Vijf valkuilen na je pensioen, zo voorkom je ze

Vijf valkuilen na je pensioen, zo voorkom je ze

Voor best een deel van de Nederlanders is het pensioen een moment om naar uit te kijken. Ze verlangen naar het moment dat ze voor de laatste keer de deur op werk achter zich dichttrekken. Termen als “genieten”, “vakantie” en “vrijheid” passeren de revue met regelmaat. Toch kan je tijdens je pensioenfeestje in een paar valkuilen stappen. Wij zetten er vijf voor jou op een rij.

1. Je levensstijl niet aanpassen

Voor je pensioen heb je waarschijnlijk nergens zo veel tijd doorgebracht als op je werk. Niet zo gek dat je dus het gevoel hebt dat er best veel verandert als je met pensioen gaat. En dan gaat het (juist) niet alleen om je financiële situatie. Het is verleidelijk om niet te veel in één keer te veranderen. Je wil tenslotte niet dat je hele leven in één keer op alle vlakken anders wordt. Toch is het een valkuil om je leefstijl niet aan te passen.

Neem bijvoorbeeld je voedingspatroon en lichaamsbeweging. Kan je blijven eten wat je eet als je niet meer werkt? Vooral als je een beroep had waarbij je fysiek actief was, dan krijg je na je pensionering misschien een stuk minder beweging en is het belangrijk ook wat minder voeding tot je te nemen.

Vooral nu je eenmaal meer tijd hebt om een lekker visje te eten, dat Italiaanse ijsje te halen of met vriendinnen op een terras te belanden. Verdiep je eens in (pure) voeding en blijf lekker in beweging. Zeker nu je ouder wordt zijn dit thema’s die steeds belangrijker worden.

Ook verdient je dagelijkse ritme aandacht. Veel gepensioneerden vinden het erg prettig om na hun pensioentijd structuur in hun dag te houden. Rond dezelfde tijd opstaan en zoveel mogelijk het gevoel van weekend houden, doordat je doordeweeks actief blijft. Zorg dat je je dagen dus actief gaat invullen en het ‘stoppen met werken’ niet te letterlijk neemt en stopt met bezig blijven.

2. De eerste beste bezigheid aangrijpen

Als je met pensioen gaat zul je merken dat je genoeg voorstellen krijgt om je bezig te houden. Wil je misschien hier vrijwilligerswerk doen? Of misschien daar? Kun je een paar uurtjes in de week op de kleinkinderen passen? Of wil je misschien plaatsnemen in het bestuur van de tennisvereniging?

Iedereen in je omgeving weet dat je agenda grotendeels nog leeg is en dat je waarschijnlijk op zoek bent naar een nieuwe invulling van je dag. Maar zeg niet meteen ‘ja’ tegen het eerste voorstel dat je krijgt. Denk eerst na over de vraag wat jij wilt doen en ga vervolgens op zoek naar iets wat bij jou past

3. Je omgeving niet betrekken in je plannen

Hoewel jouw pensionering jouw aangelegenheid lijkt te zijn, is dat maar de vraag. Als je een partner hebt dan is met pensioen namelijk iets wat jullie allebei betreft. Overleg daarom wanneer je met pensioen gaat en hoe jullie het pensioen allebei voor je zien. Het kan best een shock zijn als je opeens weer elke dag samen bent. De eerste paar weken kan dat misschien nog leuk voelen zoals op vakantie, maar wat ga je allebei doen als de honeymoon-fase voorbij is? Lees ook eens ons artikel: “Meestal schrikken vrouwen zich na een dag al rot”.

4. In je schulp kruipen

Als er íets belangrijk is zodra je met pensioen bent dan is het wel initiatief nemen! Een nieuwe invulling van je dag of nieuwe sociale contacten komen niet zomaar op je af. Dit terwijl nieuwe dingen ondernemen en onder de mensen blijven juist ontzettend belangrijk is als je niet meer werkt.

Ontdek bezigheden die bij je passen en probeer gewoon eens iets compleet anders. Trek erop uit, maak nieuwe vrienden of verdiep bestaande relaties. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn als ze meer sociale contacten hebben.

5. Je ervaringen voor je houden

Met anderen over je pensionering praten is niet alleen belangrijk voor de vormgeving van je pensionering, maar ook nog eens heel zinvol zijn voor de emotionele verwerking van deze stap. Praat met je partner, kinderen of vrienden over de gevoelens die er komen kijken bij deze overgang. Je twijfels, overwegingen, blijdschap en misschien zelfs verdriet.

Zelfs als je gesprekspartner zelf nog ver van het pensioen staat, kunnen deze gesprekken zinvolle inzichten opleveren. Misschien zien zij wat jij zelf niet ziet. Niet praten over deze verandering is een valkuil. Het is niet erg om eens te klagen over het feit dat je je werk mist of om juist te vertellen over de mooie reis die je gaat maken. Het zal opluchten je ervaringen te delen!

Ook kun je een heleboel ervaringen lezen op leefjepensioen.nl! Wil je zelf een verhaal delen? Neem dan contact op met de redactie.