht. Het kost wat tijd om deze structuur aan te brengen, maar het resultaat mag er wezen: nooit meer je digitale foto’s kwijt en alle foto’s vanaf elk apparaat kunnen bekijken. En mocht je toch zin hebben om met de kleinkinderen met een ‘echt’ album op de bank te kruipen, kun je zo vanuit je digitale mappen de beste foto’s kiezen om af te drukken!