Bereid je mentaal voor op je pensioen (1)

Bereid je mentaal voor op je pensioen (1)

De gedachte aan met pensioen gaan roept vaak gemengde gevoelens op. Hoewel velen uitkijken naar deze nieuwe levensfase, zijn er ook veel onbeantwoorde vragen en onzekerheden. Pensioen is immers meer dan alleen een financiële verandering; het is een ingrijpende wending in je dagelijkse routine. Het heeft invloed op je relaties en hoe je naar jezelf kijkt. 

Als je denkt aan pensioneren, is het dus van groot belang om je niet alleen financieel, maar ook mentaal voor te bereiden. In dit artikel ontdek je de eerste vier tips om je voor te bereiden op een leven als gepensioneerde, zodat je vol vertrouwen deze nieuwe fase kunt betreden.

Tip 1 | Ga het doen! Je mentaal voorbereiden op je pensioen.

Begin. Begin met het mentaal voorbereiden op je pensioen. Zoals de quote van Mark Twain het zo leuk verwoordt: The secret of getting ahead is getting started. Oftewel, zonder begin kom je nergens. 

Zoals gezegd is met pensioen gaan een grote verandering in je leven. Sommige grote, levensveranderende gebeurtenissen kun je niet plannen. Deze wel! 

Neem er ook de tijd voor. Niets is te gek. Je kunt zelfs een jaar tot vijf jaar daarvoor al beginnen met je mentaal voorbereiden. Het hangt ook af van je plannen. Wil je een relatief rustig leven leiden of wil je bij wijze van emigreren naar de andere kant van de wereld. Je kunt de jaren voor je pensioen de tijd gebruiken om dingen uit te zoeken, te onderzoeken wat je wilt en leuk vindt.

Tip 2 | Visualiseer

Visualiseer dat je het naar je zin hebt tijdens je pensioen!

Visualiseren is het proces van het creëren van mentale beelden van een gewenste situatie of resultaat. In dit geval kun je je voorstellen wat een leuke tijd je zult hebben als je straks met pensioen gaat. Visualiseren kan helpen om je doelen te bereiken, je motivatie en zelfvertrouwen te vergroten en je angst te verminderen. 

Het bijzondere is dus dat een positief beeld vormen van je pensioen, helpt om je pensioen ook zo te ervaren! Dat heet self fulfilling prophecy. 

Self fulfilling prophecy

Een self fulfilling prophecy is een overtuiging of verwachting die iemand heeft over een toekomstige gebeurtenis. Die gebeurtenis komt vervolgens uit ómdat de persoon die overtuiging of verwachting heeft. Bijvoorbeeld, als je opstaat en meteen denkt – misschien zonder specifieke reden – dat vandaag een vreselijke dag gaat worden, kan je houding je dag negatief beïnvloeden.

Dat hoeft niet alleen te gelden voor een dag uit je leven. Negatief denken over je pensioen en voor je zien hoe je niets te doen hebt, op de bank hangt en je eenzaam voelt, heeft hetzelfde negatieve effect op je pensioentijd. 

Positieve input

Andersom geldt echter ook! Lezen over de verhalen en activiteiten van andere gepensioneerden (zoals op Leef je Pensioen) kan je inspiratie geven. Je kunt nadenken over de leuke activiteiten die jíj wilt ondernemen. Hoe je gezond wilt blijven. Wat je met vrienden doet, welke nieuwe dingen je wilt leren, et cetera. 

Ons pensioen positief visualiseren kan dus onze realiteit beïnvloeden. Als we positieve dingen visualiseren en verwachten, hebben we meer kans hebben om ze te realiseren. 

Tip 3 | Communiceer je pensioenplannen

Wat écht helpt om de relatie goed te houden tussen jou en je partner is goede communicatie. Natuurlijk geldt dat voor vele onderwerpen, maar ook specifiek over je pensioenplannen. Met pensioen gaan is een grote verandering in jouw leven, én in het leven van je partner. Of hij of zij nu zelf al wel of nog niet gepensioneerd is.

Waar kun je over praten? 

  • Wensen en dromen
  • Tijd samen en alleen
  • Huishouden
  • Financiën

Ook praten met familieleden kan voordelen hebben. Misschien hebben zij (onuitgesproken) verwachtingen. Bijvoorbeeld dat je kinderen verwachten dat op de kleinkinderen wilt gaan oppassen. Jouw verwachtingen wijken misschien af. Door het daar nu al samen over te hebben, voorkom je spanningen op een later moment. Vind je het lastig om te praten? Probeer het eens tijdens een wandeling. 

Tip 4 | Probeer pensionering uit

Misschien denk je na over wanneer je met pensioen zult gaan en hoe het zal zijn. En wat je allemaal wilt doen. Als je even wilt proeven aan het pensioen, kun je dat ook zeker doen. Je kunt een sabbatical nemen, je vakantie ‘thuis’ doorbrengen of overwegen om alvast minder uren te werken. Zo kun je een realistischer beeld vormen over je pensioen. Of je kunt een pensioenproject beginnen, zoals investeren in een nieuwe hobby. 

Het komt er op neer dat je alvast begint met het opbouwen van je vrije tijd. In plaats van dat je straks je werk ineens mist.

De komende periode ontvang je meer tips op Leef Je Pensioen.